Annapolis, Maryland

Annapolis Maryland In vele plaatsjes aan de oostkust kun je de vroegste geschiedenis van de Verenigde Staten proeven, maar op weinig plaatsen zal dit zo authentiek zijn als in Annapolis. De bijna Britse stad heeft door de jaren heen naam en faam opgebouwd, niet alleen vanwege zijn historie, maar ook vanwege de Naval Academy en zijn sportteams.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visitors Center

Een geschikt startpunt voor een tour is het Visitors Center, nabij de zogenaamde State Circle en Church Circle, die in het ontwerp van Sir Francis Nicholson het middelpunt van de stad vormden. De Church Circle dankt haar naam aan de St. Anne’s Church en in de State Circle ligt het State House, waar de overheid van Maryland zetelt. In de buurt van deze circles liggen de belangrijkste straten van de stad, vol met tientallen winkeltjes en restaurants.

Annapolis

Maryland State House

Het Maryland State House werd opgericht in 1772 en is daarmee het oudste State House dat constant in functie is geweest. Het huidige gebouw werd in 1960 benoemd tot nationaal monument. Het State House heeft de grootste houten koepel die ooit gebouwd werd in de VS. Extra bijzonder is dat er bij de bouw van de koepel geen spijkers zijn gebruikt. Benjamin Franklin, de uitvinder van de bliksemafleider, heeft persoonlijk een bliksemafleider op het dak geïnstalleerd.

Annapolis

US Naval Academy

Aan de Chesapeake Bay ligt de beroemde US Naval Academy, waar de mariniers van de Verenigde Staten opgeleid worden. Zoals het een Amerikaanse universiteitscampus betaamt, gaat het hier niet alleen om de opleiding, maar ook om sport. De sportteams spelen op het hoogste amateurniveau van het land en vooral het footballteam springt er bovenuit. Er vinden dagelijks rondleidingen plaats over de campus.

Annapolis Maryland

Historic Downtown Area

Annapolis kent een rijke historie, die nog goed zichtbaar is in het historische centrum. Er zijn veel tours die je leiden langs allerlei historische gebouwen en musea. Een bekend historisch gebouw is de William Paca House and Garden, een gerestaureerd huis van William Paca, de ondertekenaar van de Onafhankelijkheidsverklaring en de voormalige gouverneur van Maryland. Je kunt elk uur een rondleiding door het huis en de mooie tuin krijgen. Tijdens een historische tour zul je ook ongetwijfeld een bezoek brengen aan het Hammond Harwood House, een statig huis uit de 'Gouden Eeuw' van Annapolis. Het bijbehorende museum bezit onder andere schilderijen van Charles Willson Peale.

Annapolis

Omgeving

Kent Island

Aan de andere kant van de Chesapeake Bridge ligt Kent Island, dat ook rijk is aan historie en uitermate geschikt is voor fietstochten. Hoewel de oostkust van de Verenigde Staten erg dicht bebouwd is, biedt Kent Island en met name het Delmarva-schiereiland daarachter nog rust en kleinschaligheid. De staat Delaware ligt in zijn geheel op dit schiereiland en ligt op ruim een uur van Annapolis.

Kent Island bij Annapolis Maryland

Vervoer

Annapolis is de enige Amerikaanse hoofdstad ten oosten van de Mississippi die geen treinstation heeft. De dichtstbijzijnde treinstations van Amtrak liggen bij het Baltimore-Washington International Airport te Linthicum en in New Carrollton, net ten noorden van Washington DC. Greyhoundbussen rijden wel van en naar Annapolis. De Annapolis Department of Transportation (ADOT) verzorgt acht verschillende busroutes die stoppen bij alle belangrijke faciliteiten en bezienswaardigheden.

Feiten

Staat Maryland
County Anne Arundel
Oppervlakte 20 km²
Hoogte 12 meter
Inwoners 38.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Annapolis heeft vier seizoenen met hete, vochtige zomers en relatief koude winters. De zomers zijn meestal zonnig, met een gemiddelde temperatuur van 27 graden in de maanden juni, juli en augustus. Het kwik kan in augustus zelfs stijgen tot 31 graden. Er valt gedurende het jaar gemiddeld 8 centimeter neerslag per maand. Vanaf september begint het herfstseizoen en daalt de temperatuur naar gemiddeld 19 graden Celsius.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Annapolis begint voor Amerikaanse begrippen vroeg. Al midden zeventiende eeuw werden de eerste nederzettingen gebouwd, vanwege de strategische locatie aan de monding van de Severnrivier. Een idee van gouverneur Sir Francis Nicholson zorgde er uiteindelijk voor dat het tot een stad zou uitgroeien. Hij wilde de Britse kroonprinses Anne namelijk eren met een stad. Zo geschiedde.

Nicholson ontvouwde een plan om een Europese stad te bouwen, met cirkels en radiale wegen, naar het voorbeeld van steden als Parijs. Door deze opzet kreeg Annapolis een echte Britse uitstraling, zeker toen de haven begon te floreren en rijke Britse koopmannen zich in Annapolis vestigden. De stad en zijn opmerkelijke opbouw bleken succesvol en George Washington besloot de hoofdstad van het land te bouwen volgens het voorbeeld van Annapolis.

Tegenwoordig zijn er nog vele historische, achttiende-eeuwse gebouwen te vinden in Annapolis, meer zelfs dan in vrijwel alle andere steden in het land. In de loop der jaren is de rol als havenstad minder geworden en concentreert Annapolis zich nu voornamelijk op zijn toeristische en culturele functie. Daarbij kwam er in 1845 een vestiging van de United States Naval Academy (de marine-opleiding), die voor vele Amerikanen synoniem is geworden met Annapolis.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan