Bewonder de sterren en volg de melkweg

Het is aardedonker om je heen en fonkelende sterren schijnen fel in de nachtelijke hemel. Als sterrenstof ontpoppen prachtige kleuren zich in de lucht. Je ziet de melkweg en ook een vallende ster. Gefascineerd blijf je uren naar de heldere sterrenhemel kijken. Ter wereld zijn er maar een aantal plekken, de zogenoemde Dark Sky Parks, waar de lichtvervuiling minimaal is en je de sterrenhemel heel duidelijk kunt bewonderen. In Amerika zijn meer dan 60 Dark Sky Parks en in Canada 13, verspreid over beide landen. We lichten er hier een aantal voor je uit.

International Dark Sky Association (IDA)

Maar eerst nog even dit: de International Dark Sky Association (IDA) is een organisatie die classificeert en beoordeelt of een donker gebied zich een Dark Sky Park mag noemen. Ook verdelen zij de Dark Sky Parks in categorieën, een gold tier wordt bijvoorbeeld gegeven aan parken met minimale lichtvervuiling. Hier zie je het grootste aantal hemelobjecten en spot je minstens 5.000 sterren. In Amerika vind je 11 parken die het gold tier-certificaat hebben.

Kamperen onder de sterrenhemel

Kampeer onder de sterrenhemel: Glacier National Park, Montana

Zet je tent op of installeer je camper en wacht tot het donker is. Kijk dan op naar de sterrenhemel in Glacier National Park (IDA) en wacht tot je een wens mag doen bij een vallende ster. Dit nationale park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt in de noordelijke Rocky Mountains. Uiteraard kun je ook in andere Dark Sky Parks kamperen en de nachtelijke hemel bewonderen.

Jasper National Park

Het Dark Sky Festival: Jasper, Alberta

Elk jaar in oktober wordt in Jasper het Dark Sky Festival gehouden. Het festival zit propvol evenementen en lezingen waarbij ‘sterren kijken’ centraal staat. Ze nodigen artiesten en sprekers uit en de evenementen worden op diverse locaties in Jasper National Park gehouden. Uiteraard staat ook kijken naar de nachtelijke hemel vol sterren, planeten en de melkweg op het programma.

Great Basin National Park

Voor rustzoekers: Great Basin National Park, Nevada

Wil je niet met jan en alleman sterren kijken, maar romantisch met je partner nachtelijk picknicken onder de sterrenhemel? Bezoek dan Great Basin National Park (IDA) in Nevada. Dit is een vredig Dark Sky Park met uitgestrekte landschappen en het is er minder druk dan andere parken. Great Basin National Park biedt een van de donkerste luchten van Amerika. Mather Overlook is bijvoorbeeld een goede plek om te stoppen en sterren te kijken.

Goblin Valley State Park

Overdag en ‘s nachts fotogenieke natuurwonderen in Utah

Bewonder jij overdag in Arches National Park (IDA), Canyonlands National Park (IDA) en Zion National Park (IDA) het prachtige landschap? Ook ‘s nachts kijk je hier je ogen uit. Het contrast van de bijzondere natuurwonderen met de adembenemende sterrenhemel erachter zal een diepe indruk achterlaten! Staatsparken zijn trouwens ook ideale gebieden om sterren te kijken, denk aan Goblin Valley State Park (IDA) dat ligt tussen Arches National Park en Capitol Reef en gekenmerkt wordt door duizenden kleine rotsfiguren die lijken op goblins. Of Antelope Island State Park (IDA), vlak bij Salt Lake City, waar je als de zon schijnt bij Antelope Island Marian kunt drijven in het zeer zoute water.

Sterren kijken op Hawaii

Spot de melkweg: Waimea Canyon, Hawaii

Op Kauai eiland vind je Waimea Canyon een van de beste plekken om de melkweg te bewonderen in Amerika. Dit eiland wordt niet overspoeld door toeristen en is een oase van rust. Vergeet zeker je zaklamp niet om de weg terug te vinden naar je auto of camper! Mocht je in Maui of Big Island zijn, dan zijn Haleakala National Park en Mauna Kea (met 4200 meter de hoogste berg van Hawaii) ook goede plekken om vol ontzag de nachtelijke hemel te bekijken.

Bryce Canon National Park

Nachtelijke hemels met een gouden randje: Great Sand Dunes National Park and Preserve, Colorado & Bryce Canyon National Park, Utah

Great Sand Dunes National Park (IDA) is een van de rustigste parken en hier geniet je van een extreem ongerepte nachtelijke hemel vanwege de afgelegen locatie. Het park heeft dan ook een gold tier-certificaat gekregen. Wil je liever geen zand in de schoenen? Bezoek dan Bryce Canyon National Park (IDA), ook een park met een gold tier-certificaat, maar met een totaal andere landschap. Dit park staat bekend om de rode hoodoos en spitse rotsformaties. Zie jij het al voor je omringd door fonkelende sterren?

Elk Island National Park

Sterren kijken & het noorderlicht: Elk Island National Park, Alberta

Op nog geen uur rijden van Edmonton ligt Elk Island National Park een perfecte plek om sterren en planeten te bekijken. En weet je wat zo geweldig is? Ook kun je hier het noorderlicht bewonderen. Dat zijn twee vliegen in een klap! Een leuk weetje: de aarde draait gedurende het jaar, dat weten we uiteraard, maar daardoor is ook de nachtlucht elke keer anders van kleur. Bijzonder hè!

Zonsverduistering

Bijzondere gebeurtenis in 2024: Totale eclips, Amerika & Canada

Op 8 april 2024 staat ons een zeldzame gebeurtenis te wachten: een totale zonsverduistering. De eclips zal zich als een lange strook uitspreiden over Mexico, Amerika en Canada. Bij helder weer wordt verwacht dat je de eclips kunt zien in bijvoorbeeld Niagara Falls (Ontario), Indianapolis, Dallas en Austin. Dat wil je toch mee maken?

Meer weten?

Bezoek een van onze infodagen en laat je inspireren!
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan