Phoenix, Arizona

Phoenix Arizona Phoenix is de hoofdstad van Arizona en behoort tot de grootste en snelst groeiende steden van de Verenigde Staten. De stad, die midden in de Sonora-woestijn ligt, heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om de vele culturele voorzieningen. Daarnaast zijn er veel parken te vinden, waaronder South Mountain Park, een van de grootste stadsparken van Noord-Amerika. Populaire attracties in Phoenix zijn het Phoenix Art Museum, Heritage and Science Park en Mystery Castle.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Heritage and Science Park

Het Heritage and Science Park bevat twee attracties, namelijk het Arizona Science Center en Historic Heritage Square. In het Arizona Science Center ontrafel je intrigerende mysteries aan de hand van films en diverse tentoonstellingen. Zo kom je meer te weten over vulkanen, atomen en achtbanen. Historic Heritage Square neemt je mee terug in de tijd voor een kijkje in het victoriaanse Phoenix van eind negentiende, begin twintigste eeuw. Volg een rondleiding door het authentieke gerestaureerde Rosson House uit 1895 of breng een bezoek aan het Steven’s House, waar zich het Arizona Doll and Toy Museum bevindt. Andere interessante gebouwen zijn het Burgess Carriage House en het Silva House (1900), waar je een tentoonstelling over de geschiedenis van Arizona kunt bekijken.

Arizona Science Center, Phoenix

Heard Museum

Dit museum biedt onderdak aan meer dan 30.000 kunstvoorwerpen die de geschiedenis van de indianen uit het zuidwesten tonen. Het museum begon als een privéverzameling van Dwight Heard en zijn vrouw. Inmiddels is de collectie behoorlijk uitgebreid en kun je in het museum onder andere kachina-poppen, manden, aardewerk en textiel bekijken. Meer indianenerfgoed vind je in het Pueblo Grande Museum..

Heard Museum, Phoenix

Phoenix Art Museum

Het Phoenix Art Museum biedt een overzicht van moderne kunst uit de Verenigde Staten en Europa. Op de tweede verdieping zie je werk van Amerikaanse schilders uit het zuidwesten van de achttiende en negentiende eeuw. Hiertoe behoort ook een expositie van Gilbert Stewart, de man die de tekening van George Washington maakte die op ieder dollarbiljet prijkt.

Phoenix Arizona

Arizona Mining and Mineral Museum

Na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog trokken veel Amerikanen naar het westen om op zoek te gaan naar waardevolle mineralen en ertsen. In de omgeving rond Phoenix trof men ijzer, zilver en goud aan. Het Arizona Mining and Mineral Museum behoort tot de grootste mijnmusea van het zuidwesten en toont de rijke historie van de mijnbouw in Arizona. Verder heeft het een verzameling mineralen, ertsen en fossielen.

Martinez Mine, Phoenix

Arizona State Capitol Museum

Het in 1900 geopende Arizona State Capitol herbergde tot 1960 het parlement van Arizona. Hier werden dagelijks nieuwe wetten ontwikkeld en gekeurd. In het museum zijn verschillende rondleidingen mogelijk, die je langs de oorspronkelijke kamers en vergaderzalen van het capitoolgebouw voeren. Daarnaast beschikt het museum over een uitgebreide fotocollectie over de geschiedenis van Phoenix.

Arizona State Capitol Museum, Phoenix

Camelback Mountain

In Scottsdale, een voorstad van Phoenix, ligt de grote, bultige Camelback Mountain. De berg is gevormd door opgestuwd vulkaanmateriaal, zoals graniet en zandsteen. Vanaf de parkeerplaats loopt een steile route naar de top. Camelback Mountain maakt deel uit van de Camelback Mountain Echo Canyon Recreation Area, een mooi gebied om te klimmen, wandelen en picknicken.

Camelback Mountain, Phoenix

Mystery Castle

Mystery Castle is een kasteel waar Boyce Luther Gulley vijftien jaar aan werkte, als cadeau voor zijn dochter. Het kasteel telt achttien kamers en is vervaardigd uit uiteenlopende en vaak afgedankte materialen, waaronder autobanden. Mystery Castle is (op bepaalde dagen) open voor publiek van begin oktober tot juni.

Mystery Castle, Phoenix Arizona

South Mountain Park

Het South Mountain Park is een van de grootste stadsparken van Amerika en zelfs van de hele wereld. Je vindt er meer dan tachtig kilometer aan paden voor ruiters, wandelaars en mountainbikers. Voor een goed uitzicht over de omgeving kun je de Summit Road volgen naar de Dobbins Lookout.

South Mountain Park, Phoenix

Desert Botanical Garden

Een ander mooi natuurgebied in Phoenix is Papago Park. Breng hier vooral een bezoek aan de Desert Botanical Garden met meer dan 20.000 cactussen en woestijnplanten. Via verschillende wandelpaden maak je kennis met flora (en kleine fauna) van de Sonora-woestijn. Van cactussen die meters boven je uittorenen tot medicinale planten die al eeuwenlang door de inheemse bevolking worden gebruikt. Daarnaast zijn er zijn regelmatig speciale tentoonstellingen met kunst, muziek en voor kinderen.

Omgeving

Fort Verde State Historic Park

Op circa anderhalf uur rijden van Phoenix ligt het Fort Verde State Historic Park, waar je ervaart hoe het leven van een soldaat uit het einde van de negentiende eeuw eruitzag. Fort Verde was een militaire basis voor de soldaten van generaal Crook in de jaren 1870 tot 1880. Het is een van de best bewaarde forten in Arizona uit de periode van de Indian Wars. Er zijn nog veel historische gebouwen te bezichtigen, waaronder de kwartieren van de doktoren en chirurgen. Het hoofdkwartier is tegenwoordig ingericht als museum met allerlei artefacten, foto's, video's en tentoonstellingen over de geschiedenis van de Indian Wars en de voormalige bewoners van Fort Verde.

Phoenix Arizona

Lost Dutchman State Park

Aan de rand van het Tonto National Forest ligt het indrukwekkende Lost Dutchman State Park, waar Wild West-verhalen de ronde doen dankzij een legendarische goudmijn. Vanuit Phoenix rijd je hier in drie kwartier naartoe.

Lost Dutchman State Park

Feiten

Staat Arizona
County Maricopa
Oppervlakte 1.334 km²
Hoogte 350 meter
Inwoners 1.500.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Met name in de zomermaanden kan het erg heet worden in Phoenix. De warmste maand is juli, wanneer temperaturen boven de 40 graden Celsius geen uitzondering zijn. Pas dus goed op met de warmte als je Phoenix in de zomer bezoekt en zorg altijd voor voldoende water en bescherming tegen de zon. In de wintermaanden is het weer aangenamer. In januari en december ligt de gemiddelde temperatuur rond de 15 graden Celsius.

Sport

Phoenix kent verschillende sportclubs die uitkomen in de hoogste divisies. Het basketbalteam The Phoenix Suns komt uit in de NBA, het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Net buiten Phoenix is het thuisstadion van de Arizona Cardinals (American football) gevestigd. De honkballers van de Arizona Diamondbacks spelen eveneens in de major league. Autoliefhebber kunnen terecht bij de Phoenix International Raceway, een racebaan waar regelmatig NASCAR-wedstrijden plaatsvinden.

Geschiedenis

De Pueblo Grande Ruïnes vormen het bewijs dat er rond 700 na Christus mensen leefden in het gebied van het huidige Phoenix. Rond het jaar 1000 begonnen verschillende indianenstammen, waaronder de Navajo en de Hohokam, met de aanleg van grote irrigatiekanalen om zo het water naar het gebied te loodsen.

Vanaf het einde van de zeventiende eeuw was Phoenix in handen van Spaanse kolonisten. Na de onafhankelijkheid van Mexico behoorde Phoenix tot Mexicaans grondgebied. Toen Mexico in 1848 definitief de oorlog met Amerika verloor, moest het grote gebieden in het noorden afstaan. Ondanks de overname door Amerika was van het huidige Phoenix in Arizona nog geen sprake. Het toenmalige Phoenix werd betrokken bij New Mexico.

Dit veranderde in 1867, toen de burgeroorlogsveteraan Jack Swilling tijdens zijn zoektocht naar geld en geluk een stop maakte in het gebied. Swilling zag de uitgestrekte vlakten en het warme klimaat als perfecte omstandigheden voor het opzetten van grote boerderijen. Het tekort aan water was meteen opgelost toen Swilling de door de indianen gegraven kanalen ontdekte. De naam Phoenix stamt uit deze tijd en heeft betrekking op de nieuwe stad die oprees uit haar oude ruïnes, net zoals een feniks herboren wordt uit zijn eigen as.

In de beginjaren van 1870 zorgden de goede leefomstandigheden (te danken aan de vruchtbare grond) voor een bevolkingstoename. De inwoners bouwden faciliteiten als winkels, kerken en scholen. In 1881 ontgroeide Phoenix haar dorpsimago en werd het een stad. De aanleg van een treinspoor was mede verantwoordelijk voor de expansie van de stad. In de daaropvolgende jaren groeide de economie snel door de goede ligging en de aanwezigheid van veel grondstoffen. De mijnbouw werd een belangrijke bron van inkomsten.

In 1912 werd Phoenix, vanwege de gunstige ligging, als hoofdstad van de nieuwe staat Arizona uitgeroepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de economie een enorme vlucht door de massaproductie van militaire goederen en voorraden. Vandaag de dag is Phoenix uitgegroeid tot de grootste stad van Arizona en behoort het tot de grootste steden van Amerika. 

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan