Florida

In het zuidoosten van de Verenigde Staten ligt Florida, op een landtong aan het vasteland. Florida is na Hawaï de zuidelijkste staat. Al in een vroeg stadium van het tijdperk van de ontdekkingsreizigers werd dit gebied verkend. Tegenwoordig is het vooral een subtropische trekpleister voor massatoerisme, die concurreert met nabijgelegen populaire vakantiebestemmingen als de Bahama's en Cuba.

Feiten

Bijnaam: The Sunshine State
Hoofdstad: Tallahassee
Grootste stad: Jacksonville
Bevolking: 18.800.000
Oppervlakte: 170.304 km²
Toetreding tot de VS: 3 maart 1845
Officiële website: www.myflorida.com

Vlag & Seal

Vlag Florida Seal Florida

Cultuur/Geschiedenis

Voordat Europeanen Florida ontdekten woonden er verschillende indianenstammen, zoals de Ais, Apalachee en Tocobago. De eerste Europeanen waren Spanjaarden onder leiding van Juan Ponce de León, die het gebied ‘La Florida’ noemde, dat ‘bloemenland’ betekent. Ook de Fransen begonnen het gebied te verkennen, maar beide volken hadden weinig succes.
 
In 1763 namen de Britten de macht over. Na de Onafhankelijkheidsoorlog kwam Florida weer even in Spaanse handen, wat het aantrekkelijk maakte voor Amerikaanse slaven en indianen om er naartoe te vluchten. Uiteindelijk kregen de Amerikanen er de overmacht, die toen de indianen wilden ‘verplaatsen’ naar Oklahoma. Hier zouden later nog verschillende oorlogen om uitgevochten worden.
 
In 1845 werd Florida als 27e staat toegevoegd aan de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf het einde van de negentiende eeuw kwam het massatoerisme op gang. Men bouwde vele pretparken en hotels en legde een goede infrastructuur aan. Door de nieuwe verbindingen kwamen ook andere sectoren van de economie goed op gang, waaronder de citrusvruchtenproductie, veeteelt en elektronica-industrie.

Feesten

Om van de zonsondergang te genieten, worden in Key West en Clearwater Beach 's avonds vaak gratis bijeenkomsten georganiseerd. Een paar uur voor de zon ondergaat is er livemuziek en vertonen diverse artiesten hun kunsten.
 
Verder worden er het hele jaar door evenementen gehouden, zoals filmfestivals (bijvoorbeeld in maart in Fort Myers en in april in Miami). In de herfst zijn er op verschillende plaatsen maïsdoolhoven te vinden. Een van de grootste muziek- en kunstfestivals van de staat is het Sunfest in West Palm Beach, dat jaarlijks in april of mei plaatsvindt.

Culinair

Op veel nummerborden van auto's uit Florida staan sinaasappels afgebeeld. De sinaasappel is er heel populair, net als andere citrusvruchten. Zo is de officiële staatsbloem de sinaasappelbloesem en staatsdrank sinaasappelsap. Florida hoort bij de grootste sinaasappelproducenten ter wereld. Sinds juli 2006 is het officiële gebak van Florida de ‘key lime pie’, een limoenroomtaart.

Klimaat

De bijnaam 'The Sunshine State' komt niet uit de lucht vallen: over het algemeen is het er zonnig en warm, met in het zuiden vaak iets hogere temperaturen dan in het noorden. De zomers zijn lang en vochtig en de winters mild, met maar af en toe koude luchtstromen. Het verschil tussen de maxima in de zomer en winter is niet groot, in de winter liggen de maxima rond de 25 graden, in de zomer vaak net boven de 30. De hemel is echter niet altijd strakblauw. Tampa Bay, aan de westkust van Florida, staat bekend als de 'bliksemhoofdstad' van de VS. Dit levert prachtige beelden op, maar kan heel gevaarlijk zijn.

Beste reistijd

Qua temperatuur is het bijna elke dag van het jaar goed vertoeven in Florida. Wil je het bliksemseizoen overslaan, mijd dan het natte zomerseizoen, tussen juni en oktober.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan