Organ Pipe Cactus NM, Arizona

Organ Pipe Cactus National Monument De Amerikaanse uitdrukking 'in the middle of nowhere' lijkt wel voor Organ Pipe Cactus National Monument bedacht te zijn. Dit uitgestrekte natuurmonument in de Sonora-woestijn van Arizona ligt ver van de bewoonde wereld. Organ Pipe Cactus National Monument is de enige plaats in de Verenigde Staten waar de orgelpijpcactus in het wild groeit. Naast deze orgelpijpcactus vind je ook allerlei andere, soms zeldzame cactussoorten, die vaak getooid zijn met felgekleurde bloemen. Highway 85, waaraan het bezoekerscentrum ligt, loopt dwars door het park en is tevens de enige verharde weg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kris Eggle Visitor Center

Scenic Drives

Voor je op ontdekkingstocht gaat door het Organ Pipe Cactus National Monument, kun je het beste even langsgaan bij het Kris Eggle Visitor Center. Hier krijg je meer informatie over de flora en fauna in het park en zijn routekaarten verkrijgbaar. Het bezoekerscentrum is bereikbaar via Highway 85. Nabij het bezoekerscentrum beginnen twee onverharde wegen: de Ajo Mountain Drive en de Puerto Blanco Drive. Ook starten er drie korte wandelroutes.

Organ Pipe Cactus National Monument

Scenic Drives

Er zijn twee populaire routes door Organ Pipe Cactus National Monument. De Ajo Mountain Drive is een gravelweg die je 34 kilometer door het mooie woestijnlandschap voert. Door scherpe bochten is de weg niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 24 feet. Reis je met een camper? Dan is het een aanrader om de Ajo Mountain Drive te fietsen. Ga op tijd op pad in verband met de hitte. De andere weg is de in 2014 gerenoveerde Puerto Blanco Scenic Drive. Deze route is 59,2 kilometer lang en voert je naar Pinkley Peak Picnic Area, Red Tanks wandelroute, Senita Basin en Quitobaquito Springs. Langs de weg zijn diverse mooie stoppunten. Vanaf Pinkley Peak is de weg alleen geschikt voor voertuigen met een hoge bodemvrijheid.

Organ Pipe Cactus National Monument

Wandelpaden

In het Organ Pipe Cactus National Monument zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan de meeste weinig inspanning vergen en rolstoeltoegankelijk zijn. Op de zeer korte Visitor Center Nature Trail (0,16 km) leer je van alles over dit gebied. Bij het Kris Eggle Visitor Center starten drie wandelroutes. De Desert View Trail (2 km) leidt je langs mooie uitzichten en is extra bijzonder bij zonsopkomst en -ondergang. De Campground Perimeter Trail (1,6 km) voert je rond Twin Peaks Campground. Aan de Ajo Mountain Drive starten diverse wandelroutes. De Arch Canyon (2 km) daalt zachtjes af in een kloof waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving met natuurlijke bogen en jeneverbomen. De uitdagende Bull Pasture (5 km) voert je over steile paden en langs diepe afgronden. Onderweg heb je fabelachtige uitzichten over het Saguaro National Monument en kun je Mexico zien liggen. Je kunt je wandeling vervolgen via de Estes Canyon Trail (5 km), waar je langs diverse beekjes komt en veel kans hebt om mooie vogels te zien.

Organ Pipe Cactus National Monument

Vervoer

Het Organ Pipe Cactus National Monument is via twee wegen te bereiken: de highway 85 vanuit Phoenix en 86 vanuit Tucson. De laatstgenoemde weg leidt ook langs twee andere bezienswaardigheden: het Tohono O’Odham-reservaat en de Kitt Peak National Observatory. De twee wegen komen uiteindelijk samen bij een klein plaatsje met de ietwat curieuze naam Why, dat voornamelijk bestaat uit enkele motels en een tankstation. Vanaf Why loopt highway 85 het monument in. Langs de lange, rechte weg is vervolgens geen teken van leven meer te bekennen, totdat je bij het Visitor Center aankomt.

Feiten

Staat Arizona
Oppervlakte 1.338 km²
Hoogte van 509 tot 1.465 meter
Opgericht 12 april 1937
Bezoekers per jaar 339.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het woestijnklimaat zorgt in Organ Pipe Cactus National Monument voor zeer hete zomers en milde winters. Met ingang van de herfst dalen de temperaturen overdag tot rond de 15 graden en 's nachts blijft het kwik over het algemeen boven het vriespunt steken. In de winter regent het regelmatig, waardoor het landschap in de lente spectaculair verandert door allerlei felgekleurde bloemen. De zomers zijn zeer heet en droog en overdag ligt de gemiddelde temperatuur rond de 38 graden. Laat in de zomer zorgen moessons voor heftige stormen en mooie lichtshows, maar vooral voor de nodige verkoeling. Het wordt aangeraden Organ Pipe Cactus tussen december en maart te bezoeken. Wil je het monument toch graag in de zomer bezoeken, zorg er dan voor dat je erg vroeg in de ochtend vertrekt en ‘s middags uit de zon bent.

Natuur, flora & fauna

Flora

De blikvanger van dit Organ Pipe Cactus National Monument is uiteraard de orgelpijpcactus, die in de Verenigde Staten alleen hier in het wild groeit. De cactus bestaat uit verschillende smalle stammen, die verticaal omhoog groeien, zodat ze op de pijpen van een orgel lijken. De stammen zijn gemiddeld vijftien centimeter dik en worden ongeveer vijf meter hoog, hoewel sommige stammen ook doorschieten naar een lengte van acht meter. Op de geribde stammen groeien donkerbruine stekels, die gedurende de jaren steeds grijzer worden. Het duurt 150 jaar voordat een orgelpijpcactus volwassen is. De volwassen cactussen dragen trechtervormige witte bloemen, die tussen april en juni dagelijks bij de eerste zonnestralen openen. De orgelpijpcactus is het kleine broertje van de saguaro, een cactussoort die je eveneens veel zult tegenkomen. Deze reuzencactus groeit erg langzaam en bereikt uiteindelijk een lengte van circa dertien meter. De bloem van de saguaro is gekozen als staatsbloem van Arizona. In totaal groeien er meer dan 550 plantensoorten in het monument, waaronder 28 soorten cactussen.

Flora, Organ Pipe Cactus National Monument

Fauna

In het Organ Pipe Cactus National Monument leven ook verschillende dieren, waaronder vier amfibiesoorten, 279 verschillende vogelsoorten, 53 soorten zoogdieren en 43 verschillende reptielen. De meeste dieren, waaronder veel slangen, komen pas 's nachts tevoorschijn.

Fauna, Organ Pipe Cactus National Monument

Geschiedenis

Het onherbergzame gebied waar het uitgestrekte cactusgebied zich bevindt was lange tijd een (vaak tijdelijke) woonplaats van indianenstammen, Europeanen en Mexicanen. Voorheen kwamen hier diverse handelsroutes samen, die - samen met de mijnactiviteiten en intensieve veehouderij - diepe sporen in het landschap achterlieten.

Gedurende het alcoholverbod in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het gebied door de rechterlijke macht van Arizona aan de federale overheid gedoneerd. Op die manier kon de overheid  de eventuele smokkel van en naar Mexico beter controleren.

Op 12 april 1937 werd het gebied door een presidentiële uitvaardiging van president Franklin D. Roosevelt uitgeroepen tot monument om de bijzondere en unieke ecologie te beschermen. Na deze verklaring van het gebied als monument ontstond de nodige ophef over de vraag wat er moest gebeuren met de vele runderen die in het gebied graasden. Vanaf de jaren 1960 werden steeds strengere maatregelen doorgevoerd en uiteindelijk vertrokken de laatste runderen in 1972, waarmee de cowboygeschiedenis van het gebied definitief ten einde kwam. Zelfs nu nog is een groot deel van het gebied bezig met het herstel van de jarenlange overbegrazing. In 1976 werd het monument uitgeroepen tot een International Biosphere Reserve.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan