6 dingen die je moet weten over National Parks

door Emma Broekhuizen ma 15 feb. 2016 9:31

Wat is een National Park?

Besneeuwde bergen, uitgestrekte prairies, ruige kusten, rode rotslandschappen en moerassen: de natuur in Amerika en Canada is schitterend. Om ervoor te zorgen dat dat over honderd jaar ook nog zo is, wordt de natuur beschermd. Dat gebeurt in de vorm van nationale parken. Yosemite, Yellowstone, Banff en Jasper zijn hier voorbeelden van. Deze uitgestrekte natuurgebieden hebben allemaal een in- en uitgang, de wegen en wandelpaden worden onderhouden en men controleert het landschap en het welzijn van de dieren.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

Entreegeld

Het onderhoud van deze natuurgebieden kost veel geld. Daarom betaal je bij de ingang van een National Park entreegeld of laat je je parkpas zien. Vaak krijg je bij de ingang direct een plattegrond en een brochure van het park, met daarop informatie over de belangrijkste wegen en mooie wandelroutes. Vervolgens kun je het park met je auto, camper of gratis shuttlebus verkennen via de parkweg. Aan de parkweg liggen doorgaans de bezienswaardigheden, uitkijkpunten en beginpunten van wandelroutes. Waar wandelroutes beginnen, zijn vaak parkeerplaatsen met een bord dat informatie geeft over de lengte en loop van de route.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

Parkpassen

Bezoek je in Amerika of Canada meerdere Nationale Parken? Dan is het voordelig om een jaarpas te kopen bij het eerste park dat je bezoekt.

Amerika:
 • Naam: America the Beautiful Annual Pass
 • Kosten: $80
 • Toegang: tot alle onderdelen van onder andere de National Park Service, waaronder National Parks en National Monuments (bijv. Canyon de Chelly National Monument).
 • Geeft toegang voor één voertuig of - wanneer de entreeprijs per persoon geldt - maximaal vier volwassenen. Kinderen tot 16 jaar krijgen gratis toegang.
 • Geldig: één jaar vanaf de dag van aankoop
 • Meer info: National Park Service
Canada:
 • Naam: Discovery Pass
 • Kosten: $136,40
 • Geeft toegang voor maximaal zeven personen die arriveren in hetzelfde voertuig
 • Geldig: één jaar vanaf de dag van aankoop. De pas is in 2017 gratis!
 • Toegang: Geldt wel voor alle National Parks en National Historic Sites, maar niet in parken van Parcs Québec. Voor een bezoek aan meerder parken in Québec is er de Annual Parcs Québec Network Card.
 • Meer info: Parks Canada en Parcs Québec.

Het geld dat je betaalt voor een parkpas komt ten goede aan de prachtige natuur. Parkpassen staan op naam; de eigenaar zet zijn/haar handtekening op de pas.

Bezoekerscentrum

Wil je weten welke wandeling geschikt is voor jonge kinderen? Of wat je niet mag missen als je beperkt de tijd hebt in een nationaal park? Ben je op zoek naar een souvenir? Ga dan naar het Visitor Center. Medewerkers (“rangers”) staan klaar voor al je vragen. In het bezoekerscentrum kan men je ook informeren over de weersomstandigheden, de beschikbaarheid op campgrounds en eventuele wegafsluitingen.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

Rangeractiviteiten

In veel nationale parken worden ranger-activiteiten georganiseerd. Zo kun je onder begeleiding op zoek naar wildlife of maak je een wandeling terwijl een gids je van alles over de omgeving leert. Deelname aan de meeste ranger-activiteiten is gratis. In het bezoekerscentrum weet men precies wanneer welke activiteiten starten.

Bezoek nationaal park in Canada of Amerika

Slapen in een park

Voor de ware nature experience kun je in een National Park blijven slapen. De meeste National Parks hebben campgrounds voor campers en tenten. Wil je hierop slapen? Reserveer dan op tijd. Dit kan soms al zes maanden voor je geplande bezoek! Lees meer over het reserveren van campings in nationale parken in Amerika of in Canada. Reis je met een auto en slaap je in hotels? Vraag ons dan naar de accommodatiemogelijkheden: deze verschillen per park.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Canada bezoeken

Cijfers

 • De National Parks en National Monuments in Amerika trokken in 2014 maar liefst 292 miljoen bezoekers.
 • De National Parks, Reserves en Marine Conservation Areas in Canada trokken in hetzelfde jaar 13,5 miljoen bezoekers.
 • De Amerikaanse National Park Service heeft 22.000 werknemers en nog eens 221.000(!) vrijwilligers
 • Het eerste National Park van Amerika is Yellowstone (1872), het oudste park van Canada is Banff (1885).
 • In Amerika zijn Great Smoky Mountains, Grand Canyon en Yosemite de meest bezochte National Parks. In Canada zijn dat Banff, Jasper en Saguenay-St. Lawrence in Québec.

Ook goed om te lezen

Superaanbieding camperhuur Canadream
Bekijk de Voorjaarsspecial
Kom naar de Reizigersbeurs op 19 maart in Hilversum
Meld je gratis aan