Willis Tower, Chicago

Willis Tower, Chicago ‘Een triomf van architectuur, vindingrijkheid en innovatie’, zo wordt de Willis Tower ook wel beschreven. De Willis Tower, voorheen Sears Tower, siert de horizon van Chicago en is een van de hoogste bouwwerken ter wereld. Willis Tower is gevestigd aan de South Wacker Drive nummer 233 en is vooral populair vanwege het Skydeck op de 103de verdieping.

Bezienswaardigheid

Skydeck

Voel de wind langs je oren suizen en voel hoe de toren lichtjes zwiept op een stormachtige dag. Op de 103de verdieping van de Willis Tower vind je het Skydeck. Een lift brengt je binnen een minuut naar dit observatieplatform, dat een van de populairste attracties van Chicago is. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over Illinois en Lake Michigan, bij helder weer zijn zelfs Indiana en Wisconsin te zien. Op deze verdieping zijn ook enkele tentoonstellingen over de Willis Tower en draait de korte film Reaching for the Sky. Is dit je niet spannend genoeg? Stap dan op The Ledge, een glazen platform waardoor je meer dan 412 meter naar beneden kijkt. Wanneer het Skydeck gesloten is, bijvoorbeeld door hevige storm, kun je op de 99ste verdieping terecht, te bereiken via de zuidelijke kant aan de Jackson Boulevard.

Willis Tower, Chicago

Geschiedenis

Sears Tower

In 1969 was Sears, Roebuck and Company het grootste detailhandelsbedrijf ter wereld. Sears wilde al het personeel in één kantoor in Chicago laten werken en schakelde daarvoor architecten- en ingenieursbureau Skidmore, Owings and Merill in. Het bureau, afkomstig uit Chicago, ontwierp eerder al het honderd verdiepingen hoge John Hancock Center.

Hoewel het originele bouwplan ‘slechts’ zeventig verdiepingen telde, bestaat het uiteindelijke plan uit negen torens, die tegen elkaar geplaatst zijn in groepjes van drie bij drie. Omdat de ene toren hoger is dan de andere, ontstaat er een soort trapmodel. Alle torens lopen tot in elk geval de 50ste verdieping, enkele torens bereiken de 66ste en weer andere de 99ste verdieping. Alleen de westelijke en de centrale toren hebben een hoogte van 442 meter. De opzet van de torens wordt ook wel ‘bundled tube design’ genoemd en valt binnen de Internationale Stijl. Kenmerken hiervan zijn een stalen constructie met veel glas, maar bovenal strakke vormen, functionaliteit en de afwezigheid van overbodige versieringen. Dit concept zou in latere jaren veel invloed hebben op het ontwerp van andere wolkenkrabbers.

Willis Tower, Chicago

186 miljoen

De bouw van Willis Tower begon in 1970 en werd geheel gefinancierd door Sears, Roebuck and Company, dat hier plusminus 186 miljoen dollar voor neertelde. Het gebouw, dat in 1973 werd opgeleverd, heette daarom aanvankelijk ‘Sears Tower’. Zo bleef het heten tot 2009, het jaar waarin de Britse verzekeringsmakelaar Willis Group Holdings er zijn intrek nam. In juli van dat jaar veranderde de naam officieel in 'Willis Tower'. In veel reisgidsen is de toren echter nog altijd bekend als de Sears Tower.

Voor even de hoogste

Direct na de oplevering was de Willis Tower het hoogste gebouw ter wereld. Dat was New York een doorn in het oog; tot dan toe hielden de Twin Towers van het World Trade Center het hoogterecord. In 1998 werd ook Willis Tower in hoogte overtroffen, door de Petronas Towers in Kuala Lumpur, die later weer werden ingehaald door andere wolkenkrabbers.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan