Illinois

Illinois is een grote prairiestaat grenzend aan Lake Michigan. Het heeft een erg goed lopende economie en is dichtbevolkt. Volgens analyses van demografen is het de ‘meest gemiddelde staat van Amerika’, met als meest gemiddelde stad Peoria. ‘Will it play in Peoria?’ is een gezegde dat verwijst naar het gegeven dat de stad een goede weerspiegeling van het land is. Meestal slaan dingen landelijk aan, als ze het ook in Peoria goed doen.

Feiten

Bijnaam: The Land of Lincoln
Hoofdstad: Springfield
Grootste stad: Chicago
Bevolking: 12.831.000
Oppervlakte: 423.970 km²
Toetreding tot de VS: 3 december 1818
Officiële website: www.illinois.gov

Vlag & Seal

Vlag Illinois Seal Illinois

Cultuur/Geschiedenis

Aan het begin van de negentiende eeuw trokken veel Amerikanen het gebied van Illinois in om er een beter bestaan op te bouwen. Dat bleek te kunnen: de prairiegronden waren heel geschikt voor landbouw. Er migreerden steeds meer mensen naartoe en in 1818 werd het officieel een staat. In de decennia die daarop volgden groeide Illinois uit tot een belangrijk distributieknooppunt, met Chicago als bruisend centrum. Zowel in de landbouw- als industriesector ligt de productiviteit hoog. Uit Illinois komt werkelijk van alles: vee, sojabonen, maïs, zuivel, tarwe, zware machines, plastic, elektronica en olie zijn slechts een greep uit het aanbod. De staat heeft ook een aantal presidenten voortgebracht: Ronald Reagan is er geboren, en Ulysses S. Grant, Barack Obama en Abraham Lincoln woonden er toen ze tot president verkozen werden. De laatste leende zich voor de bijnaam van Illinois: ‘Land of Lincoln’.

Feesten

Illinois vormt een belangrijk knooppunt voor allerlei transporttrajecten. De Illinoisrivier verbindt bijvoorbeeld de Grote Meren met de rivier de Mississippi. Ook de historische autoweg Route 66 begint hier. Deze enorm lange weg doorkruist het continent van oost naar west, van Chicago naar Los Angeles. Vroeger was het voor Amerikanen een belangrijke route naar het Westen. Tegenwoordig is daar weinig meer van te merken, maar in Springfield lopen nog één keer per jaar de straten vol met allerlei trucks en oude auto's en motoren. Uit de speakers zullen bekende hits uit de jaren vijftig en zestig klinken: het International Route 66 Mother Road Festival is weer begonnen.

Culinair

Vooral Chicago is veel culinaire specialiteiten rijk. Een van die specialiteiten is ‘Italian beef’, een Italiaans broodje met gekruid en sappig rundvlees. Het verhaal gaat dat dit concept ontstaan is in de jaren dertig in de arbeiderswijken van Chicago, waar Italiaanse werknemers van de vleesfabrieken na hun dienst restjes mee kregen die niet meer gebruikt konden worden in de productie. Ze kruidden en roosterden het vlees dan zo dat het toch nog goed te eten was.
 
Verder wordt er in Illinois veel mierikswortel (in het Engels: horseradish) verbouwd. Collinsville, een stadje in het zuiden van de staat, heeft zichzelf zelfs uitgeroepen tot ‘Horseradish Capital of the World’ en viert elk jaar het International Horseradish Festival ter ere van deze aardwortel.

Klimaat

Het klimaat van Illinois wordt geclassificeerd als vochtig continentaal. Dit houdt in dat de zomers warm en vochtig zijn en de winters koud (met in het koudere noorden maxima van rond het vriespunt). In de zuidelijkste regio's neigt het klimaat naar subtropisch, met in de zomer temperaturen van boven de dertig graden. Het weer is vaak onberekenbaar en erg wisselvallig. Flinke sneeuw- en regenbuien zijn geen uitzondering. Daarnaast valt de staat vaak ten prooi aan heftige onweersbuien en tornado's (vooral in het voorjaar).

Beste reistijd

Tenzij je speciaal komt voor wintersport, kun je Illinois tijdens de winter met zijn kilte en sneeuwbuien beter overslaan. Ook de zomer heeft zo zijn nadelen: het kan dan erg vochtig zijn en vooral ook druk. Het begin van de herfst is erg geschikt; het is dan nog warm en er zijn een stuk minder toeristen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan