Chicago, Illinois

Chicago, Illinois Chicago is een prachtige stad met enorme wolkenkrabbers. De 'Windy City' is de thuisbasis van de Democratische Partij en het centrum van cultuur, entertainment en vooral jazz- en bluesmuziek. Chicago heeft veel bezienswaardigheden, zoals de Chicago Water Tower, de Willis Tower (voorheen Sears Tower), het Hancock Building en de Navy Pier. De stad ligt aan Lake Michigan en heeft mooie oevers met veel stranden en parken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Magnificent Mile

De Magnificent Mile (ook wel 'Mag Mile' genoemd), is een beroemd stuk van de Michigan Avenue. Het was een zeer prestigieuze straat in de jaren 40 van de vorige eeuw en telt veel historische gebouwen en 'landmarks' die het sfeerbeeld bepalen. Langs de Mile liggen talloze winkelketens, restaurants, hotels en musea. Ook vind je er wolkenkrabbers die tot de hoogste gebouwen van Amerika behoren, waaronder het John Hancock Center. Vlakbij de Magnificent Mile staat de Trump Tower waar de filmscène met The Joker en Batman uit The Dark Knight werd opgenomen. Op deze site vind je een overzicht aan alle prachtige architectuur die Chicago rijk is: http://www.architecture.org/architecture-chicago/buildings-of-chicago/

Magnificent Mile in Chicago

Willis Tower Skydeck

De 442 meter hoge Willis Tower, voorheen de Sears Tower, is vooral populair door het Skydeck. Vanaf het Skydeck op de 103e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad en zie je op heldere dagen soms zelfs Michigan. Door de glazen bodem van 'The Ledge' kijk je 102 verdiepingen naar beneden.

Willis Tower Chicago aan de Chicago River

Hancock Observatory

Een grote concurrent van het Skydeck is de Hancock Observatory, die gesitueerd is op het John Hancock Center. Vanaf de Observatory heb je een uitzicht van 360 graden over Chicago en omgeving. Je kunt er onder andere rondwandelen in de SkyWalk, een zwevend glasplatform.

Chicago, Hancock Observatory met skyline

Navy Pier

Deze circa één kilometer lange pier is een van de belangrijkste toeristische attracties. Maak een sightseeing tour over het water, bekijk 's zomers de vuurwerkshows boven Lake Michigan (op woensdag- en zaterdagavond) of bezoek een van de vele festivals. Op het bovenste dek ligt Pier Park, vooral bekend vanwege het 46 meter hoge reuzenrad. Verder vind je op de pier het Chicago Children's Museum en het Smith Museum of Stained Glass Windows.

Chicago, de beroemde bezienswaardigheid Navy Pier

Millennium Park

Een van de openbare kunstwerken in het park is Cloud Gate, dat de bijnaam 'The Bean' heeft gekregen. 'The Bean' bestaat uit 168 gepolijste stalen platen die aan elkaar gelast zijn, waardoor het één grote, glanzende 'boon' is.

Millennium Park in Chicago

Grant Park Music Festival

Als je in de zomer Chicago bezoekt, is het de moeite waard naar een concert te gaan tijdens het Grant Park Music Festival. Het is het enige gratis outdoor klassieke muziekfestival in de Verenigde Staten. Het Grant Park Symphony Orchestra heeft al veel prijzen gewonnen, wat blijkt uit vele goed ontvangen uitvoeringen van onder andere stukken van Beethoven en Brahms. In Grant Park is de Buckingham Fountain een van de mooie bezienswaardigheden.

Buckingham Fountain in Grant Park Chicago

Museum Campus

Ten zuiden van Grant Park, met onder andere het Art Institute of Chicago, ligt een ware museumstad. Bezoek hier zeker ook het Field Museum of Natural History, waar je het grootste en meest complete Tyrannosaurus Rex-skelet ter wereld kunt bekijken. Ook bevat het terrein het Shedd Aquarium, een van de populairste attracties in Chicago. Dit aquarium biedt een unieke kans om de meest fantastische zeedieren, zoals de beluga (witte walvis), eens van dichtbij te bekijken. Astronomen in spe en andere geïnteresseerden nemen een kijkje in het Adler Planetarium.

Field Museum Chicago

Muziek

Chicago is in de eerste plaats beroemd om het levendige muziekleven, waar al veel sterren uit voort zijn gekomen. Je kunt er dan ook terecht voor allerlei muziekstijlen, waaronder blues, jazz, soul, gospel, hiphop en punk. De meeste clubs en bars zijn te vinden aan de rivieroevers. In het Coq d’Or aan Walton Place staan dagelijks pianisten en zangers op de bühne. Met een entourage uit de tijd van de Drooglegging is deze club onderhand een beroemde bezienswaardigheid geworden. Le Passage aan Oak Place kent een enorme ondergrondse dancehall, waar regelmatig grote dj's draaien.  

Chicago

Omgeving

Oak Park

Chicago is onlosmakelijk verbonden met de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright. Ten westen van Chicago ligt de luxe villawijk Oak Park. Hier staan veel architectonische hoogstandjes van de hand van Wright. Ter plekke zijn plattegrondjes te koop met een wandelroute. Bezienswaardig zijn Wrights eigen woonhuis en de Unity Temple. Oak Park is goed bereikbaar met de Green Line van de metro.

Chicago Oak Park met architectuur van Frank Lloyd Wright

Route 66

Deze iconische Highway loopt van Chicago naar de Santa Monica Pier in Los Angeles. Kilometers aan kaarsrechte wegen voeren je langs oneindige woestijnlandschappen en karakteristieke plaatsen, die maar wat graag dwepen met hun cowboy-imago. Een van de eerste grote steden is Saint Louis. Dit is de grootste stad van de Great Plains, met als symbool de 192 meter hoge Gateway Arch. Ook bezoek je Springfield, Missouri, dat haar hele stadscentrum heeft gewijd aan de Mother Road. Wie verwacht langs talloze motels, diners en authentieke tankstations te rijden, komt bedrogen uit. Hiervoor moet je voornamelijk in plaatsjes als Kingman, Seligman, Albuquerque en Tulsa zijn.

Route 66 van Chicago naar LA

Vervoer

Chicago, Illinois De stad zelf is voorzien van een uitgebreid metronetwerk. De Chicago Transit Authority (CTA) zorgt dat de meeste plekken in de stad 24 uur per dag bereikbaar zijn. Ook de vliegvelden O’Hare en Midway zijn op deze manier prima te bereiken. Met de bussen van Pace kun je naar de voorsteden van Chicago reizen.

In Chicago kun je gemakkelijk een 'Hop on Hop off'-bus te pakken krijgen, om zo de stad te verkennen. In- en uitstappen is mogelijk bij vrijwel alle bezienswaardigheden. Ook per boot is Chicago goed te bekijken. Op verschillende plekken langs de Chicago-rivier, die dwars door de stad stroomt, vertrekken boten naar Lake Michigan.

Chicago heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd om een fietsbare stad te worden. Zo zijn er aparte fietsbanen aangelegd en hebben de meeste bussen fietsrekken.

Verder liggen er verschillende treinstations in Chicago, waarvan Union Station het enige station is waar intercitytreinen van Amtrak vertrekken. Op de andere stations, zoals het Ogilvie Transportation Center en het Millennium Station, rijden treinen van Metra, dat deel uitmaakt van Illinois Regional Transportation Authority.

Feiten

Staat Illinois
County Cook, DuPage
Oppervlakte 606 km²
Hoogte 182 meter
Inwoners 2.800.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Chicago kent een vochtig continentaal klimaat. De temperatuurverschillen kunnen extreem zijn: de zomers zijn warm en vochtig met maxima tussen de 19 en 29 graden. De winters daarentegen kunnen erg koud zijn, met een maximumtemperatuur van vlak onder het vriespunt en soms uitschieters (vooral 's nachts) tot -20. De lente en de herfst zijn vrij mild. In april liggen de maxima rond 15 graden, in mei rond 22, terwijl het in september en oktober 24 respectievelijk 17 graden is. De neerslag valt redelijk verspreid over het jaar, met de maanden april tot en met augustus als iets nattere maanden.

Sport

Chicago is de thuishaven voor verscheidene professionele teams op het gebied van honkbal, American football, basketbal, ijshockey en voetbal. De stad is meerdere keren benoemd tot de 'Best Sports City'.

Op het terrein van honkbal wordt Chicago door twee teams vertegenwoordigd, namelijk door de Chicago Cubs, die spelen op Wrigley Field, en de White Sox, die spelen op US Cellular Field. Chicago Bulls is een van de bekendste basketbalteams ter wereld, vooral doordat sterspeler Michael Jordan er jarenlang speelde. Het plaatselijke professionele footballteam, Chicago Bears, sleepte al verschillende grote prijzen in de wacht. Onder andere de Chicago Blackhawks vertegenwoordigen de stad op het gebied van ijshockey. Het bekendste voetbalteam is Chicago Fire.

Geschiedenis

Voordat westerse kolonisten de stad Chicago stichtten, werd het gebied bewoond door Potawami-indianen. Toen de kolonist Jean-Baptiste Pointe du Sable in de jaren 1770 arriveerde en met een Potawami-vrouw trouwde, begon hij een handelspost. Nadat de pas gestichte Verenigde Staten er in 1803 Fort Dearborn bouwden, raakte de Amerikaanse overheid in conflict met de lokale indianenstammen van de Potawami, de Ottawa en de Ojibwe. Toen de Amerikaanse overheid in 1833 met de Treaty of Chicago het gebied officieel bemachtigde, was de stichting van Chicago een feit. De naam ‘Chicago’ komt van het inheemse woord 'chicagoua', dat de naam van een inheemse knoflook- of uienplant was. De plant groeide overvloedig ten zuiden van Lake Michigan en langs de rivieroevers.

Net als veel andere steden het geval was, begon de groei van Chicago met het aanleggen en uitbreiden van de infrastructuur. In 1838 nam men de eerste spoorlijn door Chicago in gebruik, alsmede het Kanaal van Illinois en Michigan. Door de gunstige ligging aan Lake Michigan vormde Chicago een ideale verbinding tussen de Mississippi en de Grote Meren. In 1871 kwam de groei van de stad tijdelijk tot stilstand. De Grote Brand van Chicago verwoestte maar liefst een derde van de stad, waaronder het groeiende zakendistrict. 17.500 gebouwen gingen in rook op, 100.000 mensen raakten dakloos en tussen de 200 en 300 inwoners kwamen om het leven. De schade liep (omgerekend naar bedragen van nu) tot in de drie miljard dollar. Volgens de legende ontstond de brand door een koe die een lantaarn op een boerderij omver liep. Andere theorieën stellen dat mensen of zelfs een komeet verantwoordelijk zijn voor de brand die tien vierkante kilometer van de stad in as legde. Droog weer en het grote aantal houten gebouwen zorgden ervoor dat het vuur zich snel kon verspreiden.

De wederopbouw na de Grote Brand vond in een legendarisch tempo plaats en bracht de stad in 1885 de allereerste wolkenkrabber ter wereld, het Home Insurance Building, met een stalen frame en een hoogte van 42 meter. Arbeidsconflicten liepen ondertussen hoog op in deze periode van sterke groei, waardoor diverse vakbonden werden opgericht. Door dit verleden van arbeidsconflicten geldt Chicago tegenwoordig als zeer progressief.

In 1893 was Chicago de gastheer van de World’s Columbian Exposition, die met een astronomisch bezoekersaantal van 27,5 miljoen vandaag de dag nog steeds geldt als een van de meest invloedrijke Wereldtentoonstellingen. Een jaar eerder opende de universiteit haar deuren, waardoor de stad hard op weg was om een wereldstad te worden.

In de jaren 1920 werd de stad nog wel het meest bekend - of berucht - door vele notoire gangsters, onder wie Al Capone, die nog steeds tot de verbeelding van het grote publiek spreekt. Als gevolg van de Drooglegging (het verbod op alcohol) werd de bloeiende stad een speelplaats voor meer dan duizend bendes.

In deze periode kende de stad een sterke groei. Er was veel werk en met name de Afro-Amerikaanse bevolking groeide. Chicago kwam bekend te staan als dé stad van de jazz, en vele grote namen zouden uit het levendige muziekcircuit voortkomen.

In de jaren veertig veroorzaakten structurele veranderingen in de industrie een sterk verlies van banen, met name onder de laaggeschoolde beroepsbevolking. Rond de Democratische Conferentie in 1968 uitte dit zich in rellen door de hele stad. Na deze periode van onrust werden er weer veel bouwprojecten ondernomen, waaronder O'Hara International Airport, de University of Illinois en de Willis Tower (de voormalige Sears Tower) met 110 verdiepingen - indertijd het hoogste gebouw ter wereld.

Economie

Chicago heeft de meest gebalanceerde economie in de Verenigde Staten, met name door de diversiteit in de handel, industrie en entertainment. Bovendien behoort de stad tot de top vijf met aantal medewerkers op het gebied van wetenschap en techniek. Chicago is de thuishaven voor een aantal belangrijke handelsbeurzen, waaronder de Chicago Stock Exchange, de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en de Chicago Mercantile Exchange (de 'Merc').

Ook de industrie, uitgeverijen en voedselverwerking spelen een belangrijke rol in de economie. Door haar ligging is Chicago een belangrijke doorvoerhaven, onder andere voor de handel in graan.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan