Baltimore, Maryland

Baltimore Skyline De havenstad Baltimore is een unieke mengeling van oud en nieuw. De grootste bezienswaardigheid is de opgeknapte Inner Harbour, waar straatartiesten, openluchtconcerten, parades en havenrestaurants je opwachten. Breng ook een bezoek aan Fells Point; het oudste gedeelte van Baltimore, waar de Britse invloeden nog goed zichtbaar zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Inner Harbour

De gerestaureerde en gemoderniseerde Inner Harbour geldt als het toeristische hart van Baltimore. Voor zowel de lokale bevolking als toeristen is er genoeg te beleven in de haven en de daar omheen gelegen buurten. Er is aan de waterkant altijd bedrijvigheid, van straatartiesten tot openluchtconcerten. Er zijn vele havenrestaurantjes waar je verse vis kunt eten. Wil je souvenirs inslaan, ga dan naar The Gallery. Hieronder lees je over National Aquarium en Fells Point, beide gelegen in de wijk Inner Harbour.

Baltimore Inner Harbor

National Aquarium

In de Inner Harbour van Baltimore vind je ook het National Aquarium. In dit grote aquarium kun je onder andere haaien, roggen en dolfijnen van dichtbij bewonderen. Het museum trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers en behoort tot een van de beste waterattracties van de Verenigde Staten.

Baltimore bezienswaardigheden

Fells Point

Aan de oostkant van Inner Harbour ligt de buurt Fells Point. Dit historische gedeelte van Baltimore was ooit de hangplaats van matrozen die op zoek waren naar een verzetje. Typisch Britse invloeden geven deze wijk een charmant en dorps karakter en nodigen uit voor een wandeling door de vele straatjes. Je vindt hier diverse winkels, cafés en restaurants.

Baltimore bezienswaardigheden

Mount Vernon

Mount Vernon is de culturele en artistieke wijk van Baltimore. Het ligt ten noorden van downtown. Kunstenaars en designers worden hier door de stad ondersteund om een gebied te creëren dat leeft en voortdurend ontwikkelt op artistiek gebied. In Mount Vernon staan grote huizen van 19de eeuwse fabriekseigenaren, ze zijn gevuld met musea, galerieën, winkeltjes en restaurants. Een van de hoogtepunten is het Walters Art Museum, waar enkele meesterwerken hangen. De eclectische galerij herbergt meer dan 55 eeuwen aan kunst - van de oude Franse schilderijen tot hedendaagse werken, Aziatische schatten en zeldzame manuscripten en boeken. Voor moderne kunst ga je naar het Contemporary Museum. Boekenwurmen moeten zeker de Peabody Library bezoeken; een bibliotheek van maar liefst zes verdiepingen! In Mount Vernon vind je overigens ook de eerste katholieke kathedraal van Amerika!

Baltimore bezienswaardigheden

Transamerica Tower

Deze wolkenkrabber van veertig etages hoog biedt een schitterend uitzicht over Baltimore. Bovenop is Top of the World, een mooi observatiedeck. De toren is 161 meter hoog.

Baltimore Maryland

Druid Hill Park

Bij Druid Hill Park vind je een paar bezienswaardigheden. Dit park ligt op ongeveer een kwartier rijden vanaf de Inner Harbor. Je kunt er naar de Maryland Zoo en een bezoek brengen aan het Howard Peters Rawlings Conservatory. Dit laatste bouwwerk is een mooi staaltje architectuur en heeft mooie tuinen. De tuinen zijn doorgaans geopend van woensdag tot en met zondag.

Baltimore

Musea

Je kunt in Baltimore verschillende musea bezoeken. Een aanrader is het American Visionary Art Museum aan 800 Key Highway. Hier bekijk je kunst van "buitenstaanders"; het Visionary Art Museum viert de ongebreidelde creativiteit van pretentieloze kunstenaars. Dat resulteert in collages van kapotte spiegels, zelfgemaakte robots en rondvliegende apparaten. Ook de moeite waard is het Evergreen Museum; het ligt even buiten de stad (4545 N Charles St). Je krijgt er een goed beeld van het leven van de upper-class anno 1800. Het huis is rijk gedecoreerd met schilderijen van Modigliani, glaskunst van Louis Comfort Tiffany en exclusief Aziatisch porselein. Oh, de extravagante boekencollectie bestaat overigens uit 32.000 exemplaren. Je neemt ook een kijkje in het leven van de familie Garrett; wereldreizigers, kunstliefhebbers en kunstenaars. Het Baltimore Museum of Art, gelegen aan de Art Museum Drive en niet te missen dankzij zijn zuilen, is het grootste museum van de staat Maryland.

Baltimore bezienswaardigheden

Omgeving

Pretty Boy Dam

Reis je van Baltimore naar Lancaster, overweeg dan een tussenstop bij de Pretty Boy Dam. Uit het reservoir achter deze dam ontleent Baltimore maar liefst 61% van haar drinkwater. Het water uit het Prettyboy Reservoir stroomt via Loch Raven Reservoir naar de Gunpowder Falls. De 160 meter hoge Pretty Boy Dam werd stamt uit 1932. Je kunt rond het reservoir wandelen, mountainbiken, fietsen, vissen en varen. Zwemmen is helaas verboden. Wil je kajakken? Bezoek dan Lower Gunpowder Falls vanaf Falls Road of Masemore Road. Daar zijn veel stroomversnellingen.

Baltimore Pretty Boy Dam

Vervoer

Het treinstation Penn Station geldt als een van de drukbezochte stations in Amerika. Vanuit hier zijn diverse plaatsen, waaronder Washington DC, gemakkelijk te bereiken met de treinen van Amtrak en MARC. De stad zelf kent een uitgebreid bussysteem. Daarnaast rijdt er een tram tussen Hunt Valley en Baltimore/Washington Airport (16 kilometer vanaf het centrum) en is er een metrolijn tussen Owings Mills en het Johns Hopkins Ziekenhuis. In en rondom de haven van Baltimore kan er ook gebruik worden gemaakt van watertaxi’s.

Feiten

Staat Maryland
County Baltimore maakt als onafhankelijke stad geen deel uit van een county
Oppervlakte 238 km²
Hoogte 10 meter
Inwoners 621.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Baltimore kent een vochtig subtropisch klimaat. De zomers zijn warm en worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid. Juli geldt als de heetste maand, met een gemiddelde van 28 graden. De winters zijn over het algemeen niet streng, met een gemiddelde temperatuur van 7 graden, maar kennen wel uitschieters naar beneden (tot -10 graden). Zoals bij de meeste plaatsen aan de Oostkust is er vrij weinig neerslag. Een jaar kent ongeveer 105 zonnige dagen en er valt in totaal slechts 110 centimeter neerslag per jaar.

Sport

Baltimore wordt op sportief gebied vertegenwoordigd door verschillende professionele clubs. De plaatselijke honkbalclub heet de Baltimore Orioles, die in de hoogte klasse - de American League - spelen. Oriole Park is hun thuisstadion. De American footballers van de Baltimore Ravens vertegenwoordigen Baltimore sinds 1996 en spelen in het M&T Bank Stadium. Daarnaast spelen er veel semi-professionele clubs in Baltimore.

Geschiedenis

In 1632 won George Calvert, een Engelse kolonist, tijdens een kaartspelletje met koning Charles I het gebied dat later de staat Maryland zou worden. Als toegewijde katholiek wou Calvert hij van de Britse kolonie een toevluchtoord voor katholieken maken. Ook hoopte hij, denkend aan het geld dat Virginia verdiende met de tabakshandel, wellicht iets te kunnen doen aan zijn torenhoge schulden. Door de ligging van de staat bloeide er al snel een levendige vishandel op. In 1706 werd de haven van Baltimore geopend, ten behoeve van de tabakshandel, en op 30 juli 1729 werd officieel de City of Baltimore gesticht. In de achttiende eeuw groeide de stad gestaag, dankzij het geld dat werd verdiend met de opslag van suiker, afkomstig van koloniën in het Caribisch gebied. De winst stimuleerde het cultiveren van riet en de import van voedsel. De haven van Baltimore ontwikkelde zich tot de grootste zeehaven van de Verenigde Staten in de Atlantische Oceaan. Als gevolg daarvan ontplooide de stad zich dan ook snel tot een van de grootste industriële gebieden in de Verenigde Staten.

Baltimore speelde een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse Revolutie. Stadsleiders als Jonathan Plowman jr. spoorden de stad aan tot een opstand tegen de Engelse belastingen en handelaren tekenden een overeenkomst waarin de boycot van Engelse kooplui werd vastgelegd. Gedurende enkele maanden in 1776 en 1777 beleefde Baltimore kortstondige roem als de hoofdstad van de Verenigde Staten, waar het congres bijeenkwam in het Henry Fite House.

Jaren later, tijdens de Oorlog van1812, een oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, haalde Baltimore opnieuw de geschiedenisboeken. Nadat de Britten Washington D.C. hadden platgebrand, vielen zij in de nacht van 13 september 1814  Baltimore aan. De stad gaf zich niet zomaar gewonnen en vanuit Fort McHenry werd met succes verzet geboden. Amateurdichter Francis Scott Key, die zich op dat moment op een Brits schip bevond in onderhandeling over een Amerikaanse gevangene, nam alles waar vanaf zee. Hij legde de gebeurtenissen vast in het gedicht 'Defence of Fort McHenry', dat in 1931 als tekst zou dienen voor het Amerikaanse volkslied (‘O! Say can you see by the dawn’s early light/ What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming’).

Na de slag om Baltimore maakte de stad wederom een grote groei door. Er werd een nationale weg aangelegd (nu Route 40) en een spoorbaan, die de handelspositie van de stad nog sterker maakte. In 1904 brak er een grote brand uit, die binnen één dag een kleine 1500 gebouwen in as legde. De gedwongen heropbouw van dit gedeelte zorgde voor een unieke combinatie van monumentale en moderne gebouwen, die de stad vandaag de dag nog steeds kenmerkt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan