Auto of camper - voordelen en nadelen

door Onze redactie za 8 okt. 2016 14:00

Je wilt naar Amerika of naar Canada. Goede keus, want een rondreis door Amerika of Canada is er een om nooit te vergeten. Je ziet indrukwekkende landschappen en maakt mooie herinneringen. De Grote Vraag: wat is beter/handiger/goedkoper, reizen per camper of met een huurauto? Het is een van de meest gestelde vragen aan onze reisadviseurs. Tijd voor een blog over de voor- en nadelen van beide reiswijzen!

Voordeel van camperreizen is dat je op de mooiste plekken kunt overnachten Het interieur van een camper

De voordelen van een camper

  Je camper is een huis op wielen
De meeste campertypes hebben een badkamertje met toilet en douche. Ook is er een keuken met koelkast/vriezer en gasfornuis. Soms is er zelfs een combimagnetron of televisie aan boord. Op reis met (kleine) kinderen? Een toilet is altijd binnen handbereik. Flesje? Parkeer de camper en drink smakelijk!
  Je bent niet afhankelijk van restaurants
De Noord-Amerikaanse keuken is niet altijd haute cuisine. Gelukkig kun je in een camper je eigen maaltijden koken en onderweg stoppen voor een (gezonde) picknick. ’s Avonds maak je een kampvuur en rooster je marshmallows. Gezellige bijkomstigheid: je maakt gemakkelijk contact met je campingburen van over de hele wereld. De vriendelijke man uit Alaska helpt je met het aansteken van je kampvuur en de Canadese familie geeft je tips voor je verdere route.
  Je slaapt op de mooiste plekken
Campings zijn in Amerika en Canada overal. In alle soorten en maten. Zo luxe (duur) of zo primitief (goedkoop) als je het zelf wilt. Wij zijn groot fan van basic campings midden in de natuur. Wat is er mooier dan kamperen onder een fonkelende sterrenhemel aan de rand van de Grand Canyon?

De nadelen van een camper

  Vrijheid?
Camperreizen worden geassocieerd met vrijheid: je kunt gaan en staan waar je wilt. Dit is helaas niet altijd meer waar. Vanwege grote drukte raden we je aan om in het hoogseizoen alle campings ruim van tevoren te reserveren. Campings in nationale parken zijn zo populair dat je ze ook buiten het hoogseizoen moet reserveren.
  Manoeuvreren
Met een camper door steden navigeren kan best wel zenuwslopend zijn en soms moet je lang zoeken naar een grote parkeerplaats. Je gaat daarom met een camper minder snel het centrum in om 's avonds nog even wat te drinken of te shoppen. Gelukkig zijn parkeerplaatsen bij winkelcentra (malls) en supermarkten gigantisch.
  Handjes uit de mouwen
Een camper vergt meer werk dan een auto. Watertanks raken leeg en moeten bijgevuld worden, afvalwater moet geloosd. Bij het verlaten van de campings is het opletten geblazen: is alles losgekoppeld, is het servies netjes opgeborgen (in verband met vliegende schotels) en zijn alle opbergvakken dicht? Gelukkig ontwikkel je snel genoeg een routine. Lees alvast onze onmisbare tips voor camperreizigers.
Autorondreizen in Zuidwest-Amerika Autorondreizen door Canada

De voordelen van een auto

 Overal stoppen en parkeren
Met een huurauto kun je makkelijker gaan en staan waar je wilt dan met een camper. Vooral in grote steden, drukke nationale parken en toeristische pull-outs aan de kant van de weg ben je met een auto sterk in het voordeel boven een (grote) camper.
 Comfort
Een auto rijdt makkelijker dan een (grote) camper, want je hoeft niet op te letten op overhangende takken en smalle of lage tunnels. Ook rijd je net iets sneller. Bovendien heb je in een auto geen last van rammelend bestek of klapperende bordjes, dus je kunt probleemloos communiceren met de reizigers op de achterbank.
 Instappen en wegwezen
Met een auto hoef je je geen zorgen te maken om volle wateropslagtanks en de voorraad van het propaangas om op te koken. Het is echt instappen en wegwezen. Eenmaal in het hotel aangekomen, wacht je elke dag een vers bed en een schone handdoek.

De nadelen van een auto

 Afhankelijkheid van restaurants
Je bent tijdens een autoreis aangewezen op restaurants. In Amerika en Canada is het soms een uitdaging om je dagelijkse portie vitaminen binnen te krijgen. Tip: koop een koelbox en zorg dat je altijd een lunch en wat fruit bij de hand hebt. In veel hotels en tankstations staan ijsblokjes-automaten. Stop de ijsblokjes in een plastic zak in je koelbox en je eten blijft koel. Het kan ook handig zijn om een plastic bord en een (zak)mes mee te nemen of te kopen. Dan kun je onderweg nog eens een salade maken.
 Elke nacht een ander bed
Je slaapt op veel verschillende plekken. Het ene hotel is het andere niet. In je camper heb je elke avond je eigen vertrouwde bed.
 Leven uit je koffer
Je leeft tijdens een autoreis uit je koffer en moet je auto bij iedere slaapplek opnieuw uit- en inladen. Bij en camper verdeel je je spullen één keer over alle kastjes. Tip: neem een opvouwbaar tasje mee waarin je je toiletspullen, pyjama en kleding voor de volgende dag kunt doen. Dan hoef je niet elke keer je hele koffer mee naar je hotelkamer te zeulen.

Kosten autohuur versus camperhuur

De strijd tussen auto- en camperreis gaat gelijk op. Zouden de kosten de doorslag kunnen geven? Een camper huren is duurder dan het huren van een auto. Ook slurpt een camper veel meer benzine – sommige rijden 1:4. Gelukkig kost de benzine slechts een derde (VS) of de helft (Canada) van onze prijzen. Daar staat tegenover dat campings een stuk goedkoper zijn dan hotels en dat zelf koken voordeliger is dan uit eten gaan. Onder de streep maakt het dus weinig uit of je een autoreis of camperreis kiest. Als je met een gezin reist en graag twee (of meer) aparte kamers wilt, dan kan een camperreis wél goedkoper uitpakken.

De conclusie….

Kies de manier die voor jou fijn voelt! Onze reisadviseurs kunnen je hierover goed adviseren. Zij reizen regelmatig rond in Amerika en Canada. Zowel met de auto als met de camper!

ALT TEKST ALT
Superaanbieding camperhuur Canadream
Bekijk de Voorjaarsspecial
Kom naar de Reizigersbeurs op 19 maart in Hilversum
Meld je gratis aan
Wegbrengspecial nieuwe campers Cruise America
Info en prijzen