Typisch Amerikaanse gerechten

bijgewerkt op do 13 okt 2022 16:40

Toen ik voor het eerst naar Amerika ging dacht ik dat ik drie weken lang volgepropt zou worden met fastfood, gratis refills en friet, veel friet. Die verwachtingen loste de Amerikaanse cuisine meer dan in, maar er staan ook (andere) typisch Amerikaanse gerechten op het menu. Wist je dat heel veel gerechten oorspronkelijk niet Amerikaans zijn, maar door immigranten meegenomen vanuit de hele wereld? In deze blog heb ik een aantal typisch Amerikaanse lekkernijen voor je op een rijtje gezet.

Geroosterde kalkoen, Thanksgiving

Thanksgiving Turkey

Thanksgiving Day: de dag dat heel Amerika met het gezin aan tafel zit en het mes zet in het pronkstuk van het jaar: de roast turkey. Thanksgiving Day werd begin zeventiende eeuw geïntroduceerd door de uit Engeland afkomstige Pilgrim Fathers waarna Lincoln het in 1863 uitriep tot nationale feestdag. Het wordt gevierd op de vierde donderdag van november als dank voor de oogst. Eten en familie staan centraal tijdens Thanksgiving Day. Traditioneel staan er op die dag een gebraden kalkoen en gepureerde zoete aardappelen op tafel. De kalkoen wordt gevuld met een mengsel van appel, witbrood, cranberry's (veenbessen) en kaneel.

Spaghetti and gravy

Spaghetti and gravy

‘The gravy is good!’ De Sopranos, de maffiafamilie in New York uit de gelijknamige serie, wisten wel raad met hun spaghetti en de ‘jus’. De ontluistering is groot als de Sopranos in een aflevering naar hun moederland Italië afreizen en ontdekken dat de pasta hier in niets lijkt op hun veramerikaanste maaltijd: 'Where is the gravy?!'. Toen de Italiaanse immigranten massaal naar Amerika kwamen was de zondagse gravy meer dan een maaltijd; het was een religie. Vlees was in hun geboorteland zeldzaam, maar in Amerika makkelijk verkrijgbaar. En dus werd de van oorsprong verfijnde tomatensaus aangevuld met meatballs oftewel gehaktballen. Toch blijft die gravy hen voor altijd herinneren aan hun Italiaanse afkomst.

Meatloaf

Meatloaf

Hoewel je zou denken dat meatloaf (gehaktbrood), een typisch Amerikaans gerecht is, komt het van oorsprong uit Duitsland en België en het is verre familie van de Hollandse gehaktbal. Gehaktbrood van gehakt vlees wordt zelfs al genoemd in de Romeinse kookkunst in de vijfde eeuw. Het recept van meatloaf werd in de koloniale tijd door Duits-Amerikanen meegenomen naar Pennsylvania. Hoewel het pas eind negentiende eeuw in de officiële kookboeken verscheen is het nu niet meer van de Amerikaanse keukentafels weg te denken!

Cheesecake

Cheesecake

Dacht jij ook dat cheesecake uit Amerika komt? Think again, de oorsprong van deze zoete dessertcake ligt namelijk op Samos, Griekenland en bestaat al 4.000 jaar. In 1872 werd het herontdekt door William Lawrence in New York en sindsdien is het niet meer weg te denken van de Amerikaanse kaart. Iedere regio ter wereld gebruikt andere ingrediënten en eigen kaas: de Italianen gebruiken ricotta, in Duitsland, Nederland en Polen gooien ze er kwark door en Amerikanen gebruiken cream cheese. Toch blijft de basis voor de cheesecake altijd hetzelfde: kaas, tarwe en zoetstof.

Key Lime Pie

Key Lime Pie

De verrukkelijke Key Lime Pie is een desserttaart en bestaat uit een bodem met een vulling van limoen. Deze speciale limoenen, de key limes, groeien alleen op de Florida Keys. De smaak is zuurder dan een gewone citroen en je herkent de taarten waarin de key limes verwerkt zijn doordat de vulling wat groener van kleur is. Als je eenmaal de enige echte geproefd hebt, herken je de smaak ervan direct. En wat is een betere plek om de Key Lime Pie te verorberen dan op The Keys?!

Pancakes

American Pancakes

Als ontbijt met warme vruchten of maple leaf syrup, het blijft verrukkelijk! De IHOP (International House Of Pancakes) heeft er een fijne handel van gemaakt: American pancakes. De Amerikaanse pannenkoekjes zijn fluffy en iets kleiner en dikker dan Hollandse pannenkoeken. In plaats van melk gebruiken ze vaak karnemelk. Overheerlijk, maar met mate!

Pulled Pork Sandwich

Pulled pork

Dé hit op festivals en in foodtrucks is pulled pork. Deze heel trage manier van varkensvlees bereiden is ook naar Europa overgewaaid vanuit de Amerikaanse zuidelijke staten North- en South Carolina. Meestal wordt voor de pulled pork de schouder gebruikt. Iedereen heeft z'n eigen 'geheime' recept en kruidenmengsel. Het urenlang wachten terwijl het vlees ligt te smeulen op de bbq maakt het allemaal meer dan waard: dan valt het vlees uiteen op je tong. Dus als je alvast een voorschotje wilt nemen op je reis naar Amerika: check een (foodtruck)festival. Er staat gegarandeerd ergens pulled pork op het menu!

Meer typisch Amerikaanse feestdagen

Lees verder over Thanksgiving en andere typisch Amerikaanse feestdagen zoals Groundhog Day en Mardi Gras.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan