Mount Shasta, Californie

Mount Shasta Californie Het dorp Mount Shasta ligt vlak bij de gelijknamige berg, die bestaat uit vier aparte vulkaanpieken die samen de top vormen. De belangrijkste activiteiten in de omgeving zijn bergbeklimmen en wandelen in de zomer en skiën en langlaufen in het winterseizoen. Mount Shasta is heilig voor de indianenstammen en worden er jaarlijkse rituelen uitgeoefend. Echter, niet alleen de indianen vertelden verhalen over de berg: een legende onder de kolonisten is dat in dit gebied de verloren stad van Lemuria lag. Dit was een zeer rijke stad die verloren was gegaan, en waarvan de schatten nog altijd verborgen lagen in de schaduw van de berg. Vandaag de dag is de berg het middelpunt van de aanhangers van de ‘New Age’-stroming, nadat bleek dat de berg Shasta een van de weinige punten ter wereld was met een zogeheten ‘krachtcentrum’.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mount Shasta

De berg bestaat uit vier aparte vulkaanpieken die samen de top van de berg vormen. Het hoogste punt van de berg is de piek van de vulkaan Shastina, met een hoogte van 3.760 meter. Dit is ook de duidelijkste top van de berg. Op de berg zijn nog diverse grote gletsjers te vinden. Waarom is niet bekend, maar Mount Shasta heeft veel minder onder erosie en smelten van sneeuw te lijden gehad dan andere grote bergen. Van de verschillende kraters die oorspronkelijk op de berg te vinden waren, is alleen de krater van de Shastina, gevormd in de laatste ijstijd, nog volledig intact. De overige kraters zijn in de loop der eeuwen opgevuld met lava van uitbarstingen. De laatste uitbarsting van de vulkaan vond ongeveer tweehonderd jaar geleden plaats en er zijn verhalen van kolonisten voor de kust van Californië die de uitbarsting vanaf de boot konden waarnemen.

Mount Shasta in Californie, een besneeuwde vulkaan

Bergbeklimmen

Een van de belangrijkste activiteiten in de omgeving van het dorp is bergbeklimmen. Het zomerseizoen loopt ongeveer van eind april tot eind oktober, en is daarmee ook het voornaamste klimseizoen. De meest bekende route is de John Muir Route, waarbij je begint op 2.400 meter, bij Mount Shasta Alpine Lodge en waarbij je zo’n 1.900 meter zult stijgen. Voor deze klim heb je professionele uitrusting nodig. Aan de voet van de berg zijn diverse wandeltochten uitgestippeld. In het winterseizoen worden dezelfde routes gebruikt voor skiën en langlaufen. Dit kan zowel op de berg zelf, als aan de voet van de berg.

Bergbeklimmer op Mount Shasta in Californie

Mt. Shasta Lavender Farm

Op deze ‘werkboerderij’, gelegen op twintig minuten rijden van Shasta City tussen de paarse lavendelvelden en met mooie uitzichten op de grote berg, kun je (op afspraak) zelf een mandje en schaar krijgen om je eigen lavendel te plukken. De eigenaren doen je voor hoe je het kunt drogen, schenken lavendellimonade en kunnen je alles over lavendel en de toepassing ervan vertellen.

Mount Shasta Lavender Farm

Living Memorial Sculpture Gardens

Op een half uur rijden van Shasta City ligt een park en tevens beeldentuin, genaamd ‘Living Memorial’. Dit is een oorlogsmonument voor oorlogsveteranen, gemaakt door een Vietnamese oorlogsveteraan en tevens beeldkunstenaar. Er staan verschillende metalen sculpturen, met namen als ‘The Refugees’, ‘Those Left Behind’ en ‘Coming Home’. De kunstwerken liggen op loopafstand van elkaar, met in de verte uitzicht op Mount Shasta.

Living Memorial Sculpture Gardens

Omgeving

Shasta Lake en Dam

Op een klein uurtje rijden ten zuiden van Shasta City, vlak bij Redding, ligt Shasta Lake. Dit is een groot kunstmatig meer, ontstaan door aanleg van de Shasta Dam in de Sacramento-rivier. Het meer is het grootste waterreservoir van de staat, ligt op een hoogte van iets meer dan 1.000 meter en heeft een oppervlakte van 12.000 hectare. Het meer wordt grotendeels omringd door steile rotsen. Populaire activiteiten onder watersportliefhebbers zijn varen, waterskiën en vissen.

Mount Shasta Dam in Californie

Vervoer

Greyhound zorgt voor busvervoer richting het noorden en zuiden via Interstate 5. De STAGE-bus biedt vervoer in de directe omgeving van Shasta City en heeft haltes in McCloud, Dunsmuir, Weed en Yreka. De bussen rijden op weekdagen meerdere keren per dag.

Feiten

Staat Californië
County Siskiyou
Oppervlakte 9.746 km2
Hoogste punt 1.099 meter
Inwoners 3.400
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De temperatuur van het gebied hangt uiteraard af van het seizoen waarin je een bezoek brengt en de hoogte waarop je zit. In de warmste maanden, juli en augustus, is het in het dorp Mount Shasha zo’n 24 tot 28 graden. In de winter liggen de maxima tussen de 5 en 10 graden en daalt het kwik ’s nachts tot een paar graden onder het vriespunt. In het winterseizoen kan er tot wel drie meter sneeuw vallen. Mocht je naar de top van de berg willen, wordt het aangeraden dit in de zomer te doen. In het winterseizoen is het zeer koud richting de top van de berg en zijn lawines en sneeuwstormen aan de orde van de dag. Maar ook in het zomerseizoen is het een barre tocht naar boven. Het weerbeeld is erg variabel en je moet dan ook op verschillende weersituaties voorbereid zijn.

Geschiedenis

Zo’n 5.000 jaar geleden werd het gebied voor het eerst bewoond, hoewel er al enkele resten zijn gevonden die 7.000 jaar oud zijn. De eerste Europeanen kwamen echter pas in de jaren twintig van de negentiende eeuw in het gebied. Op dat moment kwamen ze in contact met de lokale indianenstammen, waaronder de stammen van de Shasta, Okwanuchu, Modoc, Achomawi, Atsugewi, Karuk, Klamath, Wintu en Yana. Voor de indianen was de Mount Shasta de verblijfplaats van de ‘Great Spirit’, de belangrijkste geest in de indianenreligie.

Hoewel men vermoedt dat de eerste Europeaan al in 1786 in het gebied van de Mount Shasta was, maar daar geen onomstotelijk bewijs van is, gaat men af op de eerste betrouwbare verslaggeving van de berg, gemaakt door Peter Skene Egden in 1826. In eerste instantie noemde hij de berg ‘Sasty’, later werd dit vervormd tot Shasta. De berg was al lange tijd een belangrijk herkenningspunt aan de Siskiyou-weg. Dit voetpad werd door de indianen gebruikt om van de centrale vallei in Californië naar de Grote Oceaan te komen, waarbij ze altijd door het gebied van de Mount Shasta moesten.

De eerste grote stroom immigranten kwam na het uitbreken van de goudkoorts op gang. Grote groepen Europeanen kwamen rond 1850 naar het gebied. Men probeerde vanaf dat moment ook de berg te beklimmen, wat na enkele mislukte pogingen uiteindelijk lukte in 1854. De magische berg was echter niet alleen aantrekkelijk voor bergbeklimmers en avonturiers, maar sprak ook in de literatuur en de wetenschap tot de verbeelding. Zo schreef de schrijver Muir in 1877 een boek waarin hij verhaalde over de keer dat hij de top wilde beklimmen, en in hete zwavelbronnen moest overnachten nadat hij was overvallen door lawines en sneeuwstormen. In 1887 werd de Central Pacific Railway geopend, wat een flinke groei van immigratie en het toerisme betekende. In december 1976 werd Mount Shasta tot National Natural Landmark benoemd.

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!