Tallahassee, Florida

Tallahassee Tallahassee is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida. Tussen de glooiende heuvels en met eikenbomen omzoomde wegen word je getrakteerd op plantagehuizen en de typisch Zuidelijke gastvrijheid. Qua sfeer en cultuur past Tallahassee beter bij de Deep South dan bij Florida. Tallahassee is een studentenstad dankzij de Florida State University en Florida A&M University en je vindt er diverse musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Florida State Capitol

Als hoofdstad van Florida herbergt Tallahassee maar liefst twee capitoolgebouwen. Het nieuwste capitoolgebouw heeft als hoofdattractie een uitkijkplatform op de 22ste etage. Je hebt er een mooi uitzicht over de heuvelachtige stad. Naast het New Capitol vind je het fotogeniekere Historic Capitol. Dit capitoolgebouw stamt uit 1902 en doet tegenwoordig dienst als museum. Onder de koepel met glas-in-lood leer je meer over de politieke geschiedenis van de Sunshine State. Foto's, geluidsopnames en videofragmenten leren je meer over hoe het hedendaagse Florida is ontstaan. Je kunt een kijkje nemen in de kantoren van de Gouverneur, het Huis van Afgevaardigden en natuurlijk ook de Senaat en Supreme Court. Het museum is dagelijks geopend en de toegang is gratis.

State Capitol,Tallahassee

Florida State University

Tallahassee is trots op zijn status als studentenstad. Neem een kijkje op de campus van de Florida State University. Je kunt op werkdagen een tour volgen als je je aanmeldt via het bezoekerscentrum. Ook is er een zelfstandige rondwandeling mogelijk. Een plattegrondje leidt je dan langs de verschillende gebouwen en standbeelden op de campus en natuurlijk naar de grote fontein.

Tallahassee, Florida State University

St. Marks National Wildlife Refuge

Dit natuurpark beschermd een van de grootste kustgebieden van Florida. St. Marks is een verzameling van kleine stranden, getijdenpoelen, eilandjes en rivieren tussen palmbomen en kustdennen. Dit natuurpark is Tallahassees ultieme plek om alligators te spotten. Sommige joekels worden wel zestien meter lang! Je kunt wandelen of fietsen over het aderwerk van dijken om te genieten van het mooie landschap. Een van de meest gefotografeerde locaties in St. Marks is het witte St. Marks Lighthouse. Het is de één na oudste vuurtoren in Florida, voltooid in 1842. In het bezoekerscentrum aan Lighthouse Road kun je dagelijks terecht voor informatie over wandelroutes en de dieren die in dit gebied leven.

St Marks

Mission San Luis de Apalachee

Hoor de hamer van de ijzersmid en ruik hoe gerechten worden klaargemaakt op een houtvuur. In Mission San Luis ga je terug naar het jaar 1703. In deze gemeenschap leefden de Apalachee-indianen samen met de Spaanse kolonisten. Je leert over het leven in het fort, kunt een kijkje nemen in de eenvoudige missiekerk en ontdekt dankzij de gekostumeerde gidsen hoe deze verschillende culturen in vrede met elkaar samenleefden.

Mission San Luis de Apalachee

Alfred B. Maclay Gardens State Park

In het noordoosten van Tallahassee ligt dit staatspark vol mooie tuinen met gecoiffeerde heggen en statige bomen. Wandelpaden nemen je mee rond het meer Lake Hall en naar Maclay House. In het vroege voorjaar bruist Maclay Gardens met paarse, witte en rode azalea's in volle bloei. Er is ook een verstopte tuin vol gele en paarse bloemen. Maclay Gardens is een verstopte oase in de stadse drukte van Tallahassee.

Alfred B. Maclay Gardens State Park

Tallahassee Museum

Bij dit museum en klimpark draait het om de natuur van Florida. Eigenlijk is 'museum' niet de juiste benaming. In dit natuurpark nemen mooie wandelpaden je mee langs de fijnste tuinen. Je ziet allerlei wilde dieren die in de Sunshine State leven: van kalkoenen en vossen tot rode wolven, beren en zelfs een panter. Kun jij ze op de foto zetten? Ook leuk zijn de meerdere ziplines en zogenaamde tree-to-tree adventure routes. Tallahassee Museum is dagelijks geopend en geschikt voor bezoekers van alle leeftijden.

Tallahassee, museum

Omgeving

Edward Ball Wakulla Springs State Park

Dit staatspark ligt ongeveer een half uurtje rijden ten zuiden van Tallahassee. Dé bezienswaardigheid zijn de diepste en grootste zoetwaterbronnen ter wereld. Er leven veel wilde dieren, zoals alligators, schildpadden, zeekoeien (manatees) en herten. Ook vliegen er prachtige vogels af en aan. Er zijn dagelijks boottochten om het wildlife van dichtbij te zien. Door de glazen bodem van de boot kun je de dieren zien zwemmen in het heldere water. In de zomer kun je in Wakulla State Park heerlijk zwemmen en luieren op het strand, in de herfst en winter kun je kiezen voor een van de wandelpaden.

Wakulla Springs State Park,Tallahassee

Feiten

Staat Florida
County Leon
Oppervlakte 267 km²
Hoogte 62 meter
Inwoners 181,000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Tallahassee heeft een vochtig subtropisch klimaat. De zomers zijn lang en warm, de winters zijn kort. Kenmerkend voor het zomerweer zijn korte maar hevige regenbuien en onweersbuien. Van mei tot en met september ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de 30 graden, met juli en augustus als warmste en ook natste maanden (gemiddeld 33 graden). April, oktober en november zijn de droogste maanden. In de wintermaanden ligt de temperatuur net onder de 20 graden. 's Nachts daalt het kwik sporadisch tot onder het vriespunt. In maart en april wordt het respectievelijk gemiddeld 23 en 27 graden.

Geschiedenis

12.000 jaar stond het gebied rond het huidige Tallahassee bekend als 'Anhaica' en woonden er voornamelijk Apalachee-indianen. Bij Lake Jackson Mounds State Archaeological Site en Letchworth-Love Mounds State Park vind je overblijfselen van de oude indiaanse culturen.

In de vroege zestiende eeuw ging de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto in Florida aan land. In 1539 kwam hij in Anhaica aan en zette er een kamp op. In de daaropvolgende jaren ontstonden 25 Spaanse missieposten in het noordelijke en centrale deel van Florida.

Toen Florida in 1822 tot de Verenigde Staten ging behoren was er onenigheid over welke stad de nieuwe hoofdstad moest worden. De strijd ging tussen St. Augustine en Pensacola, de voormalige hoofdsteden van het Spaanse en Britse Oost- en West-Florida. Het lukte niet om tot overeenstemming te komen en men besloot dat de nieuwe hoofdstad op een punt tussen beide steden moest komen. In 1824 werd Tallahassee gesticht op de plaats van een verlaten Apalacheenederzetting, met een blokhut als capitoolgebouw.

Het land rond de nieuwe hoofdstad was erg vruchtbaar en het duurde niet lang tot de eerste plantages in gebruik genomen werden. Tussen Tallahassee en Thomasville, Georgia ontstond de grootste concentratie plantages van het land: 71 plantages op 1.200 vierkante kilometer. Tallahassee was het centrum van de slavenhandel in Florida en tevens hoofdstad van de Cotton Belt (katoenstreek).

Tallahassee behoorde ten tijde van de Burgeroorlog tot de Confederatie, en is als een van de weinige steden ten oosten van de Mississippi niet in handen gevallen van de Uniontroepen. Enkel in maart van het jaar 1865 vond er een kleine slag plaats; de Battle of Natural Bridge.

Na de Burgeroorlog verplaatste de industrie zich naar het zuiden en oosten van Florida. Het einde van de slavernij betekende ook het einde voor de vele plantages, die vaak opgekocht werden door rijkelui als winterverblijf en jachtgebied. De tabak- en katoenhandel maakten plaats voor scheepsbouw, extensieve veeteelt en toerisme. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was Tallahassee een bescheiden stadje, met de educatieve- en overheidsector als belangrijkste economische pijlers.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan