Santa Cruz, Californië

Santa Cruz Californie Santa Cruz staat bekend om haar liberale politiek en de prachtige mengelmoes van inwoners. Je komt er veel excentrieke personen tegen. Van hippies, surfers en studenten tot rijke zakenmensen die het gemaakt hebben in Silicon Valley. Aan de waterkant kun je je goed vermaken op de beroemde boardwalk, in de omringende heuvels ligt de met redwood-bomen omzoomde campus van de University of California.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown

In het centrum van Santa Cruz zijn vele winkels en gezellige boetiekjes. In de cafés vinden vaak live-optredens plaats en daarnaast zijn er overal straatmuzikanten te vinden. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo vindt er elke tweede zondag van de maand een antiekmarkt plaats en kun je er de Santa Cruz Farmers Market bezoeken, waar je allerlei biologische producten vindt.

antiekmarkt

Stranden

Er zijn verscheidene stranden in Santa Cruz, waaronder Lighthouse Field State Beach, Natural Bridges State Beach, Twin Lakes State Beach en Seabright State Beach. Dankzij deze stranden en de zee kun je in Santa Cruz allerlei watersporten beoefenen, zoals zwemmen, zeilen, kajakken, duiken en natuurlijk surfen: de stad staat niet voor niets bekend als een van de beste surfplekken ter wereld. De bekendste surfspot is Steamer Lane. Ten oosten van Santa Cruz ligt Capitola, een schattig kustplaatsje met kleurige huisjes langs het strand (Capitola Beach).

Stranden

Santa Cruz Mission State Historic Park

In dit historische park kun je (delen van) de oude Spaanse missie bekijken, die de eerste Europese nederzetting in dit gebied vormde. Het park bestaat onder andere uit een patio en verschillende tuinen. Het enige bewaard gebleven gebouw van de oorspronkelijke missie die in 1791 gesticht werd, is authentiek gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een museum. In het museum kun je verschillende tentoonstellingen bekijken over de missie, bekeken door de ogen van de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Santa Cruz, Californie

Santa Cruz Beach Boardwalk

De Beach Boardwalk is het oudste attractiepark van Californië en bestaat onder andere uit het Neptune Casino, een groot gebouw waar je kunt minigolfen, lasergamen en videospelletjes kunt spelen. Daarnaast kun je een ritje maken in de Giant Dipper, een van de meest bekende houten achtbanen ter wereld, en rondjes maken op de Looff Caroussel, een oude carrousel  waar de muziek nog steeds gespeeld wordt op het oorspronkelijke orgel uit 1894. 

Boardwalk

Santa Cruz Surfing Museum

Dit museum staat geheel in het teken van de surfgeschiedenis van  Santa Cruz. Het museum beschikt over diverse foto’s, (historische) surfplanken en video’s die je meer vertellen over de historie van Santa Cruz als ‘Surf City’. De watersport werd voor het eerst geïntroduceerd in 1885, toen drie prinsen uit Hawaï met hun surfplank de kust van Santa Cruz bereikten. Sindsdien is de sport niet meer weg te denken uit het stadsbeeld en werd er in 2010 bij het museum, dat gevestigd is in een vuurtoren, een speciaal herdenkingsteken opgericht voor de drie prinsen uit Hawaï.

Surfing Museum

Parken en reservaten

Santa Cruz beschikt over verscheidene parken en reservaten, waar de bijzondere natuur van het gebied goed beschermd wordt. Zo vind je vlakbij de universiteit Pogonip, een groot park met Sequoiabossen, weilanden en verschillende rivieren, waar verschillende wandelpaden zijn uitgezet. Ook bij de kust vind je verschillende natuurreservaten die in het leven zijn geroepen om het ecosystemen en de bijbehorende dieren en planten van de oceaan te beschermen.

Santa Cruz Californie

Mystery Spot

Of het nu komt door ondergrondse metalen van buitenaardse wezens of het gat in de ozonlaag: op Mystery Spot gebeuren dingen die je evenwichtsgevoel en waarnemingskunsten bedriegen. Deze toeristische attractie ligt een kwartiertje rijden van het centrum van Santa Cruz. Hier rolt een biljartbal omhoog in plaats van omlaag en kunnen mensen tegen muren oplopen zonder te vallen. Kaartjes zijn te koop via de officiële website en bij de entree. In het hoogseizoen is het slim om vooraf te reserveren.

Museum

Vervoer

De Santa Cruz, Big Trees and Pacific Railway onderhoudt een spoorweg voor toeristentreinen tussen de Beach Boardwalk in Santa Cruz en Roaring Camp in Felton. De trein rijdt dwars door het Redwoods State Park, waar je de beroemde Californische sequoiabomen kunt zien. Er loopt ook een buslijn tussen Santa Cruz en San Jose, waar een treinstation van Amtrak gelegen is, en je kunt Santa Cruz bereiken met de intercitybussen van Greyhound.

In de stad zelf kun je je verplaatsen met de bussen van Santa Cruz Metropolitan Transit. Daarnaast is Santa Cruz erg fietsvriendelijk: langs vrijwel alle grote wegen liggen fietspaden, evenals langs Beach Street, vlakbij de Beach Boardwalk, en de San Lorenzorivier.

Feiten

Staat Californië
County Santa Cruz
Oppervlakte 41 km²
Hoogte 11 meter
Inwoners 60.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Santa Cruz kent een mild mediterraan klimaat, met koele, vochtige winters en warme, droge zomers. Door de ligging aan de baai is het ’s nachts en in de vroege ochtenduren vaak mistig. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 22 graden Celsius, terwijl het 's winters gemiddeld 10 graden is.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen in de achttiende eeuw het huidige Santa Cruz bereikten, werd het gebied bewoond door de Ohlone-indianen. De Ohlone leefden van de jacht, visserij en het verzamelen van voedsel, zoals alle Californische indianenvolken. De volken woonden in dorpen langs het kustgebied, die ze regelmatig tijdelijk verlieten om noten en bessen te verzamelen voor het seizoen.

In 1769 arriveerde de Spaanse ontdekkingsreiziger Gaspar de Portolà per ongeluk in het gebied, toen hij probeerde Monterey te bereiken. Hij noemde de lokale rivier San Lorenzo en de heuvels Santa Cruz, wat 'heilig kruis' in het Spaans betekent. In 1791 stichtte de pater Fermín Lazuén “La Misión de la Exaltación de la Santa Cruz”, oftewel de Missie Santa Cruz, om de indianen in het omringende gebied te bekeren. In 1796 werd een militaire compagnie naar het gebied gestuurd om de Spaanse belangen te verdedigen. De soldaten stichtten een nederzetting aan de overkant van de San Lorenzorivier, die ze Villa Branciforte noemden. Uiteindelijk smolten de twee nederzettingen samen tot de stad Santa Cruz.

In de jaren twintig van de negentiende eeuw viel het gebied onder het gezag van het pas onafhankelijk verklaarde Mexico. In de daaropvolgende twintig jaar trokken veel immigranten uit de Verenigde Staten in groten getale naar Santa Cruz. Na de beëindiging van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog, een oorlog tussen Mexico en de Verenigde Staten die duurde van 24 april 1846 tot 2 februari 1848, werd het gebied overgedragen aan de Verenigde Staten.

Santa Cruz ontwikkelde zich door de jaren heen als een sociaal activistische stad, waar tot op de dag van vandaag veel gedaan wordt aan liefdadigheidswerk en acties tegen geweld en oorlog. Zo riep Santa Cruz zich in 1998 uit als een nucleair vrije zone en was het de eerste Amerikaanse stad die in 2003 de oorlog tegen Irak bekritiseerde. Verder is het een erg liberale en progressieve stad, waardoor het vanaf 1992 toegestaan is om in Santa Cruz marihuana te gebruiken voor medische doeleinden. De stad heeft ook een lange geschiedenis van activisten, die zich onder andere sterk maken voor etnische minderheden en achtergestelde vrouwen.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan