Fastfood in Amerika en Canada: IHOP

International House of Pancakes is een van de grootste restaurantketens van de Verenigde Staten. De restaurants staan voornamelijk bekend om typische ontbijtproducten, waaronder pannenkoeken en omeletten, maar er kan ook geluncht en gedineerd worden. Meer dan 99% van de IHOP restaurants wordt door onafhankelijke zakenmensen onderhouden. Momenteel zijn er 1513 IHOP restaurants te vinden, verspreid over 50 staten in de VS en in het District of Columbia, Canada, Guatamala, Mexico, Puerto Rico en de Virgin Islands.

Int. House of Pancakes

Geschiedenis

In 1958 opent de eerste House of Pancakes zijn deuren in Toluca Lake, een van de buitenwijken van Los Angeles. Oprichters Al en Jerry Lapin krijgen hierbij steun van de vroege investeerders Sherwood Rosenberg en William Kaye. Al in 1960 blijkt deze investering niet onvruchtbaar te zijn geweest, wanneer het bedrijf zich door het verstrekken van concessies begint uit te breiden en er meerdere restaurants onder de zelfde naam worden opgericht.

Het bedrijf neemt in 1963 de naam International Industries aan, wanneer het ook andere merken over koopt. Naast de International House of Pancakes vallen nu ook onder andere Orange Julius, Love’s Wood Pit Barbecue, Golden Cup Coffee Shops en The Original House of Pies onder International Industries. In 1973 wordt in een marketingprogramma voor het eerst het acroniem IHOP geïntroduceerd. Acteur Cliff Bernis is van 1985 tot ver in de jaren ’90 het favoriete en bekende gezicht van IHOP.

In 1991 verhuist het hoofdkantoor van International House of Pancakes naar Glendale, Californië. Het jaar daarop opent het 500e restaurant van de keten zijn deuren. De prijzen voor de restaurants van IHOP lopen vanaf dit moment al gauw hoog op, tot een miljoen dollar per vestiging. In 1998 bereikt het gehele verkoopcijfer van International House of Pancakes voor het eerst de 1 biljoen dollar. In 2001, nauwelijks tien jaar nadat het 500e restaurant is opgericht, opent alweer de 1000e vestiging zijn deuren.

In Juli 2007 geeft IHOP aan de keten van grillrestaurants van Applebee’s International aan te willen kopen. Applebee’s heeft op dat moment 1943 restaurants wereldwijd. Voor de transactie wordt 1 biljoen dollar uitgetrokken. Onder restauranthouders wordt gestemd over een eventuele overname en met 70% stemmen vóór wordt uiteindelijk ingestemd. IHOP verslaat hiermee 26 andere geïnteresseerden die Applebee’s ook een aanbod hebben gedaan. In november 2007 wordt de aankoop van de succesvolle keten van grillrestaurant Applebee’s afgerond. Met meer dan 3300 restaurants ontstaat in de combinatie van deze twee vooraanstaande restaurantketens het grootste full service restaurantbedrijf ter wereld. Het vennootschap IHOP veranderd in 2008 zijn naam tot DineEquity.

In 2009 ontstaat er een klein schandaal rondom een undercover video die enkele gruwelijkheden blootlegt van de kipindustrie waarmee IHOP in zee gaat. In de video is te zien waar de eieren vandaan komen die de keten gebruikt. Te zien is hoe kippen in zeer kleine kooien zitten, vaak met zieke en dode soortgenoten en er is te zien hoe een werknemer een kop van een levende kip trekt. IHOP wordt hierop beschuldigd van dierenleed en een onveilige voedselsituatie door de Humane Society of the United States.

In 2010 is het IHOP zelf die een aanklacht aandient. De keten stapt naar de rechtbank, om tegen een evangelisch genootschap dat zichzelf het International House of Prayers noemt te getuigen, wegens naamschending.

Hoogtepunten

In 2004 wint IHOP met de slogan ‘Come hungry. Leave happy.’de prestigieuze Advertising and Marketing Awareness Award. De slogan is een van meest bekende bedrijfsleuze van de Verenigde Staten.

Het ‘International’ in IHOP komt niet zozeer van het gegeven dat er ook buiten de Verenigde Staten restaurants van deze keten te vinden zijn. Deze extra toevoeging is te danken aan de drie verschillende crêpes die in het restaurant worden geserveerd: de Duitse stijl crêpe met citroenboter en partjes citroen, de Franse stijl crêpe met sinaasappeljam en de Zweedse stijl crêpe met lingonberryjam.

IHOP organiseert verschillende evenementen om geld op te halen voor het goede doel. Het bekendste en meest populaire evenement is National Pancake Day. In de zes keer dat deze dag tot nu toe is georganiseerd is al 8 miljoen dollar opgehaald voor verschillende goede doelen.

Meer informatie is te vinden op Int. House of Pancakes.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan