Ocean City, Maryland

Ocean City Maryland Ocean City doet zijn naam eer aan. Deze beroemde badplaats aan de kust van Maryland kent prachtige zandstranden en een lange promenade waar in de zomermaanden vele duizenden mensen graag komen genieten van een zonvakantie. In de omgeving van de stad zijn er bijzondere natuurgebieden te vinden, waar diverse vogelsoorten en wilde paarden leven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Promenade

De promenade van bijna vijf kilometer lang die langs de kust van Ocean City loopt is een van de favoriete plekken van de stad. Overdag kun je er heerlijk fietsen of wandelen en ’s avonds kun je er verse vis en andere lekkernijen eten met uitzicht over het water. Zodra de zon in de zee begint de zakken komt de promenade helemaal tot leven door diverse straatartiesten, kermisattracties en muziek.

Ocean City

Sundaes in the Park

In juli en augustus wordt in het Northside Park elke zondag Sundaes in the Park georganiseerd, een populair gratis concert, gecombineerd met het eten van lekkere ijsjes. In deze maanden vindt er bijna elke woensdag Boogie on the Beach plaats, een gratis toegankelijk concert op het Division Street strand. Van juni tot augustus kun je op maandag en vrijdag een gratis film kijken op het strand.

Sundaes in the Park, Ocean City Maryland

Assateague State Park & Assateague National Seashore

Voor meer ‘groene’ activiteiten is een bezoek aan Assateague State Park en de Assateague National Seashore een aanrader. Naast het spotten van vogels kun je hier prachtige wandeltochten maken door zoutmoerassen, naaldwouden en langs de kust. Er leven hier veel vogelsoorten, vossen en de beroemde wilde paarden van Assateague, die je hier vrij langs het water kunt zien rennen.

Ocean City Maryland

Ripley's Believe It or Not!-museum

Ripley's Believe It or Not! begon oorspronkelijk als een tijdschrift, waarin Robert Ripley allerlei bizarre weetjes en onderwerpen behandelde. Het werd zo populair, dat Ripley, naast een tv-programma, (stripboeken) en radio-programma's, ook een museum oprichtte. Over de hele wereld zijn verscheidene Ripley's-musea te bezoeken. Het museum in Ocean City, gelegen aan de Wicomico Street, beschikt onder andere over een grote model van een haai. Van de buitenkant lijkt het net alsof de haai door de muur heen is gebroken. 

Ocean City Maryland

Ocean City Life-Saving Station Museum

In dit museum kom je alles te weten over de U.S. Life-Saving Service en de geschiedenis van Ocean City. Er zijn verder diverse exposities te bekijken, zoals de zeemeermincollectie, gevonden scheepswrakken en badmode door de jaren heen. Het museum vind je aan de zuidkant van de promenade.

Ocean City Maryland

Vissen

Er zijn allerlei gratis toegankelijke pieren, waar kan worden gevist. Diverse bureaus bieden ook vistochten aan die naar diepere zeegebieden gaan.

Ocean City Maryland

Pretparken

Er zijn meerdere pretparken te vinden waar kinderen van alle leeftijden zich kunnen vermaken. Last Treasure Golf is een minigolfpark waar je ook een rit in een mijntreintje kunt maken. Voor een gethematiseerde minigolfbaan en laserquest is Planet Maze een leuke optie. Ocean City kent verder maar liefst twee themaparken. Trimper’s Rides is een pretpark met diverse attracties, ook voor de allerkleinsten. Het pretpark Jolly Roger heeft maar liefst vijf verschillende gebieden, waarvan vier gratis te betreden zijn (voor attracties moet je wel een klein bedrag betalen).

Ocean City

Vervoer

Wanneer de wandeling langs te promenade iets te lang duurt, biedt de tramlijn die langs de hele kustlijn loopt uitkomst. Voor een paar dollar mag je mee op de halfuur durende rit, die soms zo dicht langs de oceaan gaat dat je het water bijna aan kunt raken. Onderweg kun je eventueel uitstappen bij een van de vele attracties op de route.

Feiten

Staat Maryland
County Worcester
Oppervlakte 94 km²
Hoogte 2 meter
Inwoners 7.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Ocean City kent een mild subtropisch klimaat, met warme en vochtige zomers en milde, natte winters. Hoewel de temperatuur in de zomermaanden soms boven de 30 graden kan stijgen, zorgt een zeebriesje ervoor dat het aan de kust prettig koel blijft. In de winter liggen de temperaturen over het algemeen rond de 10 graden, met uitschieters naar beneden.

Geschiedenis

De eerste mensen die de geneugten van de zon en zee in Ocean City ontdekten waren de Algonquian-indianen. De eerste Europeanen arriveerden in 1524, toen Giovanni da Verrazano de oostkust van Noort-Amerika inspecteerde. In de zeventiende eeuw trokken Britse kolonisten vanuit Virginia het gebied in om zich er vervolgens te vestigen. De ietwat afgelegen locatie van het gebied zorgde ervoor dat het stadje lange tijd een ingedut vissersplaatsje bleef. Dit veranderde in 1875, toen het Atlantic Hotel werd geopend en er geleidelijk aan meer bezoekers naar de stad kwamen. Het jaar erop volgde de Sinepuxent Bay, een spoorbrug die Ocean City met Chincotague Bay verbond. Al snel werd de stad een geliefd (zomer)resort.

In 1878 werd de eerste hulppost van de U.S. Life-Saving Service (een voorloper van de kustwacht) opgericht. De tweede post volgde in 1891 en biedt tegenwoordig onderdak aan het Ocean City Life-Saving museum. In 1900 werd de eerste promenade ('boardwalk') aangelegd en het amusementspark Trimper’s Rides volgde al snel. In de beginperiode werden de promenades nog elke winter opgebroken, maar na een aantal jaren werd besloten de promenades het hele jaar te laten liggen.

In augustus 1933 zorgde een zware storm voor een nieuwe doorgang van de baai naar de oceaan. Deze doorgang werd permanent gemaakt en een nieuwe haven zorgde ervoor dat Ocean City plotseling kon uitgroeien tot een van de belangrijkste vissportplaatsen van de Oostkust.  

De Chesapeake Bay Bridge werd aangelegd in 1952 en zorgde voor een directe verbinding naar Baltimore en Washington. In 1964 werd ook de Chesapeake Bay Bridge Tunnel geopend, die toegang bood tot de regio Virginia Tidewater. Deze verbeteringen maakten Ocean City nog beter bereikbaar en de stad is tot op de dag van vandaag een zeer geliefde plek voor toeristen uit alle windstreken.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan