Campings in Amerika en Canada - tips van de kenners

bijgewerkt op vr 28 jan 2022 8:46

Hoe zit het met campings in Amerika en Canada? Waar moet ik tijdens mijn camperreis allemaal rekening mee houden? Hoe zoek ik een goede camping uit? Tijdens je camperreis door Amerika of Canada overnacht je op campings. Het is zeker vergelijkbaar met kamperen in Europa, maar deze 4 dingen zijn volgens onze reisadviseurs erg belangrijk om te weten!

Kamperen in Amerika

1. In Amerika en Canada zijn verschillende soorten campings

Amerika en Canada kennen, grofweg, twee soorten campings: natuurcampings en “commerciële” campings. Wildkamperen mag lang niet altijd en deze regels verschillen per staat. Wildkamperen wordt ook wel Boondocking of Drycamping genoemd. We schreven een blog over boondocking en andere tips voor goedkope campingplekken in Amerika en Canada.

Natuurcampings in Amerika & Canada: goedkoop en weinig faciliteiten

Natuurcampings liggen doorgaans in National Parks, Provincial Parks (Canada) of State Parks (USA), op korte afstand van natuurlijke bezienswaardigheden en wandelroutes. De voorzieningen zijn beperkt tot kraantjes (vaak met koud water) en toiletten. Soms zijn er alleen 'vault toilets' of 'pit toilets', die je niet kunt doorspoelen (lees: een soort gat in de grond). Natuurcampings hebben meestal geen douches: je bent aangewezen op de voorzieningen in de camper. Een natuurcamping kost ongeveer $15 à $45 per plaats per nacht. Natuurcampings in Amerikaanse en Canadese National Parks moet je altijd vooraf reserveren, zie het kopje 'Campings reserveren' hieronder!

Hoe lang kan ik zonder elektriciteit? Op een natuurcamping zonder hook-up kun je gewoon gebruikmaken van het fornuis, de koelkast/diepvries, boiler en de verlichting in de camper. Die schakelen namelijk automatisch over op propaangas of op de accu. De stopcontacten en magnetron in de camper werken echter niet zonder aansluiting op elektriciteit. Veel grotere campers hebben een generator, die werkt op benzine. Als je deze aanzet, heb je elektriciteit. Bedenk wel dat dit veel geluid maakt, stinkt en bovendien vaak enkel op bepaalde tijdstippen toegestaan is (soms helemaal niet). Je kunt best een dag of drie zonder hook-up, afhankelijk van hoe vaak je doucht, de koelkast opent, lampen laat branden en het gasfornuis gebruikt. Je kunt af en toe checken hoe de propaantank ('propane') ervoor staat - indien nodig kun je deze op bepaalde campings en bij benzinestations (laten) bijvullen. Bijna alle natuurcampings hebben een zogeheten 'dumpstation' waar je de watertank kunt aanvullen en het afvalwater kunt lozen; dus even douchen op een natuurcamping is geen probleem.

Kamperen in Amerika

Commerciële campings in Amerika en Canada: meer faciliteiten en $$

Commerciële campings liggen buiten natuurparken en zijn luxer dan natuurcampings. Meestal zijn er kampeerplaatsen met elektriciteit, water en/of riolering (full hook-up). Soms zijn er plaatsen met alleen elektra. Ook is er op deze commerciële campings vaak een zwembad, wasmachine, WiFi en een winkeltje. Voor commerciële campings betaal je gemiddeld $35 à $90 per nacht, maar op populaire plaatsen zoals de Pacific Coast in Californië en bij parken als Yellowstone, Zion en Arches kan dit duurder zijn (bijvoorbeeld $65 tot $100).

Welk ampère moet ik kiezen? Reserveer je een camping met elektra hook-up, kies dan voor het laagste ampère. Bij normaal gebruik, zoals het opladen van mobiele apparaten en het gebruik van je laptop, koelkast/diepvries en de magnetron, is dit ruim voldoende. Wil je per se een spelcomputer aansluiten, met drie man tegelijk je haren föhnen terwijl de pizza in de oven staat en tv kijken via de kabel, dan kun je kiezen voor een hoger ampère.

Kamperen in Amerika

2. Reserveer op tijd je campings in de (nationale) parken

Heb je een camperreis door Amerika of Canada geboekt? Dan adviseren we: Reserveer altijd je campings in National Parks in Amerika en Canada. Reis je tussen juni en september door Amerika of West-Canada, reserveer dan bij voorkeur alle campings. Dit kan vaak al vanaf zes maanden van tevoren! Je hebt anders grote kans dat je flink moet zoeken naar een campingplaats. In bijvoorbeeld Yosemite en de Grand Canyon raken de campings altijd volgeboekt. Alternatieve campings liggen een uur rijden vanaf de parkingang. Het zou jammer zijn als die bij aankomst óók vol blijken. Reserveer dus ruim op tijd als je zeker wilt zijn van een kampeerplaats.

Informatie over campings reserveren

Houd er rekening mee dat als je campings reserveert, je deze direct moet (aan)betalen. Wil je onderweg je route wijzigen of ergens langer blijven dan gepland, dan kun je de reservering niet altijd (kosteloos) wijzigen of annuleren.

Maak je een campereis door Amerika of Canada buiten het hoogseizoen, dan kun je onderweg campings reserveren voor een paar dagen later: bel de camping (vaak gratis als je belt vanuit een telefooncel of met een lokale simkaart/telefoon) of raadpleeg het online reserveringssysteem als dat beschikbaar is. Je kunt bij fastfoodketens als Starbucks en McDonald's terecht voor wifi. Bovendien kun je als je bij ons een camper boekt, een gratis persoonlijke reisgids aanvragen. Hierin staat jouw gekozen route van dag tot dag, met uitgebreide info over de bezienswaardigheden op je route en onderweg. Ook bevat dit 'roadbook' campings die jij van tevoren als favoriet hebt gemarkeerd. Lees meer over het aanvragen van jouw persoonlijke reisgids met campings.

Kamperen in Amerika

3. Er zijn handige tools om een goede camping te vinden

Overal in Amerika en Canada zijn campings voor campers. De campings zijn hier helemaal op ingesteld. Om campings te vinden (en te reserveren!) die passen bij jouw wensen, bieden wij drie handige hulpmiddelen die wij zelf hebben ontwikkeld:
  • Onze campingdatabase met reviews van reizigers: een grote verzameling campings, bezocht en beoordeeld door onze reizigers en reisadviseurs. Klik je op het hartje, dan wordt de camping bewaard bij jouw Reisfavorieten in Mijn Tioga (wel eerst even een gratis account aanmaken en inloggen).
  • Onze route- en campingplanner: Met onze routeplanner voor campers stippel je zelf een camperroute uit. Dit kan blanco, van A tot Z. Je kunt ook bestaande routevoorbeelden aanpassen via de knop 'Bewerk in routeplanner'. Dit staat bij elke route, onder andere in het submenu. Heb je eenmaal een mooie route, dan zoek je met onze campingplanner dag voor dag passende campings. Je ziet de faciliteiten en beoordelingen en kunt zo heel makkelijk een selectie maken. Klaar? Dan kun je je eigen gepersonaliseerde roadbook aanvragen (alleen voor klanten). Jouw camperreis kan beginnen!
  • Jouw eigen persoonlijke camperreisgids: Je krijg van ons je eigen persoonlijke reisgids, waar ook de door jou geselecteerde campings in staan.

4. Sommige campings zijn first-come, first-served

Sommige campings kun je niet reserveren. Er geldt dan een zogenaamd first-come, first-served-systeem. Wie als eerste op de camping arriveert, krijgt als eerste een plek. Voor first-come, first-served moet je snel zijn, rond 11:00 zijn vaak alle plaatsen al bezet. Houd hier dus rekening mee als je tijdens jouw camperreis graag op zo'n camping wilt overnachten.

Dat gaat vaak als volgt: je rijdt de camping op en zoekt een lege plaats uit. Kijk op het paaltje naast de kampeerplek of er een briefje hangt. Is dit niet zo, dan is de plek vrij. Je pakt dan bij de ingang een envelop, stopt het verschuldigde bedrag erin en beantwoordt de vragen op de envelop. Deze gooi je in de brievenbus bij de ingang. De afscheurstrook van de envelop bevestig je, ingevuld en wel, aan de paal naast je kampeerplek: deze is nu van jou!

Lees ook

Kamperen in Amerika

Evenementen en Infodagen

Vroegboekdag 2025 - 13 juli 2024

Info & aanmelden


Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan