Page, Arizona

Horseshoe Bend Page Het bij het Navajo-gebied gelegen Page is rijk in geografisch, cultureel en historisch opzicht. In de omgeving vind je prachtige natuurwonderen. Dé bezienswaardigheid va Page is de Antelope Canyon, die uit de Upper en de Lower Antelope Canyon bestaat. Omdat het grootste deel van het gebied door indianen beheerd wordt, zijn de meeste bezienswaardigheden - waaronder de Antelope Canyon - alleen door middel van een tour te bezoeken. Arizona heeft geen Daylight Saving Time, Navajo Nation wel. Tijdens de zomertijd is daarom in Navajo Nation één uur later dan in Page en de rest van Arizona. Heb je een tour geboekt? Op de bevestiging of op de website van de aanbieder kun je meestal zien welke tijd (welke tijdzone) je moet aanhouden. Andere mooie bezienswaardigheden bij Page zijn het stuwmeer Lake Powell, de Horseshoe Bend en Rainbow Bridge

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lake Powell

Lake Powell is het op één na grootste stuwmeer van de Verenigde Staten. Het dankt zijn bestaan aan de aanleg van de Glen Canyon Dam, waardoor de Glen Canyon vol liep met water. Het meer maakt deel uit van de Glen Canyon National Recreation Area en is een geliefde locatie onder watersporters. Op de oever kun je mooi wandelen en fietsen. Vanaf de Wahweap Marina en de Antelope Point Marina worden rondvaarten over het meer aangeboden. Je kunt ze vooraf online boeken. Die vanaf de Antelope Point Marina zijn vaak iets gunstiger geprijsd. Sommige rondvaarten brengen je naar nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals de Rainbow Bridge. Een andere manier om Lake Powell te bekijken is per vliegtuigje.

Lake Powell nabij Page

Rainbow Bridge National Monument

De Rainbow Bridge is met een lengte van 71 meter een van de grootste natuurlijke bruggen ter wereld. De brug is te bereiken via een twee uur durende boottocht over Lake Powell, gevolgd door een korte wandeling. Het is ook mogelijk om de brug over land te bereiken: de trails beginnen nabij Navajo Mountain. Het is belangrijk je goed voor te bereiden en een vergunning aan te vragen bij het Navajo-hoofdkwartier in Window Rock. Aangezien Rainbow Bridge National Monument als een religieuze plek geldt voor Navajo-indianen, wordt het als respectloos beschouwd om over of onder de brug door te lopen.

Rainbow Bridge vlak bij Page

Horseshoe Bend

Binnen de grenzen van de Glen Canyon National Recreation Area maakt de Colorado-rivier een hoefijzervormige bocht. Je loopt vanaf de parkeerplaats ongeveer een kilometer lang omhoog naar de Horseshoe Bend Overlook. De parkeerplaats ligt aan Highway 89 South, ten zuiden van het centrum van Page. Vanaf Lake Powell Campground is dit ongeveer zeven minuten rijden, vanaf het winkelcentrum met de Wallmart is het ongeveer vijf minuten. Je betaalt $10 parkeerkosten per voertuig.

Horseshoe Bend vlak bij Page

Antelope Canyon

Een andere publiekstrekker in de omgeving van Page is de Antelope Canyon, die uit twee delen bestaat: de Upper en de Lower Antelope Canyon. De twee ‘slot canyons’ zijn uitgesleten door water en wind. Houd er wel rekening mee dat Antelope Canyon in de Navajo Nation ligt en alleen onder begeleiding van een gids bezocht kan worden. Om het Navajo-terrein te betreden betaal je entreegeld. Daarbovenop betaal je de prijs voor de tour. Tours kun je soms nog ter plaatse boeken, maar om zeker te zijn van een plekje, raden wij aan dit (ver) van tevoren te (laten) doen.

Upper Antelope Canyon, bezienswaardigheid bij Page

Upper Antelope Canyon

De Upper Canyon is toegankelijker en daarom drukker bezocht dan de Lower Canyon; je hoeft niet te klimmen en loopt door een verticale opening in de rotsen, waarna je uitkomt in een kloof met glooiende, rode zandstenen wanden van zo'n veertig meter hoog. Invallende zonnestralen zorgen in combinatie met de uitgesleten vormen voor een bijzondere aanblik. De bodem is vlak en zanderig, waardoor de kloof ook geschikt is voor een bezoek met kinderen. Let op: de invallende zonnestralen zijn vooral tussen maart en augustus goed zichtbaar rond het middaguur. In andere maanden is de kloof ook schitterend, maar zijn er geen sunbeams. De beste tijd om mooie foto's te maken, is in de namiddag. In verband met corona-maatregelen moet je nu tijdelijk teruglopen naar het begin (in plaats van terug door de kloof).

Upper Antelope Canyon, bezienswaardigheid bij Page

Lower Antelope Canyon

Deze kloof is wat moeilijker begaanbaar: de doorgangen zijn smal en onderweg daal je via diverse ladders dieper af in de canyon. Er valt minder zonlicht naar binnen, maar de wanden zijn gevarieerder dan in de Upper Canyon en de kloof is bovendien wat langer.

Lower Antelope Canyon, bezienswaardigheid bij Page

Andere slot canyons

Een iets minder bekende en daarom rustigere slot canyon om te bezoeken is de Secret Canyon, tegenwoordig ook wel de Horseshoe Bend Slot Canyon genaamd. Ook dit is een slot canyon met bijzonder gevormde wanden. De canyon is alleen te bezoeken door middel van een tour via Horseshoe Bend Slot Canyon Adventures (online te reserveren!), waarbij je eerst met een jeep over ruig terrein rijdt. Eenmaal aangekomen bij de kloof leidt een gids je met een kleine groep rond, waarbij je rustig de tijd krijgt om foto's te maken. Daarnaast is er nog Antelope Canyon X. Tours naar deze kloof worden aangeboden door Taadidiin Tours. Je kunt hiervoor eveneens online reserveren. Een derde slot canyon is de Water Holes Slot Canyon. Deze canyon was voorheen zelfstandig te bezoeken, maar is nu alleen nog te bezoeken met Waterhole Canyon Experience. Alle drie de genoemde kloven zijn een stuk rustiger dan de Upper en Lower Antelope Canyons.

Secret Canyon, bij Page

Omgeving

The Wave

Op bijna anderhalf uur rijden van Page (halverwege Page en Kanab) ligt het onherbergzame Vermilion Cliffs National Monument. De beroemdste bezienswaardigheid is Coyote Buttes North, een groot gebied waar Navajo-zandsteen op een bijzondere manier door de wind is afgesleten. Hier ligt de Wave, een spectaculaire golfachtige vorm. Om ervoor te zorgen dat the Wave niet al te veel lijdt onder drommen toeristen, is er een soort loterij opgezet waarmee je toegang kunt winnen. Zie hiervoor: The Wave. Als je tickets gewonnen hebt, raden we je aan om mee te gaan met een georganiseerde tour.

The Wave, te bezoeken via een loterijsysteem, gelegen in Coyote Buttes bij Page

Feiten

Staat Arizona
County Coconino
Oppervlakte 43 km²
Hoogte 1.255 meter
Inwoners 6.900
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer in Page is grotendeels kenmerkend voor hooggelegen woestijnen. De zomers zijn erg warm, met een gemiddelde temperatuur van 38 graden Celsius. De winters zijn daarentegen tamelijk koud; ’s nachts daalt de temperatuur vaak tot onder het nulpunt en in de koudste nachten kan het tot 16 graden vriezen. In de lente is het weer heel onvoorspelbaar, met lange perioden met harde wind. De herfst is vaak prettig en mild. Er valt weinig regen in dit gebied, hoewel er in de zomer en de herfst zware regenstormen kunnen voorkomen. Deze regenstormen kunnen tot zogenaamde ‘flash floods’ leiden: plotselinge overstromingen die een hele canyon onder water kunnen zetten. Pas daarom altijd goed op als je in deze periode in de omgeving van Page gaat wandelen en houd de weersvoorspellingen en de lucht goed in de gaten.

Geschiedenis

Veel steden in de VS zijn ooit begonnen als nederzetting van de Europeanen. Dit gaat echter niet op voor Page. Page werd pas in 1957 gesticht, om een woonplaats te bieden aan de arbeiders en hun families die op dat moment werkten aan de Glen Canyon Dam in de Colorado-rivier. De stad ligt op de Manson Mesa, op 1.255 meter boven zeeniveau en 180 meter boven de oppervlakte van Lake Powell. Het gebied werd verkregen door land te ruilen met de Navajo-indianen, die veel land bezitten in de omgeving van Page.

In eerste instantie wou de overheid een dam bouwen in het zogenaamde Echo Park, het huidige Dinosaur National Monument in Colorado. De Sierra Club, onder leiding van David Brower, kreeg het voor elkaar om de bouw van de dam tegen te gaan. Echo Park zou te waardevol zijn om onder water te zetten. Het alternatief waar de Sierra Club mee instemde was Glen Canyon. Brower maakte die beslissing voordat hij Glen Canyon überhaupt gezien had. Toen hij deze canyon later in zijn leven bezocht, realiseerde hij zich dat het gebied een natuurlijke en culturele rijkdom had die zich kon meten met Amerika’s beste parken. Naast de schitterende uitzichten kende Glen Canyon namelijk ook duizenden belangrijke archeologische vindplaatsen van indiaanse volken. Er zijn altijd tegenstanders van de dam geweest, voornamelijk vanuit milieuoogpunt. Tegenstanders proberen een groter milieubewustzijn te creëren en voeren een politieke strijd voor het einde van de dam.

Toen de dam in de jaren zestig van de twintigste eeuw klaar was, bleef Page bewoond. De bevolking groeide tot meer dan 6.900 inwoners. Het is een populair vertrekpunt voor excursies naar nabijgelegen attracties.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan