Daytona Beach, Florida

Daytona Beach, Florida Daytona Beach, ook wel ‘World Center of Racing’ genoemd, staat voor een groot deel in het teken van de racesport. De Daytona International Speedway en de vele race-evenementen die het hele jaar door plaatsvinden worden altijd druk bezocht door raceliefhebbers. Daarnaast telt Daytona Beach bijna veertig kilometer aan witte zandstranden. Op sommige plekken mag je zelfs met de auto het strand op. In de cruisemodus wel te verstaan, want je mag slechts 10MPH (miles per hour).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Daytona Beach Boardwalk

Een populaire trekpleister is de Daytona Beach Boardwalk, een lange boulevard langs het strand met eettentjes, (souvenirs)winkels, speelhallen, kermisattracties en een historische  pier. In het zomerseizoen kun je elke zaterdagavond genieten van vuurwerkshows. Eveneens vinden er in de zomer regelmatig concerten plaats in de Bandshell, een openluchtpodium aan het noordelijke uiteinde van de Boardwalk. Langs de Boardwalk vind je nog veel herinneringen aan de races die vroeger op het strand plaatsvonden. Ook is het de locatie van de Coquina Clock Tower, een opvallende kloktoren met een watervalletje aan de onderkant. Leuk detail: in plaats van de gebruikelijke cijfers 1 tot en met 12 staan de letters D-A-Y-T-O-N-A-B-E-A-C-H op de wijzerplaat.

Daytona Beach

Daytona International Speedway

Daytona Beach is een waar mekka voor racefans. Het stadje werd vooral bekend door de races die vroeger plaatsvonden op het strand. Aangezien het door de steeds hogere snelheden te gevaarlijk begon te worden, werd in 1959 de Daytona International Speedway geopend. Op het ovaalvormige circuit wordt de Daytona 500 gereden, de meest prestigieuze race van NASCAR die 500 mijl (200 rondjes) lang is. De Daytona 500 is de grote finale van de Speedweeks (januari en februari), waarin allerlei race-evenementen plaatsvinden. Als er geen races zijn kun je deelnemen aan tours over het circuit.

Daytona Beach, Florida

Musea

Ook cultuurliefhebbers zijn op hun plaats in Daytona Beach. Het Museum of the Arts and Sciences (MOAS) bestaat uit meerdere musea en galerieën, waaronder het Root Family Museum met allerlei Americana-voorwerpen, waaronder een grote Coca-Cola collectie. Verder is er onder andere een planetarium en een beeldentuin. In het Halifax Historical Museum leer je meer over de geschiedenis van Daytona Beach. Het museum ligt in het historische district en is gevestigd in een voormalig bankgebouw. Ook de moeite waard is het Southeast Museum of Photography, dat een van de grootste post-revolutionaire Cubaanse fotocollecties heeft.

Daytona Beach Musea

Daytona Beach Drive-In Christian Church

Mocht je tijdens je verblijf in de zonnige badplaats behoefte hebben aan spirituele diepgang, dan is een ritje naar de christelijke drive-in kerk een aanrader. Je parkeert je auto op een groot veld voor de kerk en kunt via de autoradio luisteren naar de preek van de pastor.

Daytona Beach Drive-in Christian Church

Omgeving

Lighthouse Point Park

Op enkele kilometers ten zuidoosten van Daytona Beach ligt het Lighthouse Point Park, een mooi park op de noordzijde van de Ponce de Leon Inlet. Het is een uitstekende locatie om te wandelen en (zee)dieren te spotten. Een letterlijk hoogtepunt is de Ponce Inlet-vuurtoren, die met zijn 53 meter (wat neerkomt op 203 traptreden!) de hoogste vuurtoren van Florida is. Bovenin heb je een schitterend uitzicht over het park en de omringende zee. In het bijbehorende museum vind je meer informatie over de United States Lighthouse Service, de geschiedenis van Florida en het leven van vuurtorenbewoners. Het park is ook de locatie van het Marine Science Center, een educatief aquarium/museum waar tevens gewonde zeedieren worden opgevangen.

Lighthouse Point Park

Kennedy Space Center

Op ongeveer drie kwartier rijden van Daytona Beach ligt het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van NASA bij Cape Canaveral op Merritt Island. Vanaf deze lanceerbasis werden in het verleden de Apollovluchten voorbereid. Ook werden er spaceshuttles gelanceerd. Hier vind je alles wat met de (geschiedenis van) de NASA te maken heeft.

Kennedy Space Center

Vervoer

VoTran is de lokale busmaatschappij en heeft lijndiensten in Volusia County. De belangrijkste toeristische bestemmingen zijn goed per bus bereikbaar. A1A Beachside Trolley rijdt van januari tot Labor Day (september) over Atlantic Avenue langs het strand.

Feiten

Staat Florida
County Volusia
Oppervlakte 165 km²
Hoogte 4 meter
Inwoners 61.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zon schijnt bijna het gehele jaar en er valt weinig regen. In december, januari en februari ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 22 graden. In de daaropvolgende maanden loopt de temperatuur langzaam maar zeker verder op, tot boven de 30 graden in de maanden juni tot en met september. In oktober wordt het gemiddeld nog 28 graden, in november 25. In de zomermaanden is het natter dan in de andere seizoenen, met augustus en september als natste maanden.

Geschiedenis

Daytona Beach werd in 1870 gesticht en vernoemd naar de stichter, Mattias D. Day. In 1886 kwam de St. Johns & Halifax River Railway in Daytona Beach aan, wat zorgde voor groei van het stadje. Ongeveer een halve eeuw later, in 1926, werd besloten om Daytona, Daytona Beach en Seabreeze onder de gezamenlijke noemer Daytona Beach samen te voegen.

De grote, witte stranden en het harde, compacte zand zorgden ervoor dat Daytona Beach in 1900 de plaats werd voor auto- en motorraces. Nieuwe uitvindingen werden getest en snelheidsrecords gebroken. In 1920 kreeg het de titel 'World's Most Famous Beach'. Het aantal races nam toe, wat leidde tot de ontwikkeling van een racebaan: de Daytona International Speedway, aangelegd door NASCAR-oprichter William France.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan