Maryland

Aan de oostkust, qua breedtegraad ongeveer in het midden, ligt Maryland, een ‘oude’ staat die als zevende staat werd toegevoegd aan de Verenigde Staten van Amerika. Op de kaart heeft Maryland een vreemde vorm, met het grootste deel van het land grenzend aan de ver landinwaarts reikende Chesapeake Bay en in het noordwesten een afgezonderd en bergachtig gebied.

Feiten

Bijnaam: The Old Line State
Hoofdstad: Annapolis
Grootste stad: Baltimore
Bevolking: 5.775.000
Oppervlakte: 32.133 km²
Toetreding tot de VS: 28 april 1788
Officiële website: www.maryland.gov

Vlag & Seal

Vlag Maryland Seal Maryland

Cultuur/Geschiedenis

Al vroeg in de zeventiende eeuw arriveerden de kolonisten in Maryland. Kapitein John Smith was een van de eersten die de Chesapeake Bay verkende.
 
Tijdens de Burgeroorlog nam Maryland een bijzondere positie in, door grotendeels neutraal te blijven. Helaas bleef het oorlogsgeweld de staat niet bespaard, want in 1862 vond er bij Sharpsburg een verschrikkelijke veldslag plaats: de Slag bij Antietam. Deze wordt vooralsnog tot een van de bloederigste veldslagen op Amerikaanse bodem gerekend.

Feesten

De Chesapeake Bay, die voor een groot deel in Maryland ligt, is een belangrijk centrum van visserij. Verschillende evenementen staan dan ook in het teken van zeevruchten. Er zijn bijvoorbeeld veel krab- en oesterfestivals, die vooral in de zomermaanden plaatsvinden.
 
Sinds 1962 is de officiële sport van Maryland ‘jousting’, een van oorsprong middeleeuwse activiteit, waarbij twee knechten elkaar op het paard te lijf gingen. Inmiddels is dit spel in geweld afgenomen en is het doel al rijdende op een paard een lans door een ring te steken. Er zijn vaak toernooien en de competitie duurt van mei tot oktober.
 
In april wordt in Baltimore het Johns Hopkins Film Fest gehouden, waarover een groep studenten van de Johns Hopkins University de leiding heeft.

Culinair

Het bekendste ingrediënt uit de keuken van Maryland is krab. Vooral de ‘crab cakes’ worden vaak met deze staat geassocieerd. Dit zijn een soort hamburgers van krab, broodkruimels, melk en ei. Vaak worden ze op brood geserveerd, maar soms ook in een kleiner formaat als losse porties.
 
De ‘Smith Island Cake’ is verkozen tot het officiële dessert van Maryland. Deze taart bestaat uit verschillende lagen met crème ertussen en hij wordt vaak overgoten met chocoladeglazuur. Het recept is bedacht op Smith Island, het enige bewoonde eiland in de Chesapeakebaai.

Klimaat

Ondanks dat Maryland een kleine staat is, kent het grote klimaatsverschillen. De Chesapeake Bay en de Atlantische Oceaan in het zuidoosten hebben een gematigde invloed op het weer en zorgen (vooral in de zomer) voor neerslag. De zomers kennen soms hete dagen, maar zijn over het algemeen mild met maxima van 25 tot 30 graden. Hetzelfde geldt voor de winter, wanneer het overdag zelden vriest. Het klimaat in de bergen in het noordwesten van de staat is extremer: daar is het het gehele jaar door enkele graden kouder en vriest en sneeuwt het in de winter. Rond Deep Creek Lake, dat richting het uiterste westen ligt, worden dan veel wintersporten beoefend.

Beste reistijd

De lange kuststrook van Maryland trekt jaarlijks veel toeristen. De drukte kan een nadeel zijn van het zomerseizoen. Daarnaast valt er in juli en augustus veel regen. Wil je de grote drukte en de regen vermijden, bezoek Maryland dan in een ander seizoen dan de zomer. De temperaturen in lente en de herfst zijn geschikt voor buitenactiviteiten en in het noordwesten van de staat kun je in de winter terecht voor een wintersportvakantie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan