Californië

Californië heeft veel uitersten, waaronder het (bijna) hoogste en het laagste punt van Noord-Amerika. Er zijn skigebieden, en tegelijkertijd is Death Valley een van de heetste gebieden op aarde. Op de Hollywood Boulevard kun je aan de lopende band beroemde plekken en mensen spotten, terwijl je in de nationale parken, zoals Yosemite, uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen.

Feiten

Bijnaam: The Golden State
Hoofdstad: Sacramento
Grootste stad: Los Angeles
Bevolking: 37.700.000
Oppervlakte: 423.970 km²
Toetreding tot de VS: 9 september 1850
Officiële website: www.ca.gov

Vlag & Seal

Vlag Californie Seal Californie

Cultuur/Geschiedenis

De eerste kolonisten die in Californië aankwamen waren de Spanjaarden. Zij stichtten missieposten en probeerden de Native Americans die er al woonden te bekeren tot het christendom. Het Spaanse verleden is vandaag de dag onder andere te herkennen aan de vele plaatsnamen die van oorsprong Spaans zijn, zoals Los Angeles, San Francisco en Santa Barbara.
 
Later werd het gebied deel van Mexico, maar de Verenigde Staten toonden er ook interesse in, en in 1848, toen de twee landen er een oorlog om hadden uitgevochten, stond Mexico het hele gebied af aan de VS.
 
In datzelfde jaar werd er goud gevonden in Californië, wat de Gold Rush tot gevolg had. Heel veel mensen begonnen vanuit het oosten aan een gevaarlijke trektocht het continent over, om in ‘het Wilde Westen’ het geluk te zoeken. In 1850 werd Californië officieel een Amerikaanse staat en kwam er een goede treinverbinding tussen het oosten en westen.

Feesten

Een voorbeeld van een echte Californische festiviteit is het Coachella Festival in Indio, een popmuziek- en kunstfestival dat jaarlijks in twee weekenden in april gehouden wordt.

Culinair

Napa Valley, ten noordoosten van San Francisco, wordt als een van de beroemdste wijnregio’s van Amerika en zelfs van de wereld gezien. Al sinds de negentiende eeuw worden hier onder zeer geschikte omstandigheden (waaronder een goed klimaat) de beste wijnen gemaakt.
 
Vanwege het Spaans-Mexicaanse verleden en de ligging nabij de Mexicaanse grens wordt er in Californië veel Mexicaans gegeten. Favoriet zijn onder andere taco’s en avocado’s. Ook vis en citrusvruchten zijn vanwege het geschikte klimaat en de ligging aan zee populaire producten.

Klimaat

Over het algemeen is het zomers niet te heet en ’s winters niet te koud, afgezien van de extreme temperaturen in de woestijn in het zuidoosten van de staat, waar het ‘s zomers meer dan veertig graden wordt. Het noorden heeft een gematigd klimaat met natte winters en in de bergen van de Sierra Nevada kan het in de winter sneeuwen. De kust heeft een mediterraan klimaat met maar twee seizoenen. Hier zijn de zomers lang en droog en de winters mild en regenachtig met dagtemperaturen van boven de vijftien graden. Temperaturen zijn hier het hele jaar door vrij constant: in San Francisco en San Diego bedraagt het verschil tussen de gemiddelde zomer- en wintertemperatuur niet meer dan zes graden.

Beste reistijd

Half april tot en met september is qua temperatuur de beste reistijd, maar ook in de wintermaanden kun je prima in Californië vertoeven: aan de kust is het winterweer mild, in het noorden liggen grote wintersportgebieden en in de woestijn in het zuidoosten (waar Death Valley National Park ligt) is de wintertemperatuur aangenaam.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan