Lassen Volcanic, Californië

Lassen Volcanic Bumpass Hell Lassen Volcanic National Park bevat het meest intacte netwerk van hydrothermale verschijnselen ten westen van Yellowstone National Park. Het landschap is bijna geheel door vulkanische activiteit gevormd en herbergt besneeuwde bergpieken, hete bronnen en naar zwavel ruikende modderpoelen. Lassen Volcanic staat grotendeels in teken van wintersport. Zelfs in de vroege zomermaanden kunnen wegen nog gesloten zijn wegens sneeuw en ijs.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lassen Volcanic National Park Highway (Main Park Road)

Deze bijna vijftig kilometer lange weg loopt van de zuidwestelijke naar noordwestelijke hoek van het park. Lassen Peak is met 2.594 meter het hoogste punt dat je met de auto kunt bereiken. Hieronder beschrijven we de bezienswaardigheden langs de parkweg, beginnend in het Kohm Yah-mah-nee Visitor Center in het zuidwesten van het park. Let op: Deze parkweg is alleen open in de zomer, meestal vanaf juni tot oktober. Dit kan per jaar verschillen. Actuele wegcondities raadpleeg je op www.nps.gov/lavo/planyourvisit/conditions.htm.

De parkweg in Lassen Volcanic National Park

Kohm Yah-mah-nee Visitor Center

In dit bezoekerscentrum vind je tentoonstellingen en informatie over bezienswaardigheden het park. Ben je van plan de weg door het park te volgen, neem dan de Road Guide mee. Rangers bieden vanuit het bezoekerscentrum zowel ‘s winters als ‘s zomers activiteiten aan.

Visitor Center

Sulphur Works

Dit is het best bereikbare hydrothermale gebied in Lassen Volcanic National Park. Langs een voetpad zie je kokende modderpoelen en een scheur in de aardkorst waar stoom naar boven komt, een fumarole genaamd. Als de parkweg gesloten is wegen sneeuw, bezoeken mensen Sulphur Works met sneeuwschoenen of ski's.

Hydrothermaal gebied Sulphur Works in Lassen Volcanic National Park

Bumpass Hell

Een bezoek aan Lassen is niet compleet zonder een bezoek aan Bumpass Hell, een gebied met gekleurde modderpoelen, stoomgaten en hete bronnen. De plek dankt zijn naam aan een kolonist die ernstig verbrand raakte toen hij in het kokende water viel. Je vindt hier onder andere Big Boiler, een van de heetste fumaroles ter wereld. Volgens metingen is de temperatuur in de aardspleet 161 graden. Vanaf de parkeerplaats van Bumpass Hell begint een wandeltocht van 4,8 kilometer. ### Let op De trail is meestal vanaf juni geopend, maar opening in augustus is ook wel eens voorgekomen: ook dan kan er nog sneeuw liggen. Actuele condities raadpleeg je op www.nps.gov/lavo/planyourvisit/conditions.htm.

Bezienswaardigheden Lassen Volcanic

Lassen Peak

De 3.187 meter hoge Lassen Peak is te voet te bereiken. Vanaf de parkeerplaats start een acht kilometer lange rondwandeling waarbij je meer dan 600 meter stijgt (en weer daalt). Je moet aardig wat haarspeldbochten en losse rotsen trotseren, maar op de top word je beloond met een prachtig uitzicht op de Devastated Area, waar de impact van de uitbarstingen in de vroege twintigste eeuw nog goed zichtbaar is. Onderweg zul je af en toe een rotte-eierenlucht ruiken; Lassen Peak is een actieve (maar slapende) vulkaan.

Bezienswaardigheden Lassen Volcanic

Kings Creek

Stop bij Kings Creek Meadow voor een blik op de Kings Creek die door groene velden stroomt. Bij de Kings Creek Picknick Area starten verschillende korte wandelingen waarbij je vogels, bloemen en herten kunt spotten. Een mooie route is die naar Cold Boiling Lake (2,2 km), een meer waarin gasbubbels aan de oppervlakte komen. Er is ook een mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer naar Kings Creek Falls. Je wandelt langs bergweiden met wilde bloemen en bosgebied en maakt dan een steile afdaling naar de waterval. Het volgende punt langs de weg is Summit Lake. Hier kun je zwemmen en wandelen.

Kings Creek in Lassen Volcanic National Park, weerspiegeling

Devastated Area

Devastated Area is het gebied dat tijdens grote uitbarstingen van Lassen Peak is vernietigd. Een wandelpad van nog geen kilometer lang biedt uitzichten op de oostelijke kant van Lassen Peak. Je wandelt door roze en grijs lavagesteente en borden langs het pad verschaffen meer informatie over het landschap en de uitbarstingen. Een iets pittigere, maar zeker net zo mooie wandeling is de Paradise Meadow Trail (4,5 km). Vanaf de Hat Lake-parkeerplaats klim je door een smal ravijn via smalle voetbruggen over beekjes. Je eindigt de wandeling bij een bergweide omringd door kliffen.

Devastated Area bij Lassen Volcanic Oregon

Loomis Museum

Vlak bij de noordwestelijke entree van het park ligt het Loomis Museum. Het museum is gericht op B.F. Loomis, de man die de laatste uitbarsting van Lassen Peak documenteerde en een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van het nationale park. Hier is ook een 20 minuten durende parkfilm te zien.

Museum Lassen Volcanic

Discovery Center

Bij Manzanita Lake ligt het Discovery Center. Dit centrum is gericht op kinderen en is op bepaalde tijden tijdens de zomer geopend. Je vindt er natuurtentoonstellingen en interactieve displays die op kindvriendelijke manier informatie verschaffen.

Manzanita Lake in Lassen Volcanic NP

Manzanita Lake

Rond Manzanita Lake loopt een beschut wandelpad van bijna 2,5 kilometer lang. De trail staat bekend vanwege de mooie uitzichten (vooral ‘s morgens) op de vulkanische formaties Lassen Peak en Chaos Crags. Het meer zelf is per kajak te verkennen. Je kunt de Manzanita Creek Trail (11,5 km) volgen. Je klimt door naaldbossen via haarspeldbochten naar een weide aan de Manzanita-beek. Het eindpunt van de wandeling is een weide met uitzicht op Eagle Peak, Vulcan's Castle en Loomis Peak.

Bezienswaardigheden via alternatieve wegen

Manzanita Lake in Lassen Volcanic NP

Butte Lake

Butte Lake ligt in de noordoosthoek van Lassen Volcanic National Park. Het is slechts te bereiken via een onverharde zijweg van de State Highway 44. Dit is een weg die vanuit het noorden het park in loopt en die niet verbonden is het de Main Park Road. Bij Butte Lake is onder andere een rangerstation en een populaire en uitdagende trail rond en naar de top van Cinder Cone, een sintelkegel. Het zandpad voert je onder andere langs de Fantastic Lava Beds, een oude lavastroom. De Cinder Cone Trail volgt gedeeltelijk de Nobles Emigrant Trail, die een onderdeel vormt van de California National Historic Trail. Deze trail loopt dwars door het noordelijke deel van het park. Het pad, dat stamt uit 1852, speelde een belangrijke rol in de migratie van kolonisten naar het Westen. Ook loopt er 25 kilometer van de Pacific Crest National Scenic Trail door het park. Deze gehele trail is 4.240 kilometer lang en voert van Mexico naar Canada.

Bezienswaardigheden Lassen Volcanic

Warner Valley

Deze vallei ligt in het zuidwesten van Lassen Volcanic. Je kunt de vallei niet bereiken via de parkweg, alleen via een (grotendeels onverharde!) weg vanuit Chester, Californië. De bekendste bezienswaardigheid in Warner Valley is Devil's Kitchen, het tweede grootste hydrothermale gebied van het park. Hier zijn fumarolen, modderpoelen en borrelende wateren. Ook vind je hier Boiling Springs Lake, een meer met hete bronnen. Langs de oevers liggen enkele modderpoelen. De Trail naar Devil's Kitchen (6,7 km) is een alternatief als de Bumpass Hell Trail gesloten is. Let op: camper- en autoverhuurders staan het doorgaans niet toe dat je op onverharde wegen rijdt! Controleer je huurcontract op de voorwaarden. Voor campers wordt deze weg ten zeerste afgeraden!

Devil's Kitchen, Lassen Volcanic

Juniper Lake

Ten oosten van Warner Valley ligt Juniper Lake, vanuit het zuiden via een deels onverharde weg te bereiken. Hier beginnen wandelroutes naar bestemmingen in de wildernis, zoals Horseshoe Lake en Mount Harkness, waar een historische uitkijktoren van de brandweer staat. Aan het eind van de verharde weg start een wandelroute naar Juniper Lake. Je kunt het meer dus te voet bereiken.

Juniper Lake, Lassen Volcanic

Vervoer

Hoewel Lassen Volcanic National Park het gehele jaar geopend is, is de belangrijkste weg (Lassen National Park Highway) wegens sneeuwval vaak alleen in de zomermaanden geopend, doorgaans pas vanaf juni tot oktober. Het is raadzaam de actuele wegcondities te checken op de parkwebsite. De parkweg loopt van het zuidwesten naar het noordoosten, in de andere delen van het park liggen alleen onverharde wegen. Er rijden geen shuttlebussen. Kom je vanuit Californië, dan kun je de zuidoostelijke hoek van het park vaak wel bereiken. Vanuit Chester loopt een (deels onverharde) weg (Hwy 36) naar Juniper Lake en Warner Valley. Rond Lassen Volcanic National Park zijn benzinestations schaars, houd daar rekening mee voor je het park in rijdt. Tank op tijd voldoende benzine!

Lassen National Park Highway (de parkweg) is onderdeel van de Volcanic Legacy Scenic Byway All American Road. Deze weg loopt langs allerlei vulkanen en vulkanische landschappen, van Lake Almanor in Californië, door Lassen Volcanic naar Crater Lake National Park in Oregon. Langs deze 800 kilometer lange toeristische route liggen drie nationale parken en twee staatsparken.

Feiten

Staat Californië
Oppervlakte 429 km²
Hoogste punt 3.187 meter (Lassen Peak)
Opgericht 9 augustus 1916
Bezoekers per jaar 400.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Natuur, flora & fauna

Flora

Er zijn meer dan zevenhonderd bloeiende plantensoorten te vinden in het park. Tot zo’n 1.900 meter hoogte kent het park vooral gemengd naaldbos, met ponderosa- en jeffreydennen, suikerdennen en witte sparren. Tussen de 1.900 en 2.500 meter hoogte staat rood sparrenbos, met hemlocksparren en een dennenboom genaamd 'lodgepole pine', waarvan de stammen vroeger als standpalen (lodgepoles) van tipi’s werden gebruikt. Dit bos is minder gevarieerd dan het lagergelegen bos. Boven de 2.500 meter kom je terecht in de zogenaamde subalpine zone, waar de allersterkste bomen groeien, zoals de hemlocksparren en de zogenaamde 'whitebark pine', letterlijk witbastdennen. Deze bomen zie je vaak terug als krummholz: doordat ze door het barre klimaat beperkt worden in hun groei, worden ze krom en grillig.

Flora, Lassen Volcanic

Fauna

In het park komen meer dan driehonderd gewervelde diersoorten voor: vissen, amfibieën, reptielen, zoogdieren en vogels. Deze grote variëteit wordt veroorzaakt door het feit dat er allerlei verschillende soorten habitats in het park te vinden zijn. Er zijn kleine knaagdieren als muizen, (grond)eekhoorns, pika’s en marmotten. Ook kun je er verschillende hagedissen, slangen en amfibieën tegenkomen, vooral in de natte graslanden. Er zijn muildierherten, vleermuizen en zwarte beren.

Fauna, Lassen Volcanic

Geschiedenis

Van oudsher leefden er ten minste vier indianenvolken in het gebied wat nu Lassen Volcanic National Park is: de Atsugewi, de Yana, de Yahi, en de Maidu. Vanwege de hoogte, het weer en het feit dat de dierenkuddes er enkel in bepaalde seizoenen waren, werd het gebied niet het hele jaar door bewoond. In de zomermaanden kwamen de volkeren naar de regio om te jagen en voedsel te verzamelen. De laatste overlevende van de Yahi was Ishi, die beroemd is geworden omdat hij, totdat hij in 1911 Oroville in liep, tot dan toe nog nooit met blanken in aanraking was gekomen. Antropologen hebben door hem heel veel kunnen leren over de Yahi, maar die kennis is altijd controversieel geweest omdat Ishi de rest van zijn leven in een antropologiemuseum woonde en in feite nooit meer een normaal leven heeft gehad, voor zover dat mogelijk zou zijn geweest.

De eerste blanken kwamen naar het gebied van Lassen Volcanic National Park ten tijde van de goudkoorts in Californië, zo halverwege de negentiende eeuw. Een van die immigranten was een Deen genaamd Peter Lassen. Naar hem is Lassen Peak vernoemd. Een belangrijke immigrantenroute uit die tijd was die van William Nobles. Deze route is nu een wandelroute in het park, namelijk Nobles Emigrant Trail. De route loopt langs Cinder Cone (sintelkegel) en de zogenaamde Fantastic Lava Beds.

De laatste keer dat Lassen Peak uitbarstte was in een periode van 1914 tot 1921, met de uitbarsting van 1915 als meest hevige. Tijdens deze gebeurtenissen ontstond er een nieuwe krater en kwam er veel lava vrij. Tot 320 kilometer verderop daalde er as neer. Omdat er tijdig gewaarschuwd was voor de uitbarstingen raakte er niemand gewond, maar verscheidene huizen die langs beken in de omgeving lagen, werden vernietigd. Omdat de omgeving van de vulkanen zo mooi was, op een bijna angstaanjagende maar fascinerende manier, werd het gebied in 1916 tot National Park verklaard.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan