Great Basin National Park, Nevada

Great Basin Nevada In de schaduw van de 3.981 meter hoge Wheeler Peak, ligt een desolaat woestijngebied: Great Basin National Park. Het best bereikbare deel van het park is de noordelijke regio. Hier loopt de verharde Wheeler Peak Scenic Drive met daaraan verschillende uitkijkpunten en beginpunten van wandelroutes. Ook de Lehman Caves, een groot grottenstelsel, ligt in dit gedeelte van het park. Great Basin National Park is onderdeel van het Great Basin (Nederlands: Grote Bekken). Dit is een gebied van meerdere staten, omsloten door de Sierra Nevada en de Rocky Mountains. Hierdoor kan het regenwater niet afgevoerd worden naar zee: het verzamelt zich in grondwaterbekkens. De flora en de fauna zijn zeer divers. Naast woestijn vind je er bergtoppen, waarvan er enkele met gletsjers bedenkt zijn. Ook zijn er mooie grotten, zeldzame bossen en een natuurlijke boog te zien (de Lexington Arch).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wheeler Peak Scenic Drive

Rijd deze negentien kilometer lange scenische route voor mooie uitzichten op de bergen en omringende valleien. Voertuigen langer dan 24 feet mogen niet verder rijden dan de Upper Lehman Creek Campground (mile marker 3). Aan het eind van de route ligt de korte Island Forest Trail van nog geen kilometer. Je loopt door hooggelegen coniferenbossen en langs de route staan informatiepanels. De Wheeler Peak Drive telt enkele haarspeldbochten en is vaak alleen van juni tot oktober geopend voor verkeer. Aangezien je onderweg 1.200 meter stijgt, zie je verschillende leefzones, gelijk aan de landschappen die je tegenkomt op weg van Nevada naar het noordelijker gelegen Yukon. Onderweg kun je soms herten, marmotten en coyotes zien.

Great Basin Nevada

Lehman Caves

Onder begeleiding van een ranger kun je de Lodge Room of de Grand Palace-sectie van de grot bezoeken. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van tickets. Deze kun je kopen in het bezoekerscentrum of al van tevoren online reserveren. De grot is een druipsteengrot, met stalagmieten (staand), stalactieten (hangend) en andere bizarre formaties.

Lehman Caves, Great Basin Nevada

Mountain View Nature Trail

Naast het bezoekerscentrum bij de Lehman Caves, kun je een wandeltocht maken door het pinyon-juniperbos. Je kunt een wandelgids ophalen bij het bezoekerscentrum, waarin je tijdens de 400 meter lange wandeling kunt lezen over de geologie en ecologie van de regio.

Bristlecone Pine Trail

Wandel 4,5 kilometer (round trip) door oude bossen en langs de gletsjer aan de voet van de Wheeler Peak.

Bristlecone Pine Trail, Great Basin Nevada

Baker Archeological Site

Deze plaats, ook wel bekend als Baker Village, is een oude nederzetting van Fremontindianen uit de dertiende eeuw. Ze leefden in half ondergrondse woningen en leefden van een primitieve vorm van landbouw.

Upper Pictograph Cave

Op de muren in deze beschutte plaats staan schilderingen van mensen en dieren, maar ook abstracte afbeeldingen. Men denkt dat ze gemaakt zijn door een groep Fremontindianen, die tussen het jaar 1000 en het jaar 1300 in de Snake Valley leefden. De grot was echter meer dan een plaats waar afbeeldingen gemaakt werden: er zijn ook artefacten, dierenbeenderen en houtskool gevonden.

Lexington Arch

Deze natuurlijke kalkstenen boog is alleen bereikbaar via een twintig kilometer lange onverharde weg, die voornamelijk geschikt is voor voertuigen met hoge bodemvrijheid. De weg begint in het oosten van het park, onder Garrison. Je komt uit bij een parkeerplaats, van waar het nog een stuk lopen is naar de boog (5,5 kilometer heen en terug).

Great Basin Nevada

Omgeving

Cathedral Gorge State Park

Rijd je naar het zuiden? Kijk dan eens of Cathedral Gorge State Park op je route ligt. Cathedral Gorge is een langgerekte, smalle vallei die vol staat met indrukwekkende en bizarre kleiformaties. Volg een van de wandelroutes en je ziet ze van heel dichtbij. Een mooi uitzichtpunt ligt aan Highway 93: Miller Point. Hier kijk je boven op de kloof. Cathedral Gorge ligt op iets meer dan twee uur rijden van Great Basin National Park.

Cathedral Gorge State Park, Nevada

Feiten

Staat Nevada
Oppervlakte 312 km²
Hoogste punt Wheeler Peak (3.981 meter)
Bezoekers 90.000
Opgericht 27 oktober 1986
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De weersomstandigheden in het park zijn afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. Het spreekt voor zich dat het in de vallei heel ander weer is dan op de top van een berg. In de late lente en zomer kan het warm zijn in de vallei (maxima van 30 graden), maar kan er in de bergen nog sneeuw liggen. Het Great Basin is tevens een woestijn, met weinig neerslag en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. In de zomer komen er vaak hevige onweersbuien voor aan het eind van de dag en in de bergen kan er het hele jaar door sneeuw vallen.

Geschiedenis

Voordat mijnwerkers in de negentiende eeuw het gebied betraden, hadden er al verschillende indianenstammen gewoond. Zijn lieten onder andere rotstekeningen achter. Handelaren zoals Jedediah Smith en verschillende militaire expedities doorkuisten Nevada in de vroege negentiende eeuw. Een halve eeuw later ontstonden er nederzettingen en postkantoren langs de belangrijkste routes. Het noordelijke deel van het Great Basin werd betreden door immigranten die via de California Trail op weg waren naar de kuststaat. In 1855 vestigden de eerste kolonisten zich in de vallei. Niet veel later werd er zilver en goud ontdekt en waren er zes mijnbedrijven actief. Ook waren er veel boerderijen. Het vee graasde op de oostzijde van de South Snake Range.

In 1870 vestigde Absalom Lehman zich bij de Lehman Creek. Hij verbouwde voedsel voor de lokale mijnwerkers. De boomgaard die hij aanlegde, bestaat nog voor een deel, nabij het Lehman Caves Visitor Center. In 1885 ontdekte Lehman de bekende grot, die nu zijn naam draagt. De rest van zijn leven spendeerde hij vervolgens als gids in de grot.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan