Kosten rondreis Amerika en Canada

bijgewerkt op di 5 feb 2019 8:05

Je hebt gespaard en je rondreis door Amerika of Canada is geboekt. De vakantie kan beginnen! Met welke kosten moet je ter plekke nog rekening houden? In deze blog geven we je een indruk, gebaseerd op een camperreis door West-Amerika. Hierdoor krijg je een algemene indruk van de kosten die je ter plekke nog maakt tijdens een rondreis door Amerika of Canada. De kosten zijn indicaties en verschillen per regio, reisgezelschap, voertuig en wensen! Deze blog is al een tijd niet bijgewerkt. De geschetste kosten zijn niet altijd meer actueel.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Brandstofkosten in Amerika en Canada

Benzine
Tijdens een rondreis door de VS of Canada maak je veel kilometers. Ook al is brandstof in Amerika of Canada veel goedkoper dan bij ons, het wordt een flinke kostenpost. Een camperreis van drie weken door West-Amerika zet algauw 4500 tot 5000 kilometer op de teller. Dat kost je zo $900 aan benzine! Let op dat je niet hoeft te tanken in nationale parken zoals Yosemite, wat bijna dubbel zo duur is als bij pompstations buiten het park. Met een handige tool kun je de te verwachten brandstofkosten uitrekenen.

Propaan (gas)
Als je vooral campings zonder hook-up bezoekt, moet je soms de tank voor propaan (gas) aanvullen. De propaantank zorgt ervoor dat je kunt koken, stoken en douchen en dat de koelkast koud blijft. Een propaantank vullen, kost ongeveer $20 à $30 voor een reis van drie weken. Als je veel hook-upcampings bezoekt, is dit meestal niet nodig.

  Bespaartip
Brandstofprijzen vergelijken loont! Dat kan via www.gasbuddy.com. Deze vuistregel helpt ook: benzine aan de snelweg, in/vlak voor National Parks en aan Highway One is altijd duurder!

Kosten rondreis Amerika of Canada

Entree parken in Amerika en Canada

Nationale Parken
Als je meer dan vier of vijf nationale parken bezoekt, is het voordelig om een parkpas te kopen bij de ingang van het eerste park dat je bezoekt. De parkpas kost in Amerika $80 (USD) en in Canada $140 (CAD) en geeft je toegang tot alle nationale parken en nationale monumenten. Campings binnen nationale parken moet je apart betalen. Van het entreegeld worden de wegen, wandelpaden en voorzieningen in de parken onderhouden.

Staatsparken en Native-land
De parkpas is niet geldig in staatsparken (Amerika, bijvoorbeeld Valley of Fire) en provinciale parken (Canada, bijvoorbeeld Wells Gray). Hiervoor betaal je een aparte entreeprijs, ongeveer $10 per park. Ook voor gebieden van de Native American (zoals Monument Valley en Page) geldt een aparte entreeprijs.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Eten

Kosten van boodschappen
Boodschappen kosten in Amerika en Canada ongeveer hetzelfde als thuis. Het eerste supermarktbezoek van je reis is altijd duurder omdat je dan ook afwasmiddel, zeep, olijfolie, toiletpapier en dergelijke koopt. Ook kan verse groente wat duurder zijn dan je gewend bent. Let op: op alles wat je koopt staat een prijs zonder tax (belasting). Bij de kassa wordt die tax er nog aan toegevoegd. De sales tax verschilt per staat/provincie.

Uit eten in Amerika en Canada
De prijzen van uit eten gaan, verschillen sterk per gebied en gelegenheid. In fastfoodketens of pizzeria's ben je vaak voor $10 tot $20 klaar als je met zijn tweeën eet, in een macrobiotisch restaurant in hartje New York is de rekening zeker vijf keer zo hoog. In een gemiddeld restaurant in West-Amerika moet je rekening houden met $40 tot $75 voor twee personen, een eenvoudige maaltijd in een gemiddeld eetcafé of Diner kost ongeveer $25 voor twee personen. Je kunt op Trip Advisor zoeken naar goed beoordeelde, betaalbare restaurants of een kijkje nemen bij onze reistips. Anders dan in Nederland is de bediening in cafés en restaurants in Amerika en Canada meestal niet bij de prijs inbegrepen. Je moet als klant dus zelf een bedrag aan fooi toevoegen aan de rekening. Dat bereken je als volgt: neem het brutobedrag op je rekening en geef 18% daarvan als fooi als je tevreden bent. Anders altijd minimaal 10%. Lees meer over het fooiensysteem in onze blog.

  Bespaartip 1: Scoor ontbijt, lunch, fruit, frisdrank en tussendoortjes in de supermarkt in plaats van op het terras. Bij bijna alle supermarkten kun je bij de servicebalie een gratis klantenpas krijgen voor korting op je boodschappen (vergelijkbaar met de AH-bonuskaart).

    Bespaartip 2: Koop voor $25 een koelbox en een rol pedaalemmerzakken bij Walmart. Vul de zak 's ochtends in het hotel met ijs en je hebt de hele dag koel eten en drinken. Zo kun je eens een maaltijdsalade of sandwich maken ter afwisseling op je restaurantbezoekjes.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Hotelkosten in Amerika & Canada

Resort Fee en parkeerkosten
Steeds meer hotels vragen een Resort Fee of Service/Security Charge - dit bedrag is niet inbegrepen bij de prijs van de kamer. De Resort Fee voor Las Vegas ligt bijvoorbeeld rond de $35 à $45 per nacht. Ook de parkeerkosten moet je soms apart betalen. In grote steden kunnen deze behoorlijk oplopen, denk bij een hotel in downtown San Francisco aan circa $40 per nacht.

Check de rekening!
Bekijk bij het uitchecken zorgvuldig de rekening om te controleren of er geen onterechte kosten zijn berekend voor bijvoorbeeld het gebruik van de minibar of maaltijden. Vraag ook wanneer je de borg terug kunt verwachten. Deze moet je betalen met je creditcard. Het kan tot dertig(!) werkdagen duren voor de borg weer op je creditcard staat. Het is verstandig om een maand na je reis te controleren of het terugstorten van de borg overal goed is gegaan.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Campingkosten in Amerika & Canada

Eenvoudige natuurcampings in natuurparken kosten ongeveer $20 à $40 per nacht. Reserveren is hier een must! Commerciële campings met zwembad, wifi en hook-up kosten ongeveer $50 à $150 per nacht, afhankelijk van de locatie en voorzieningen. Commerciële campings dicht bij National Parks, State Parks en grote steden kunnen soms uitschieters hebben. Als je campings reserveert, moet je deze vooraf (aan)betalen waardoor de kosten ter plekke lager zijn.

  Bespaartips: Reserveer zoveel mogelijk natuurcampings! Op commerciële campings krijg je soms korting met je ANWB-pas, de KOA Card van de camperverhuurder of de kortingsvouchers uit onze campingdatabase.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Transfers, OV en excursies

Transfer naar het verhuurstation
Als er geen transfer is inbegrepen bij je camperverhuurder, moet je zelf de taxi of het OV naar het verhuurstation betalen. In San Francisco kost een rit met BART (metro/tram) van downtown naar San Leandro station nabij het verhuurstation van Road Bear RV ongeveer $10 per persoon. Reis je met veel personen, dan kan een taxi goedkoper (en gemakkelijker) zijn. Een taxi nemen in Canada en Amerika is veel gebruikelijker dan bij ons. De prijs is natuurlijk maar een indicatie, de kosten en mogelijkheden verschillen per stad en verhuurder. In onze blog geven we je tips over vervoer van de luchthaven naar downtown.

OV & excursies
Bezoek je een grote stad als Vancouver, New York of San Francisco, dan reist het openbaar vervoer vaak fijner reizen dan je eigen auto of camper. Informeer bij het Tourism Information Center wat de voordeligste optie is, bijvoorbeeld een Hop-on Hop-off bus of een dagkaart voor de metro. Ook excursies die je niet vooraf hebt geboekt, moet je bij de rekening optellen.

  Bespaartip: Denk in de grote steden eens aan Uber. Dit is een stuk goedkoper dan een reguliere taxi.

Kosten rondreis Amerika of Canada

Tol in Amerika & Canada

Op sommige plekken in Amerika of Canada moet je tol betalen. We attenderen je hierop zo goed mogelijk in onze informatie over bezienswaardigheden. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Tunnel in Zion National Park: $15 voor campers breder dan 2,4 en/of hoger dan 3,4 meter.
  • Tolwegen (Amerika): Rijd je een tolweg op, dan wordt het kenteken van je auto/camper gescand en gaat de rekening naar je verhuurder - die vraagt vaak forse administratiekosten. Goed opletten dus! Vermijd wegen die worden aangeduid als Expressway of Turnpike. Een navigatiesysteem kan je hierbij helpen. Florida heeft veel tolwegen. Deze kun je niet altijd omzeilen, bijvoorbeeld bij Miami en Orlando. Om de tol in Florida te betalen, kun je het beste de SunPass kopen. Dit is een kastje dat je op de voorruit van je auto/camper plakt, hier zet je een tegoed op dat automatisch wordt afgeschreven zodra je over de tolweg rijdt. Laat je hierover goed informeren door je verhuurder voor je op pad gaat.
  • Bruggen: In Canada zijn er nauwelijks tolwegen, er zijn wel bruggen waarvoor je tol moet betalen - onder andere ten zuiden van Vancouver. Ook in Amerika moet je op sommige bruggen, zoals de Golden Gate Bridge, tol betalen ($6,75).
Kosten rondreis Amerika of Canada

Extra kosten auto- of camperhuur

Het kan voorkomen dat je bij het inleveren van je auto of camper nog extra kosten moet betalen. Bijvoorbeeld voor:

  • One-Way kosten: deze kosten staan op onze nota/boekingsbevestiging. Over de one-waykosten wordt vaak ook nog een lokale tax (btw) berekend.
  • Extra kilometers: bij campers moet je vooraf een kilometerpakket boeken. Rijd je meer kilometers dan geboekt, dan moet je die betalen bij het inleveren. Dit kan oplopen tot $0,45 per kilometer. Stippel dus zorgvuldig je route uit en boek voldoende kilometers. Bij autohuur is een onbeperkt aantal kilometers inbegrepen.
  • Campingstoeltjes: bij een camper kun je ter plekke stoeltjes huren. Dit kost $10 tot $20 voor twee stuks, afhankelijk van je verhuurder. Je kunt ze ook ter plekke kopen.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan