Secret Canyon

bijgewerkt op di 20 nov 2018 0:00

Eenieder die in het zuidwesten van de VS heeft rondgereisd, is vast wel bij de Grand Canyon, Bryce Canyon en Zion geweest. Maar er is meer. In dit gebied zijn buiten de bekende plaatsen nog zeer veel onbekende dingen te vinden. En die zijn zeker de moeite waard. Een goed voorbeeld is Secret Canyon bij Page, Arizona. Deze canyon wordt tegenwoordig ook wel de Horseshoe Bend Slot Canyon genoemd.

Secret Canyon, Page, Arizona

De geheime canyon

Aangekomen in Page proberen we voor de volgende ochtend een tour naar Antelope Canyon te reserveren. Midden in Page staan tegenover elkaar twee kantoortjes, die dingen om de gunst van de (vele) toeristen. Dat belooft niet veel goeds. Gelukkig vinden we even verderop een winkel waar niet alleen mountainbikes worden verkocht, maar waar ook tours naar Secret Canyon - ook wel Horseshoe Bend Slot Canyon - worden aangeboden. De foto’s suggereren dat het ook hier om Antelope Canyon gaat, maar de sportieve jongeman in de winkel vertelt ons dat Secret Canyon een andere, maar vergelijkbare canyon is. Daar hebben we nog nooit van gehoord, maar de foto’s in de winkel zijn veelbelovend. Bovendien zouden hier slechts enkele tientallen mensen per dag komen, in tegenstelling tot de honderden in Antelope Canyon. Dat spreekt ons aan en we boeken voor de volgende ochtend.

Bergbeklimmende rockster

De woestijnzon is al op volle sterkte als we ons melden in de mountainbike-winkel. Een andere, zo mogelijk nog sportievere, jongeman begroet ons. Hij is van het bijna onuitstaanbaar ontspannen en joviale type Amerikaan, dat zich kleedt als een bergbeklimmende rockster. Ringbaardje, tattoo en een strakke, moderne zonnebril completeren het geheel. Hij gaat ons in een knalgele Hummer naar de canyon brengen.

Secret Canyon, Page, Arizona

Achterin op het kinderbankje

De Hummer kan een stuk of zeven passagiers herbergen en behalve wij, gaan er ook twee Engelse echtparen mee. Of ‘we guys ready for some fun’ zijn, brult de bergbeklimmer. Na zo’n vraag is het voor de gemiddelde gereserveerde Europeaan moeilijk om een geloofwaardig antwoord te geven, maar daardoor laat hij zich niet uit het veld slaan en wijst ons onze plaatsen toe. De Engelse echtparen mogen op de voor- en achterbank plaatsnemen en wij zijn in de ogen van onze gitarist kennelijk de meest vitale van het groepje, dus mogen we achterin op een tamelijk ongemakkelijk soort kinderbankje zitten. We beschouwen dit maar als een compliment en besluiten niet te zeuren.

Bumpy ride

Het monster wordt gestart en losjes rijdt onze gids het stadje uit. Een eindje buiten Page slaat hij af op een tamelijk onbegaanbaar uitziende zandweg. De slechte staat hiervan nodigt de chauffeur uit om het gaspedaal eens flink in te trappen en als een soort dol geworden kermisattractie vliegen we door de woestijn. Het is op het kinderbankje niet eenvoudig om bij elke hobbel een kopstoot tegen het dak van de auto te vermijden, maar we houden ons kranig. De Engelse dames hebben het op een gillen gezet en dat maakt veel goed. De mountainbiker achter het stuur heeft dit tracé duidelijk vaker gereden, want ondanks de vele reguliere oneffenheden in de weg weet hij nog een paar spectaculaire extra heuvels te nemen. Hoewel de interieurafwerking van de Hummer erg doet denken aan een Opel Kadett uit de jaren zeventig, raken we onder de indruk van de prestaties van deze wagen. Sommige hindernissen lijken onneembaar, maar telkens komen we ongeschonden verder.

Secret Canyon in Page, Arizona Secret Canyon in Page Arizona

Eindelijk... Secret Canyon!

Na een klein uur schommelen en bonken arriveren we bij Secret Canyon. Het blijkt onmogelijk om vanaf het kinderbankje op een waardige manier de auto te verlaten, dus eenmaal in het zand naast de chauffeur geploft, roepen we, om ons gezicht een beetje te redden, dat we het great en fantastic hebben gevonden en dat hij een unbelievable driver is. De jongeman grijnst beleefd, maar je ziet onze cool-ranking nog wat verder bij hem dalen. Afijn, niets aan te doen. Op naar de canyon.

Surrealistische kloof

Na een korte wandeling bereiken we de ingang en onze Hummer-rit blijkt meer dan de moeite waard. Het is hier doodstil en uitgestorven en we lopen op ons gemak door de prachtige slotcanyon. Water, wind en zand hebben hier een smalle, surrealistisch gevormde kloof uitgesleten. In het rode gesteente zijn ongelooflijk regelmatige golfpatronen gevormd. Het is in de kloof aangenaam koel en zelfs de Engelse dames zijn zodanig onder de indruk dat ze hun mond houden. De jongeman wijst ons hier en daar op goede cameraposities en laat ons verder met rust. Na de ons toebemeten anderhalf uur begint de chauffeur ons voorzichtig tot terugkeer te bewegen en verlaten we de kloof.

Comfortabele terugrit

De terugweg verloopt opmerkelijk comfortabeler. Het blijkt dat we op de heenweg niet de makkelijkste route hebben gekozen. Kennelijk heeft de chauffeur er lol in gehad om ons eens flink door elkaar te schudden en te laten kennismaken met de grote kwaliteit van zijn rijvaardigheid en auto. En gelijk heeft hij. Dat maakt zo’n baantje natuurlijk extra leuk. Hier en daar kan hij het niet laten om nog eens vol gas een zandduin op te stuiven, maar meer dan een paar obligate gilletjes van de Engelsen levert dit niet op. Iedereen is er inmiddels van overtuigd dat hij een weergaloze chauffeur is, maar het bezoek aan deze canyon heeft pas echt indruk gemaakt. Een aanrader!

Wil jij deze tour ook maken? De enige aanbieder is Horseshoe Bend Slot Canyon Adventures. Je kunt de tour van tevoren online reserveren. Het kantoor zit aan de US89 tegenover de Walmart, even buiten Page.

Ook naar Zuidwest-Amerika?

Je kunt natuurlijk een vakantie uitzoeken op onze site, maar we organiseren ook regelmatig informatiedagen in ons kantoor in Zwolle én we staan vaak op beurzen verspreid door het hele land. Onze reisadviseurs kennen alle geheimen van Zuidwest-Amerika en stellen samen met jou je ultieme droomreis samen. Bekijk de agenda.

Verder lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan