Detroit, Michigan

Detroit, Michigan Detroit ligt aan de oostkant van Michigan, vlak bij de Canadese grens. Bij het grote publiek werd Detroit bekend door de auto-industrie, het Motown-platenlabel en het bijna-faillissement. Na een periode van enorme economische voorspoed braken er woelige tijden aan, doordat steeds meer auto's in lagelonenlanden geproduceerd werden. Detroit liep in rap tempo leeg, met verval en leegstand als gevolg. Detroit krabbelt langzaam weer op. Er is bijvoorbeeld mooie architectuur te vinden, zoals het Michigan Central Depot en het Book Cadillac Hotel. Verder wordt de skyline gekenmerkt door moderne wolkenkrabbers. Bijzonder zijn de casino’s: Detroit is een van de weinige Amerikaanse steden waar gokken legaal is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Henry Ford Museum

Dit grote museum geeft niet alleen een beeld van de geschiedenis van de auto in de Verenigde Staten, maar ook van het Amerikaanse leven. Zo beschikt het museum over de bus waarin Rosa Parks weigerde op te staan voor een blanke, de stoel waar Lincoln in zat toen hij doodgeschoten werd en het laboratorium van Thomas Edison. Neem een kijkje bij Greenfield Village, een dorp waar bijna honderd historische gebouwen uit Amerika verzameld zijn. Tijdens de Ford Rouge Factory Tour leer je meer over de autoproductie van Ford.

Vintage Ford Galaxy

Motown Museum

Het legendarische platenlabel Motown zag in 1959 het levenslicht in Detroit. Zeker in de jaren zestig en zeventig was Motown meer dan alleen een label. Het specialiseerde zich in toegankelijke soul voor het grote blanke publiek en zorgde ervoor dat artiesten als Marvin Gaye, Diana Ross & The Suprimes en The Four Tops doorbraken over de hele wereld. Muziekliefhebbers mogen absoluut het Motown Museum niet missen, gevestigd in Hitsville U.S.A., het eerste ‘hoofdkwartier’ van platenlabel Motown. Hier vind je alles over de geschiedenis van de Motown-muziek door middel van foto’s, kostuums en kunstwerken. Bezichtig ook Studio A, waar onder andere Stevie Wonder en de Jackson Five hun platen opnamen. Andere bekende musea zijn het Detroit Institute of Arts, met een uitgebreide collectie van oude meesters tot moderne kunst, en het Charles H. Wright Museum of African American History, dat geheel in het teken staat van de Afro-Amerikaanse cultuur.

Detroit, Michigan

Riverfront

Langs de Detroit-rivier ligt de Detroit Riverfront, een boulevard met een prachtig uitzicht op het Canadese Windsor en Downtown Detroit. Erg populair is de River Walk, een 8,8 kilometer lange promenade tussen de Ambassador Bridge en Belle Isle Park, een eiland in de Detroit-rivier waar je je terug kunt trekken uit het drukke stadsleven.

Detroit, Michigan

Belle Isle Park

Via een brug vanuit Downtown Detroit begeef je je naar Belle Isle Park, een groen eiland in de rivier. Hier zijn een aantal bezienswaardigheden, zoals de Whitcomb Conservatory. Het Conservatory is gratis toegankelijk en biedt mooie tuinen, zoals het Tropical House, Cactus House en Palm House. Bezoek de eveneens gratis toegankelijke (kleine) dierentuin en het aquarium, dat zo'n duizend vissen telt. Kijk vooraf goed naar de openingstijden: veel attracties zijn niet de hele week door open.

Detroit, Michigan

Theatre District

Begin je verkenningstocht door het centrum van Detroit met een bezoek aan het theaterdistrict, op New York na het grootste theaterdistrict van Amerika. Hier bevindt zich onder andere het Detroit Opera House. Het Fox Theatre uit 1928 is door zijn oriëntaalse stijl een van de mooiste gebouwen in het theaterdistrict. Als je zin hebt in een opera, Broadway-musical of bijvoorbeeld een klassiek toneelstuk, ben je in deze wijk aan het juiste adres.

Architectuur

Detroit wordt geroemd om zijn architectuur. Naast de gebouwen in het theaterdistrict zijn er verschillende historische en moderne gebouwen te vinden die het bekijken waard zijn, waaronder het Michigan Central Depot uit 1913 en het Westin Book Cadillac Hotel dat de rijkdom van de stad aan het begin van de twintigste eeuw uitstraalt. Naast de oude gebouwen wordt de skyline van Detroit gekenmerkt door moderne wolkenkrabbers, zoals de zeven torens van het Renaissance Center en het One Detroit Center. De skyline is het beste te zien vanaf de overkant van de Detroit-rivier, in Windsor.

Detroit, Michigan

Heidelberg Project

Een erg interessante locatie in Detroit is het Heidelberg Project, een wijk met verlaten huizen die op bijzondere wijze versierd en bewerkt zijn door kunstenaars. Het kunstproject maakt duidelijk dat kunst kan worden ingezet om weerstand te bieden aan verval en afbraak. Je vindt dit openlucht kunstwerk aan de oostzijde van Detroit. 

Vervoer

Het busverkeer in Detroit wordt verzorgd door het Detroit Department of Transportation (DDOT). Suburban Mobility Authority for Regional Transportation (SMART) biedt vervoer naar de voorsteden van Detroit. Met de Tunnel Bus van Transit Windsor kun je naar de Canadese stad Windsor reizen.

Daarnaast beschikt het centrum van Detroit over magneetzweeftreinen van People Mover. SEMCOG Commuter Rail brengt je onder andere naar The Henry Ford Museum, Dearborn en Detroit Metropolitan Airport.

Feiten

Staat Michigan
County Wayne
Oppervlakte 370 km²
Hoogte 200 meter
Inwoners 681.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Detroit kent een gematigd landklimaat en de nabijgelegen Great Lakes hebben veel invloed op de weersomstandigheden. In de winter valt er tussen december en februari de meeste sneeuw; in totaal valt er ongeveer 110 centimeter per winter. Het vriest overdag meestal enkele graden onder nul. De zomers in Detroit zijn droog en warm, en gemiddeld wordt er een temperatuur rond de 23 graden bereikt. De maximumtemperatuur kan echter flink oplopen, waardoor het kwik ook regelmatig naar de 30 graden stijgt.

Sport

Detroit is een van de twaalf steden in de Verenigde Staten waar professionele teams uitkomen in de vier grote Amerikaanse sporten (football, ijshockey, honkbal en basketbal). Detroit staat bekend om zijn zeer enthousiaste ijshockeyfans en heeft dan ook als bijnaam 'Hockeytown'. De fans stromen tijdens thuiswedstrijden van de Detroit Red Wings massaal toe naar de Joe Louis Arena. Het footballteam, de Detroit Loins, spelen in Ford Field, gelegen in downtown. De honkballers van Detroit Tigers zijn eveneens gevestigd in het stadscentrum, namelijk in Comerica Park. Het basketbalstadion van de NBA-club Detroit Pistons ligt in de voorstad Auburn Hills.

Naast deze professionele teams spelen er ook diverse teams van de University of Detroit Mercy en de Wayne State University in Detroit.

Geschiedenis

In 1701 vestigde de Fransman Cadillac zich, op verzoek van de Franse koning, in het huidige Detroit. De naam Detroit is dan ook afgeleid van het Franse 'détroit', wat 'zeestraat' betekent. De belangrijkste bron van inkomsten in deze jaren was de bonthandel.

De stad stond tot 1760 onder Frans beheer, daarna werd het overgenomen door de Engelsen. In 1796 werd de stad vervolgens weer overgedragen aan de Verenigde Staten, in het kader van een verdrag dat de laatste conflictpunten van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog moest oplossen. De stad werd in 1812 nog een jaar bezet door de Engelsen, maar werd in 1813 weer teruggewonnen door de Amerikanen, waarna Detroit officiële stadsrechten kreeg.

Detroit speelde een bescheiden rol tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Aangezien de stad op de grens van Canada ligt, was het een belangrijke halte in de ondergrondse beweging die slaven op weg naar de vrijheid hielp. Verder vochten er Detroitse militairen mee in de Burgeroorlog, onder andere bij de beruchte slag van Gettysburg.

Aan het einde van de negentiende eeuw stond de stad, door de aanwezigheid van rivieren en grote meren, bekend als een transportknooppunt. Het is dan ook in deze periode dat Henry Ford zijn eerste auto bouwde in Detroit. Een paar jaar later, in 1903, opende hij de Fordfabriek. De aanwezigheid van deze fabriek en andere autofabrieken, zoals Chrysler en Dodge, zorgde voor een enorme toeloop van arbeiders. In de jaren 1970 kreeg de auto-industrie het voor het eerst moeilijk door de hoge olieprijzen en de daarbij horende vraag naar kleinere, uit het buitenland geïmporteerde auto's. Het was het begin van een periode van verval voor verschillende wijken in de stad, waardoor de criminaliteit erg toenam. In de jaren 1990 begon het herstel van de stad, waarbij vooral het centrum werd aangepakt. Sindsdien is er alles op alles gezet om van Detroit een toeristische trekpleister te maken.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan