6 dingen die je moet weten over National Parks

door Onze redactie ma 15 feb. 2016 9:31 bijgewerkt op vr 10 jun. 2022 9:00

Rode rotslandschappen, besneeuwde bergen en uitgestrekte prairies: de natuur in Amerika en Canada is schitterend en gevarieerd. Dit moet over honderd jaar ook nog zo zijn, daarom wordt deze natuur beschermd. Dat gebeurt in de vorm van nationale parken, zoals Yosemite, Yellowstone, Banff en Jasper National Parks. Een National Park is doorgaans een enorm natuurgebied met een in- en uitgang. Door het park lopen wegen en wandelpaden, die worden onderhouden. Ook het welzijn van bezienswaardigheden, bezoekers en dieren wordt gecontroleerd. Meestal heeft een National Park een bezoekerscentrum en een camping. Soms zijn er ook hotels of lodges.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

1. Je moet entreegeld betalen en soms ook toegang reserveren

Het onderhoud van National Parks kost veel geld. Daarom moet je bij de ingang van een park entreegeld betalen of je parkpas laten zien (zie hieronder). Daar krijg je iets voor terug: bij de ingang en in het bezoekerscentrum worden plattegrondjes en brochures uitgedeeld met informatie over de belangrijkste wegen, bezienswaardigheden en wandelroutes. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt gaan zien en doen. Op de plattegrond is de weg door het park gemarkeerd en zie je waar uitkijkpunten en beginpunten van wandelroutes zijn. Bij het beginpunt van een wandelroute is vaak een parkeerplaats met een bord dat informatie geeft over de lengte en loop van de route. Ook zijn er gratis rangeractiviteiten. Ook zijn er tegenwoordig enkele nationale parken die je van tevoren moet reserveren. Dit geldt in 2022 voor bijvoorbeeld Yosemite, Arches, Glacier (MT) en Rocky Mountain National Park. Hier vind je meer info over het reserveren van nationale parken.

2. Een jaarpas kan voordelig zijn

Bezoek je in Amerika of Canada meerdere Nationale Parks? Dan is het voordelig om een jaarpas te kopen bij het eerste park dat je bezoekt.

Amerika:
  • Naam: America the Beautiful Annual Pass
  • Kosten: $80
  • Toegang: tot alle onderdelen van de National Park Service, zoals National Parks en National Monuments. De parkpas is geldig voor één voertuig of - in sommige parken - maximaal vier volwassenen (+16 jaar).
  • Geldig: één jaar vanaf de dag van aankoop
  • Meer info: National Park Service
Canada:
  • Naam: Discovery Pass
  • Kosten: $145,25
  • Toegang: tot alle National Parks en National Historic Sites. De pas is geldig voor maximaal zeven personen die arriveren in hetzelfde voertuig. De parken van Parcs Québec in Oost-Canada hebben een eigen systeem: de Annual Parcs Québec Network Card.
  • Geldig: één jaar vanaf de dag van aankoop.
  • Meer info: Parks Canada en Parcs Québec.

Het geld dat je betaalt voor een parkpas komt ten goede aan de prachtige natuur. Parkpassen staan op naam; de eigenaar zet zijn/haar handtekening op de pas.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

3. Soms is de shuttlebus verplicht

Door elk National Park loopt een weg waar je met je auto of camper overheen mag rijden. Op de plattegrond zie je hoe deze parkweg loopt en bij welke plekken je kunt stoppen voor een mooi uitzicht of een wandeling. In sommige parken wordt het in het hoogseizoen zó druk dat er geen plaats is voor alle auto's en campers van bezoekers. In die parken, zoals Bryce Canyon en Zion, rijden daarom shuttlebussen. Deze vertrekken zeer frequent en zijn gratis toegankelijk. Je parkeert je eigen voertuig op een grote parkeerplaats bij de ingang en reist met de shuttlebus verder door het park. De shuttlebus stopt bij alle bezienswaardigheden en je kunt zelf kiezen waar je uit- en weer instapt.

Let op! Het kan tussen mei en september erg druk zijn op de parkeerplaats aan het begin van het park. Zorg er dus voor dat je vroeg in de ochtend bij het park bent, of juist aan het eind van de middag.

Camperreizigers moeten er rekening mee houden dat sommige wegen ontoegankelijk zijn voor (grote) campers. De Sun Road in Glacier National Park en de Generals Highway in Sequoia National Park zijn bijvoorbeeld zeer bochtig en smal, waardoor je er met een camper niet schadevrij overheen kunt. Je vindt hierover meer informatie in onze infoboekjes en bij de bezienswaardigheden. Zoek hier het park op en kijk onder het kopje 'Vervoer'.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

4. Het bezoekerscentrum is een handig beginpunt

Wil je weten welke wandeling geschikt is voor jonge kinderen of wat je niet mag missen als je beperkt de tijd hebt? Ga dan naar het bezoekerscentrum! In het Visitor Center (Amerika) of Visitor Centre (Canada) werken rangers die al je vragen kunnen beantwoorden. Meestal draait er ook een film met over het ontstaan van het park en de bijzondere natuur. Vaak zijn er ook souvenirs te koop, zoals magneetjes, kaarten en T-shirts. In het bezoekerscentrum kan men je ook informeren over de weersverwachtingen en eventuele wegafsluitingen.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Amerika bezoeken

5. Er zijn vaak leuke (gratis) rangeractiviteiten

In veel nationale parken worden rangeractiviteiten georganiseerd. Je gaat dan met een parkranger op zoek naar wildlife of maakt een wandeling terwijl hij of zij je alles leert over de omgeving. Vaak bieden ze speciaal voor kinderen ook een 'Junior Ranger Program' aan. De inhoud van deze programma's verschilt: soms ga je op onderzoek uit met een ranger, ergens anders kun je stempels verzamelen of een speurtocht doen. Deelname aan de meeste rangeractiviteiten is gratis. In het bezoekerscentrum kun je vragen wanneer welke activiteiten starten. De meeste activiteiten worden georganiseerd tussen Memorial Day (laatste maandag in mei) en Labor Day (eerste maandag in september).

Bezoek nationaal park in Canada of Amerika

6. Slapen in een park is leuk/handig/mooi. Wel even reserveren!

Voor de ware nature experience kun je in een National Park blijven slapen. De meeste National Parks hebben eenvoudige campgrounds voor campers en tenten. Reserveren is voor deze campings een must. Dit kan vaak al zes maanden voor je geplande bezoek! Lees meer over het reserveren van campings in nationale parken in Amerika of in Canada. Reis je met een auto en slaap je in hotels? Dan kun je in sommige parken overnachten in een hotel of lodge. Vraag ons naar de accommodatiemogelijkheden: deze verschillen per park.

Nationale parken in Amerika bezoeken Nationale parken in Canada bezoeken

Ook goed om te lezen

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan