Campings reserveren in Yosemite National Park

door Lisa Huis in 't Veld vr 27 nov. 2015 11:18 bijgewerkt op za 10 dec. 2016 9:00

Campings reserveren in Yosemite National Park is als kaartjes bemachtigen voor een groot concert: binnen enkele minuten is alles vergeven. Maak je in 2017 een camperreis door West-Amerika? Grote kans dat je Yosemite National Park gaat bezoeken en dat je er een kampeerplek nodig hebt. Omdat we je graag helpen bij je reisvoorbereiding, kun je de volgende data vast in je agenda noteren. Vanaf dan kun je namelijk campingplaatsen reserveren in Yosemite. Zorg dat je stipt op tijd klaar zit, het liefst met meerdere mensen op verschillende laptops/computers.

bezienswaardigheden Route 66 Yosemite Valley

Belangrijke data (Nederlandse tijd)

 • 15 november vanaf 16:00: boekingen voor 15 maart t/m 14 april*
 • 15 december vanaf 16:00: boekingen voor 15 april t/m 14 mei
 • 15 januari vanaf 16:00: boekingen voor 15 mei t/m 14 juni
 • 15 februari vanaf 16:00: boekingen voor 15 juni t/m 14 juli
 • 15 maart vanaf 15:00: boekingen voor 15 juli t/m 14 augustus
 • 15 april vanaf 16:00: boekingen voor 15 augustus t/m 14 september
 • 15 mei vanaf 16:00: boekingen voor 15 september t/m 14 oktober*

*Niet alle campings zijn het hele jaar door geopend. Zie het kopje 'Openingstijden' hieronder.

Reserveer Yosemite via www.recreation.gov

Je kunt je kampeerplek in Yosemite National Park tot vijf maanden van tevoren reserveren via www.recreation.gov. Op elke 15de van een nieuwe maand komen de plaatsen beschikbaar voor aankomstdata van 4 t/m 5 maanden later. Probeer op deze dag om 16:00 meteen je camping te boeken. Voor het vastleggen van je camping moet je ingelogd zijn en heb je een creditcard nodig. Hoe je campings reserveert via recreation.gov lees je in onze blog over campings reserveren in Amerikaanse National Parks.

Campings West-Amerika

Reserveer Upper, Lower of North Pines

Het is voor Yosemite National Park echt een uitdaging om een plek te reserveren op een van de campings in de vallei. In dit centrale deel van Yosemite National Park zijn drie campings: Upper Pines, Lower Pines en North Pines. Deze campings zijn ongekend populair en daarom vaak snel volgeboekt. Dus reserveren is noodzakelijk. Campingplekken zijn soms binnen een paar minuten vergeven.

Tips voor het bemachtigen van een kampeerplek

 • Maak van tevoren een account aan op www.recreation.gov en kijk hoe alles werkt
 • Schrijf eventueel een paar nummers op van plekken die jou leuk lijken. Tijdens het boeken houd je de lijst met plekken ernaast. Mocht jouw favoriete plekje al vergeven zijn, dan kun je snel een andere aanklikken. Wees gerust: je kunt niet verkeerd kiezen. Alle kampeerplekken zijn prachtig.
 • Log voor aanvang vast in en zet het reserveringsscherm meerdere keren open
 • Probeer het met verschillende mensen op verschillende computers, laptops of tablets
 • Vul zo ver mogelijk de gevraagde gegevens vast in (arrival date, looking for)

Niet gelukt? Niet getreurd!

Vis je ondanks je goede voorbereiding toch achter het net? Kijk dan in onze campingdatabase voor alternatieve campings in bijvoorbeeld Wawona (NPS Campground), El Portal of Groveland. Houd er rekening mee dat sommige campings buiten het park liggen, op soms wel een uur rijden van de Valley!

Tot slot zijn er in Yosemite een aantal campings waar je op basis van first-come, first-served een kampeerplek kunt krijgen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Lees dan verder in deze blog over campings.

Openingsdata campings Yosemite

 • Lower Pines: eind maart t/m oktober
 • Upper Pines: hele jaar geopend, reserveren van begin februari t/m november
 • North Pines: begin april t/m september
 • Wawona (niet in de Valley): hele jaar geopend, reserveren noodzakelijk van april tot en met september. Wawona is een goed alternatief als de Pines-campings vol zijn. De Wawona Campground ligt vlak bij de Mariposa Grove of Giant Sequoias, die helaas tijdelijk is gesloten wegens onderhoud.

Hoe zit het met andere parken?

We raden aan om campings in nationale parken altijd te reserveren. Een plek in de Grand Canyon reserveer je bijvoorbeeld al een half jaar van tevoren. Hier verschuift het reserveringswindow per dag. Voorbeeld: op 1 januari reserveer je plekken tot en met 1 juli. Op 2 januari komen de plekken vrij voor 2 juli. Ook in andere nationale parken kun je ver van tevoren je plek reserveren. Echter, zo'n vaart als bij Yosemite loopt het niet.

Aanbevolen artikelen: