Virginia

Virginia is naast Kentucky, Pennsylvania en Massachusetts de enige staat die zich ‘Commonwealth’ noemt. Deze aanduiding verwijst naar het verleden, toen dertien staten zich vrijvochten van de Britse kroon en een republiek werden. Virginia is in historisch opzicht erg interessant en is daarnaast de moeite waard door nationale parken als Shenandoah, dat gelegen is in de Blue Ridge Mountains.

Feiten

Bijnaam: The Old Dominion
Hoofdstad: Richmond
Grootste stad: Virginia Beach
Bevolking: 8.096.000
Oppervlakte: 110.785 km²
Toetreding tot de VS: 25 juni 1788
Officiële website: www.virginia.gov

Vlag & Seal

Vlag Virginia Seal Virginia

Cultuur/Geschiedenis

In 1607 werd in Virginia de eerste permanente vestiging, Jamestown, door Europese kolonisten gesticht. Het werd de eerste Engelse kolonie in Amerika. De economie bloeide op vanwege de teelt van tabak en katoen. Aanvankelijk werd dit werk door blanke mensen gedaan, maar later werden er zwarte slaven uit Afrika gehaald.
 
Virginia speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de Onafhankelijkheidsoorlog. Zo was Thomas Jefferson, de schrijver van de Onafhankelijkheidsverklaring, afkomstig uit Virginia. Virgina werd officieel een staat van de Verenigde Staten in 1788.
 
Aangezien Virginia slaven nodig had om de bloeiende katoeneconomie op gang te houden, koos het tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de kant van het Zuiden, de Confederatie. Als reactie hierop scheidde een deel van de staat zich af, dat vanaf 1861 als zelfstandige staat verderging onder de naam West Virginia.

Feesten

Veel evenementen in Virginia staan in het teken van wijn. Zo wordt er elk jaar de Virginia Wine Showcase georganiseerd, een soort tentoonstelling en proeverij die door de Verenigde Staten reist en de Winter Wine Trail, een route in de winter langs verschillende wijngaarden.
 
Jaarlijks wordt op de vrijdag vóór Martin Luther King Day (de derde maandag van januari) de Lee-Jackson Day gevierd. Dit is een dag ter herinnering van Robbert Lee en Thomas Jackson, twee oorlogshelden die zich tijdens de Burgeroorlog voor het Zuiden inzetten.

Culinair

Al vanaf de koloniale tijd wordt er in Virginia veel wijn geproduceerd. Verder komen er vooral veel appels vandaan, van Red Delicious tot Granny Smith. De appels worden in allerlei shakes, drankjes, koekjes, cakes en salades gebruikt.
 
Aan de kust, bijvoorbeeld in Chesapeake Bay, worden veel zeevruchten gegeten. In deze baai komen veel verschillende soorten voor, waaronder mosselen, oesters en krab. Een derde van alle vis in de Verenigde Staten wordt geleverd door Virginia.

Klimaat

Hoewel Virginia in zijn geheel onder de regio met een vochtig subtropisch klimaat valt, kan het weer binnen de staat erg wisselend zijn. Virginia is grofweg te verdelen in vijf klimaatzones: Tidewater, Piedmont, Northern Virginia, Western Mountain en Southwestern Mountain. De grote klimaatverschillen worden veroorzaakt door het verschil in hoogte; in het noordoosten liggen bergen, terwijl er in het westen stranden zijn. In het zuiden en oosten is het aanzienlijk warmer en vochtiger dan in de rest van Virginia. ’s Zomers ligt de maximumtemperatuur rond de 30 graden, terwijl het kwik in de winter overdag de 7 à 10 graden bereikt. De nachttemperatuur ligt ’s winters een paar graden onder het vriespunt. Het weer kan ruig zijn: in de bergen komen wel eens sneeuwstormen voor en aan de kust is er soms gevaar voor orkanen.

Beste reistijd

De zomers van Virginia kunnen onaangenaam vochtig en warm zijn en de winters erg koud. Het is daarom beter om de staat in de lente of de herfst te bezoeken.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan