Jasper National Park, Alberta

Jasper Alberta Het gastvrije, pittoreske stadje Jasper ligt midden in Jasper National Park, het grootste park in de Canadese Rockies. Het park bestaat uit gletsjers, kristalheldere meren, watervallen, diepe kloven en dichte, groene bossen. Je vindt er meer dan duizend kilometer wandelpaden. In de winter heb je uitzicht op besneeuwde bergtoppen en zie je bevroren watervallen. Jasper is dan een echt winterwonderland. Jasper National Park staat echter vooral bekend vanwege het vele wild dat er leeft, waaronder elanden, herten en beren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Onderstaande bezienswaardigheden in Jasper National Park vind je van zuid naar noord. Rijd je van Jasper naar Banff, dan begin je onderaan met lezen.

Columbia Icefield (Ice Explorer & Glacier Skywalk)

Dit is de eerste bezienswaardigheid die je ziet als je Jasper National Park via de zuidingang binnenrijdt. Het Columbia Icefield ligt circa honderd kilometer van Jasper Village. Dit ijsveld heeft een oppervlakte van 325 vierkante kilometer en is daarmee een van de grootste ijsmassa's onder de Noordpoolcirkel. Met een speciaal ontworpen voertuig - de Ice Explorer - is het van half april tot half oktober mogelijk om een tocht over de Athabasca-gletsjer te maken. Elke trip van ongeveer 1,5 uur vertrekt vanaf het Icefield Discovery Centre en wordt geleid door een ervaren gids. Tijdens de rit kun je uitstappen om zelf de gletsjer te bewandelen. Aan de Icefields Parkway, op 6,5 km van het Icefield Discovery Centre, vind je de Glacier Skywalk. Dit platform met glazen bodem biedt je een indrukwekkend uitzicht. Om naar deze bezienswaardigheid te gaan, vertrek je ook per bus vanaf het Icefield Discovery Centre. Als je zowel de tocht over de Athabasca-gletsjer wilt maken als de Glacier Skywalk wilt bezoeken, kun je een combinatieticket kopen (dit kan vooraf via ons).

Columbia Icefield aan de Icefields Parkway

Wilcox Pass

Vlak bij het Icefields-welkomstcentrum ligt de Wilcox Creek Campground. Hier start een wandeling naar de Wilcox Pass. Heen en terug is het in totaal acht kilometer lopen (drie uur). Tijdens de wandeling heb je hele mooie uitzichten op het ijsveld en de omringende pieken. Aan de Icefields Parkway, op 6,5 km van het Icefield Discovery Centre, vind je de in 2014 geopende Glacier Skywalk. Dit platform met glazen bodem biedt je een heel indrukwekkend uitzicht hoog boven de grond. Ook voor bezoekers met (niet al te veel) hoogtevrees is de Glacier Skywalk toegankelijk; de bodem loopt schuin af, je hangt dus niet direct boven een diepe afgrond.

Columbia Icefield

Sunwapta Falls

De volgende bezienswaardigheid van Jasper ligt vijftig kilometer ten noordoosten van het Columbia Icefield: de Sunwapta Falls. Deze waterval stort in een kalkstenen kloof 18 meter de diepte in. Sunwapta is een inheems woord voor 'turbulent water'. Aan het eind van de lente, als de dooi het sterkst is, is de waterval op zijn mooist. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje naar beneden lopen naar het uitzichtpunt waar je de Sunwapta Falls kunt zien.

Sunwapta Falls in Jasper National Park

Athabasca Falls

Na de Sunwapta Falls kun (moet) je een stop maken bij de Athabasca Falls. Deze waterval is twaalf meter hoog en behoort tot de meest ruige watervallen in de Rocky Mountains. De Athabasca-rivier stroomt met veel lawaai door een smalle kloof. Voor een beter zicht op het natuurgeweld zijn er platforms en een brug aangelegd. Zo kun je afdalen in de kloof en de waterval en de rivier vanuit verschillende perspectieven bekijken. Je kunt zo dicht bij de waterval komen. Vanaf Sunwapta Falls is het een kleine twintig minuten rijden naar de Athabasca Falls. De Athabasca Falls ligt nabij de kruising van de Icefields Parkway met Parkweg 93A, deze kruising bereik je ongeveer na een kwartier.

Athabasca Falls Jasper aan de Icefields Parkway

Mount Edith Cavell

Ben je met een auto in Jasper National Park? Dan kun je Highway 93A volgen. Bij kilometerpaal 13 begint de route naar Mount Edith Cavell, een geliefde tocht vanwege het uitzicht op Angel Glacier. Mount Edith stijgt letterlijk en figuurlijk boven alle andere bergtoppen in Jasper uit met zijn 3.300 meter. Via een 14 kilometer lange slingerweg langs een rivier bereik je de noordkant van Mount Edith Cavell waar je uitkijkt over de bergweiden Cavell Meadows en een spectaculair zicht hebt op de Angel Glacier. De weg is doorgaans open van half juni t/m half september (weersafhankelijk).

Athabasca Falls Jasper aan de Icefields Parkway

Ski Marmot Basin

Jasper en omgeving bieden perfecte mogelijkheden tot skiën. Ski Marmot Basin is daarvoor een populaire regio, geopend van midden november tot begin mei. Er valt jaarlijks gemiddeld 450 cm verse poedersneeuw. Skiërs kunnen hier uit een breed scala van tochten kiezen: van korte trips tot meerdaagse excursies. Marmot Basin Ski Area heeft zo'n 100 kilometer aan pistes in alle gradaties, je kunt tot bijna 1700 meter de hoogte in. In 2017 is er een schitterend off piste gebied gecreëerd; het dubbelzwarte Tres Hombres! Marmot Basin ligt 20 minuten rijden van het knusse stadje Jasper en ongeveer 35 minuten rijden (37 km) ten noorden van Athabasca Falls. Zie ook het kopje Wintersport.

Marmot Basin, het skigebied in Jasper

Jasper SkyTram

De leukste bezienswaardigheid van de plaats Jasper is de Jasper SkyTram. De kabelbaan brengt je naar de 2.263 meter hoge Whistlers Mountain (eind maart - eind oktober). Bij helder weer kun je prachtig wegkijken over het uitgestrekte Jasper National Park. Je ziet dan zes bergketens, verschillende gletsjermeren en de Athabasca-rivier. Op de berg zijn verschillende wandelpaden, een souvenirwinkel en een restaurant. Je kunt er gebruik maken van de snowshoe-rental waarmee je de sneeuw betreedt. Echte sportievelingen volgen de Summit Trail naar het hoogste punt van de berg (2.463 meter). Weer beneden kun je kiezen voor de Discovery Trail, een acht kilometer lange tocht rond de stad. Bij slecht weer kun je een kijkje nemen in het Den Wildlife Museum. Hier staan de wilde dieren centraal die in Jasper National Park voorkomen. Als je wildlife in het echt wil zien, kun je meegaan met de Wildlife Discovery Tour.

Jasper Canada SkyTram

Maligne Canyon

Even ten noorden van het plaatsje Jasper kun je de Maligne Lake Road in zuidoostelijke richting volgen. Na een kwartier bereik je Maligne Canyon. De kalkstenen wanden van deze kloof zijn op sommige plaatsen meer dan vijftig meter diep. Een speciaal pad loopt via zes bruggen naar een plek met zicht op de wilde Maligne-rivier. In de winter is het mogelijk met een gids een canyontour te doen en over de bevroren bodem van de kloof te wandelen.

Maligne Canyon in Jasper National Park

Medicine & Maligne Lakes

Blijf je de Maligne Lake Road volgen, dan bereik je na twintig minuten Medicine Lake. De Maligne-rivier heeft hier geen doorgang over land en duikt voor een aantal kilometers onder de grond. Maligne Lake ligt een kwartier rijden verder, aan het einde van de weg. Het is het op één na grootste meer ter wereld dat uit smeltwater van een gletsjer bestaat. Je kunt hier een boottocht van anderhalf uur maken langs de bergen met hun gletsjers naar Spirit Island; een klein eilandje midden in het Maligne Lake. Het uitzicht op dit eiland is één van de meest beroemde uitzichten van de Canadese Rocky Mountains. Houd er rekening mee dat je vanaf Maligne Lake ook ruim een uur terug moet rijden. Als je geen boottocht gaat maken en/of weinig tijd hebt in de Rockies, is het verstandig om dit meer over te slaan en bij Maligne Canyon om te keren.

Maligne Lake in Jasper National Park

Miette Hot Springs

Dit zijn de warmste bronnen van de Canadese Rockies. Water van 54 graden komt in Miette Hot Springs omhoog uit het binnenste van de aarde en wordt afgekoeld tot een aangename temperatuur voordat het de baden instroomt. Een ideale plek om tot rust te komen en tegelijkertijd van de omgeving te genieten.

Miette Hot Springs in Jasper NP

Activiteiten

Jasper is de ideale bestemming voor stoere buitensportactiviteiten. Naast alle wandelingen die je in het park kunt maken, kun je ook met een raft de Athabasca-rivier op. Je kunt kiezen voor een familievriendelijk raftavontuur of voor een ruigere tocht over snellere stroomversnellingen. Liefhebbers van weidse uitzichten kunnen met de Jasper SkyTram naar de top van Whistlers Mountain. Wie gek is op wilde dieren, kiest juist voor de Wildlife Discovery Tour - waarbij je de Maligne Valley afspeurt naar adelaars, dikhoornschapen, wapitiherten en beren.

Jasper National Park, buitenactiviteiten

Wintersport

Wintersport

Het skigebied van Jasper National Park is Marmot Basin, dat op circa 20 minuten rijden van de knusse plaats Jasper ligt. Marmot Basin Ski Area heeft zo'n 100 kilometer aan pistes in alle gradaties. In 2017 is er een schitterend off piste gebied gecreëerd; het dubbelzwarte Tres Hombres! Er rijdt een shuttlebus tussen de resorts in het stadje en het skigebied. Je koopt ter plaatse kaartjes voor deze bus, voor ongeveer $7 CAD enkele reis per persoon. Boek je een hotel inclusief skipas bij ons mag je gratis met de transferbus mee. Voor Jasper kun je het beste aanvliegen op Edmonton, er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam die er ca. 8,5 uur over doen. Vanaf het vliegveld rijd je in circa 4,5 uur met een huurauto of shuttletransfer naar je resort. Wij kunnen zowel de vluchten en accommodaties voor je regelen, als de skipassen, skiles en het huren van materiaal.

Wintersport Jasper National Park

Winteractiviteiten

Het leuke aan Jasper is, dat je naast skiën en snowboarden, ook avontuurlijke, winterse excursies kunt reserveren. Zo zie je tijdens de Maligne Canyon Ice Walk de Maligne Canyon van een heel andere kant dan in de zomer: namelijk vanaf de bodem van de canyon, over de bevroren rivier. Of stap bij de hondensledetocht in een slee die wordt voortgetrokken door een stel enthousiaste husky's. Ben je niet op zoek naar tamme husky's, maar op zoek naar wilde dieren? Dan is de Wildlife Discover Winter Tour een echte aanrader!

Wandelen in de winter bij Maligne Lake

Vervoer

De Yellowhead Highway (#16) doorkruist Jasper National Park van oost naar west en is samen met de Icefields Parkway (die vanuit het zuiden op deze weg aansluit) de belangrijkste weg. De Icefields Parkway verbindt de plaats Jasper in het zuiden met de Trans-Canada Highway nabij Lake Louise en Banff.

Deze grote doorgaande wegen zijn verhard goed en toegankelijk voor auto's en campers. Ze worden het hele jaar door sneeuwvrij gehouden, maar na hevige sneeuwval in de winter kan het even duren voordat men de wegen sneeuwvrij heeft gemaakt. De Mt. Edith Cavell Road is vanwege de haarspeldbochten lastig te navigeren per camper. Voertuigen langer dan 7 meter zijn hier niet toegestaan. Wegens sneeuwval is de weg doorgaans tussen half september en half/eind juni gesloten.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Alberta's Rockies
Oppervlakte 925 km²
Hoogte 1.062 meter
Inwoners 4.300
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Het toeristenseizoen van Jasper National Park loopt ongeveer van juni tot en met september. In mei en september is het overdag een graad of 15. In juni stijgt het kwik naar een graad of 20 en juli en augustus zijn de warmste maanden met maximumtemperaturen van 21 à 22 graden. In oktober liggen de dagtemperaturen rond een graad of 10. Vanwege de lage luchtvochtigheid zijn de zomernachten koel. De campings openen in Jasper doorgaans tussen begin mei en half juni. Wapiti Campground is het hele jaar door geopend.

In de winter is Jasper bedekt onder een dik pak sneeuw. Het weer in de bergen kan ongeacht het seizoen wisselvallig zijn. Zoals de lokale bevolking zegt: 'als het weer je niet bevalt, wacht dan tien minuten'!

Natuur, flora & fauna

Fauna

Het park staat bekend om het vele wild dat er leeft. Voor onder andere edelherten, bevers, elanden, rendieren, grizzlyberen en zwarte beren is het park een ideale leefomgeving. Het is vrij bijzonder dat er zo veel soorten dieren in het park leven, omdat het park op grote hoogte ligt.

In Jasper leven veel beren

Geschiedenis

De eerste mensen vestigden zich meer dan 10.000 jaar geleden in Jasper en omgeving. Dit waren inheemse Noord-Amerikanen die leefden van de jacht. David Thompson was de eerste Europeaan die de Athabasca-vallei, waarin Jasper gelegen is, bezocht. Hij bracht vanaf het eind van de achttiende eeuw voor de Hudson's Bay Company en later voor de North West Company grote delen van Noordwest-Canada in kaart. Hij stichtte enkele nederzettingen en dreef handel met inheemse stammen.

Thompson bouwde in 1813 onder het gezag van de North West Company een opslagdepot voor handelswaar op de plaats van het huidige stadje Jasper. Het depot kwam bekend te staan als Jasper House, vernoemd naar Jasper Hawes, de klerk van de North West Company. Meer dan een halve eeuw lang diende Jasper House als een belangrijke stop voor alle handelaren die te voet of met paard en wagen de omringende bergpassen overstaken. Ook was het een belangrijke ontmoetingsplaats voor reizigers, avonturiers en ontdekkers.

Bezoekers kozen in de loop van de negentiende eeuw echter steeds vaker voor een nieuwe manier van vervoer: de stoomboot. Jasper House sloot in 1884 zijn deuren. Het werd in 1909 afgebroken en het hout werd gebruikt om vlotten van te maken. Even daarvoor was het Jasper Forest Reserve opgericht door de Canadese overheid omdat de activiteiten van de spoorwegmaatschappij de natuur in de Athabasca-vallei bedreigden. Het Reserve beschermde 13.000 vierkante kilometer natuur en was de voorloper van Jasper National Park.

De plaats Jasper ontstond in 1911 rond een nieuw station van de Grand Trunk Pacific Railway. De oorspronkelijke naam Fitzhugh, naar een ondervoorzitter van de maatschappij, werd later veranderd in Jasper, om het overeen te laten komen met de naam van het park. Na de uitbreiding van de infrastructuur en de komst van de auto ontdekte het grote publiek de regio. Het bezoekersaantal van het nationale park groeide van de sporadische bezoekers in de negentiende eeuw tot de huidige drie miljoen toeristen per jaar.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan