West Virginia

‘Country roads, take me home, to the place I belong… West Virginia, Mountain Mama, take me home, country roads’. Zo luidt het refrein van het populaire countrynummer ‘Country Roads’ van de Duits-Amerikaanse muzikant John Denver. Het is een ode aan West Virginia’s rivieren en bergen, die de staat erg aantrekkelijk maken.

Feiten

Bijnaam: The Mountain State
Hoofdstad: Charleston
Grootste stad: Charleston
Bevolking: 1.855.000
Oppervlakte: 62.755 km²
Toetreding tot de VS: 20 juni 1863
Officiële website: www.wv.gov

Vlag & Seal

Vlag West Virginia Seal West Virginia

Cultuur/Geschiedenis

West Virginia maakte een tijd deel uit van Virginia, de staat waar het nu in het westen aan grenst. De twee delen werden al op natuurlijke wijze gescheiden door de bergen van de Appalachen, maar toen er op allerlei terreinen veel meningsverschillen ontstonden, werden de gebieden ook bestuurlijk van elkaar gescheiden. Het belangrijkste verschil was grotendeels van sociaaleconomische aard: in het oosten werkten veel slaven op plantages, maar het rots- en bergachtige westen was een stuk minder geschikt was voor landbouw. Als gevolg daarvan was er weinig vraag naar slaven en hadden beide regio’s andere belangen.
 
De officiële opsplitsing van west en oost geschiedde tijdens de Burgeroorlog, toen Virginia zich afscheidde van de Unie en zich bij de Geconfedereerde Staten voegde, die de slavernij verdedigen. Het westen scheidde zich toen op zijn beurt weer daarvan af. Toenmalig President Abraham Lincoln gaf goedkeuring en in 1863 werd West Virginia de 35e officiële staat van Amerika.
 
In historisch opzicht is Harpers Ferry een interessant plaatsje. Harpers Ferry is een klein dorpje met nauwelijks meer dan 300 inwoners, dat tussen de rivieren de Shenandoah en de Potomac en op de grens met de staten Maryland en Virginia ligt. In 1859 deed een blanke abolitionist genaamd John Brown een poging tot opstand tegen slavernij, door een opslagplaats voor wapens te bestormen. Helaas voor de abolitionisten (tegenstanders van de slavernij) werd de opstand neergeslagen door kolonel Robert E. Lee. Je kunt er tegenwoordig het Harpers Ferry National Historical Park bezoeken.

Feesten

In Harpers Ferry wordt in juni het jaarlijks terugkerende Mountain Arts and Crafts Festival gehouden. Dit is een viering van de lokale cultuur. Er wordt zelfgemaakt glaswerk, potten en meubels verkocht. Ook krijgen bezoekers de kans typische hapjes uit de Appalachen te proeven.
 
Rondom de vele buitenactiviteiten die de staat biedt vinden ook vaak evenementen plaats. Een voorbeeld is het Webster Wildwater Weekend. Webster ligt ongeveer in het midden van de staat. Het festival draait om een grote raftwedstrijd, waarbij mensen in rubberen boten de wilde Elkrivier afvaren.

Culinair

Hoewel de bodem van West Virginia niet erg geschikt is voor landbouw, worden er toch enkele producten verbouwd. Er komt zelfs een agrarisch product vandaan dat internationaal is doorgebroken: de Golden Delicious, een zoete en sappige appelsoort met een geelgroene kleur. De appels worden onder andere verwerkt in ‘apple butter’ (appelstroop).

Klimaat

In West Virginia heerst een vochtig continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. In sommige delen, met name de oostelijke ‘panhandle’ (een dunne strook land die uitsteekt), zijn de weersomstandigheden wat gematigder. Het weer kan dus variëren per regio, maar over het algemeen ligt de dagtemperatuur in de winter enkele graden onder of boven het vriespunt. ’s Zomers wordt het gemiddeld 24 graden, waarbij het in de bergen een stuk koeler wordt. Tussen april en september valt de meeste regen. West Virginia is een van de meest bewolkte staten in de VS. In de lagergelegen regio’s valt er op slechts enkele dagen sneeuw, terwijl het in de bergen doorgaans veel vaker sneeuwt.

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de meest geschikte maanden om naar West Virginia te gaan.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan