Tips voor een lange vlucht

bijgewerkt op za 3 jun 2023 12:30

Vliegen naar Amerika of Canada duurt lang. Naar Vancouver ben je 9,5 uur onderweg; San Francisco is nog een uurtje verder. Films en series verzachten het leed, maar hoe wapen je je het beste tegen een lange vlucht?

Reserveer een stoel

Vind je vliegen spannend of kun je niet makkelijk slapen in een vliegtuig, dan kun je vooraf een zitplaats reserveren. Dan weet je (bijna) zeker dat je de hand van je partner/kinderen kunt vasthouden tijdens het landen of kunt dutten tegen het raam in plaats van op de schouder van je onbekende buurman. Als je groot bent, kan een stoel met extra beenruimte uitkomst bieden. Stoelen reserveren kan via de website van je airline en is meestal een betaalde service. Wil je niet reserveren, dan kun je meestal bij het inchecken nog een stoel kiezen. De keuze kan dan wel beperkt(er) zijn.

lange vliegreis overleven

Draag makkelijke kleren

Een vlucht van tien uur voelt dubbel zo lang als je een broek draagt die in je buik knelt of een trui die prikt. Trek dus kleding aan die prettig zit, je bent niet de enige die in een jogging- of harembroek de lucht in gaat. Draag meerdere lagen, zodat je iets uit kunt trekken als het warm is in het vliegtuig of op de plaats van bestemming. Heb je het snel koud? Denk dan aan een warme trui voor in de lucht.

lange vliegreis overleven

Gadgets

Niet iedereen kan slapen in het vliegtuig. Gelukkig zijn er wat gadgets om het makkelijker te maken. Zelf neem ik altijd oordopjes, een slaapmasker en een nekkussentje mee. Als Klaas Vaak het dan toch laat afweten, heb ik in elk geval geen last van gillende baby’s, rochelende medepassagiers of fel zonlicht. Ook een tandenborstel en deodorant dragen bij aan je vliegcomfort: je kunt je na de lange zit opfrissen terwijl de koffers op de bagageband worden geladen. Neem niet té veel mee in je handbagage: je zitplaats is toch al niet zo ruim en je rugzak binnenstebuiten keren om je e-reader/smartphone/appel/tablet/puzzelboekje op te graven, gaat gauw vervelen.

lange vliegreis overleven

Beweeg

Van lang stilzitten word je niet fitter. Beweeg dus regelmatig. Loop bijvoorbeeld naar het toilet dat het verst van je zitplaats is en neem (als het kan) een omweg. Schud, terwijl je staat, even je benen los, draai met je enkels, rek je uit en tik een paar keer de grond aan. Je buurman waardeert het niet altijd als je elk half uur yogaoefeningen wil doen, dus probeer ook wat zitoefeningen:

  • Til je voeten op en draai met je enkels, eerst met de klok mee en daarna terug.
  • Zet je hakken op de grond en trek je tenen naar je neus, bijvoorbeeld dertig keer per voet.
  • Til je been op met gebogen knie en houd een paar seconden vast in de lucht
  • Even met je nek draaien of je schouders zachtjes naar voren en naar achteren cirkelen helpt ook om de doorbloeding te stimuleren.
  • De vlucht is lang, wees creatief!
lange vliegreis overleven

Drink voldoende

Vaak is er in vliegtuigen een droge lucht waardoor je huid en keel schraal aanvoelen. Drink daarom voldoende tijdens de vlucht. Op een intercontinentale vlucht komt er een aantal keer een stewardess langs om te vragen of je water, koffie/thee of fris wil. Bij de maaltijd kun je soms ook wijn of bier kiezen. Wees er wel op bedacht dat alcohol en cafeïne niet zo goed bijdragen aan je hydratatie en nachtrust. Het is verstandig om zelf nog een flesje water mee aan boord te nemen zodat je altijd iets kunt drinken. Koop of vul het flesje wel pas ná de security check.

lange vliegreis overleven

Eet

Tijdens een intercontinentale vlucht krijg je meestal een maaltijd en iets lekkers aangeboden. Hoeveel en hoe vaak hangt af van de airline, de duur van de vlucht en het tijdstip waarop je vliegt. Heb je een allergie of ben je vegetariër? Geef dit dan ruim voor de vlucht door aan je airline, zodat er een speciale maaltijd voor je is! Het is verstandig om zelf nog iets te eten mee te nemen zodat je niet geheel afhankelijk bent van de stewardessen. Let op: vleeswaren en fruit mogen niet mee door de douane. Je moet ze opeten tijdens de vlucht of voor de douane weggooien.

lange vliegreis overleven

Have fun

Het leuke aan intercontinentale vluchten is dat er meestal veel films en series beschikbaar zijn. Het is slim om zelf nog een boek, puzzelboekje of tijdschrift mee te nemen. Ook je eigen oordopjes zijn waardevol tijdens een lange vlucht: mijn ervaring is dat ze fijner zitten (en beter werken) dan de koptelefoontjes die je krijgt van de luchtvaartmaatschappij.

lange vliegreis overleven
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan