Michigan
Michigan ligt in het noorden van de Verenigde Staten. Aangezien het grenst aan vier van de vijf Great Lakes wordt de staat gekenmerkt door vele oevers. Het grondgebied van Michigan bestaat uit twee schiereilanden: Upper Peninsula, het grote stuk in het Noorden en Lower Peninsula, een groot stuk in het Zuiden.
Feiten
Bijnaam: | The Wolverine State/The Great Lake State |
Hoofdstad: | Lansing |
Grootste stad: | Detroit |
Bevolking: | 9.876.000 |
Oppervlakte: | 253.793 km² |
Toetreding tot de VS: | 26 januari 1837 |
Officiële website: | www.michigan.gov |
Vlag & Seal


Cultuur/Geschiedenis
Michigan werd in de zeventiende eeuw voor het eerst gekoloniseerd door Fransen, toen het land bewoond werd door diverse indianenstammen. De Fransen stichtten er diverse missies en dorpen, waaronder Detroit. Na het verliezen van de Franse en indiaanse oorlog (1756 - 1763) kwam het gebied in handen van de Britten en was het tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog een belangrijk centrum voor Groot-Brittannië. Ondanks het feit dat het gebied na de beëindiging van de Onafhankelijkheidsoorlog ingelijfd werd bij de Verenigde Staten, bleven de Britten er door diverse onduidelijkheden meer dan dertien jaar controle uitoefenen. Pas vanaf 1796 kreeg de Verenigde Staten enige voet aan de grond in Michigan, dat overigens na de Oorlog van 1812 nog gedeeltelijk in het bezit kwam van de Britse kolonie Upper Canada. Het zou nog behoorlijk wat jaren duren voordat de grenzen van het huidige Michigan definitief vastgelegd werden.
Na de opening van het Eriekanaal in 1825 verhuisden veel Amerikanen via New York naar Michigan, dat een schat aan hout, koper en ijzer bleek te bezitten, vooral op het noordelijke schiereiland. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde de staat, met Detroit voorop, zich dan ook tot de belangrijkste houtproducent van de Verenigde Staten. Na de eeuwwisseling veranderde de industrie en werd Michigan wereldberoemd door de auto-industrie, onder andere nadat Henry Ford in 1913 zijn eerste fabriek opende in Detroit. Later vestigden ook General Motors en Chrysler er hun hoofdkwartier.
Feesten
Al sinds 1929 wordt in Holland, een stad op de Lower Peninsula die in 1847 gesticht werd door Nederlandse Calvinisten, het jaarlijkse Tulip Time Festival georganiseerd, om stil te staan bij de Nederlandse origine. Het festival duurt acht dagen en staat in het teken van allerlei oud-Hollandse tradities en symbolen. Er worden klompendansen gedaan en er zijn optochten en natuurlijk veel tulpen.
Culinair
Op de Upper Peninsula is de ‘pasty’ een toeristische attractie geworden. Er wordt zelfs jaarlijks in juli een feest voor georganiseerd: PastyFest, in de stad Calumet. Pasties zijn gevulde deegflapjes, eigenlijk een soort pasteitjes. De traditionele vulling bestaat uit ui, rundvlees, aardappel en koolraap, maar er zijn vele varianten mogelijk. De pasteitjes zijn waarschijnlijk in Amerika geïntroduceerd door de Finnen.
Een drankje uit Michigan is de ‘Michigan Fizz’, een cocktail met kersenlikeur (of kersensap) en ginger ale. De kers is in grote mate aanwezig in Michigan. De staat is zelfs de grootste leverancier van kersen binnen de VS.
Klimaat
Hoewel Michigans klimaat in het algemeen beschreven wordt als een landklimaat, zitten er redelijk grote verschillen tussen het zuidelijke deel van de Lower Peninsula en de rest van Michigan. Terwijl de zomers in het zuiden warm zijn en de winters redelijk koud, is het klimaat in het noordelijke deel een stuk killer, waardoor de zomers korter duren en de winters strenger zijn. In het noorden liggen de wintertemperaturen overdag enkele graden onder nul. In de hele staat valt er veel sneeuw. De temperaturen beginnen rond mei weer op te lopen, naar maxima van 23 graden in juli en augustus. In het zuiden stijgt het kwik echter regelmatig naar dertig graden.
Beste reistijd
Voor wintersporters is de winter vanzelfsprekend het meest geschikte reisseizoen. Voor andere doeleinden is de herfst waarschijnlijk de beste tijd om naar Michigan te gaan, omdat het drukke zomerseizoen dan voorbij is en de temperaturen aangenaam zijn. De mooi gekleurde bomen vormen een leuke bijkomstigheid.