Grand Rapids, Michigan

Grand Rapids Michigan Grand Rapids ontleent zijn naam aan de stroomversnellingen ('rapids') in de nabijgelegen rivier de Grand. Het is een grote stad met een levendige kunstsector en in de omgeving is veel Nederlands erfgoed te vinden. In het Dekker Huis / Zeeland Historical Museum worden verhalen van Nederlandse kolonisten verteld. Dutch Village is een themapark met een gereconstrueerd negentiende-eeuws Nederlands dorpje met een klompenfabriek. Windmill Island is een wat groter park, met een werkende Nederlandse molen, een antieke carrousel en een miniatuurdorp.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park

Hier vind je de grootste collectie sculpturen van het Middenwesten in de openlucht. Verder zijn er verschillende tuinen, de grootste tropische kas van de staat, wandelpaden en een speeltuin voor kinderen. Een van de bezienswaardigheden is de Michigan's Farm Garden, gelegen rond een familieboerderij uit 1930. Het huis, de schuur, de tuinen, de sugar shack (een schuurtje waarin ahornsiroop gemaakt werd) en de stallen laten voorbije tijden zien, waarin het land hele families van eten en een inkomen voorzag.

Nederlands erfgoed

Er is veel Nederlands erfgoed te vinden in de buurt van Grand Rapids. In het Dekker Huis / Zeeland Historical Museum, gehuisvest in een huis uit 1876, worden verhalen van Nederlandse kolonisten verteld. Nelis' Dutch Village in het plaatsje Holland (op een half uur rijden van Grand Rapids) is een themapark met een gereconstrueerd negentiende-eeuws Nederlands dorpje, compleet met een carillon en een klompenfabriek. Een aantal keer per dag worden er traditionele volksdansen opgevoerd. Windmill Island Gardens, ook gelegen in Holland, is een wat groter park met een werkende Nederlandse molen (De Zwaan), een Nederlands orgel, bloemen, een antieke carrousel en een miniatuurdorp.

Grand Rapids Art Museum

In wisselende tentoonstellingen wordt werk van lokale, nationale en internationale kunstenaars tentoongesteld. De permanente collectie bestaat uit werken uit de Renaissance tot hedendaagse kunst, met de nadruk op Europese en Amerikaanse negentiende- en twintigste-eeuwse schilderijen en sculpturen. In de Paper Study vind je meer dan 3.500 prints, tekeningen en foto's.

Grand Rapids Public Museum

Het museum biedt tentoonstellingen over geschiedenis, natuur en cultuur. Je kunt een ritje maken in een carrousel uit 1928 en een show in het Roger B. Chaffee Planetarium bijwonen. Er worden (educatieve) multimediashows en lasershows gegeven.

Gerald R. Ford Presidential Museum

In dit presidentieel museum kun je het Oval Office betreden en duizenden artefacten, foto's en documenten bekijken die te maken hebben met het leven van president Ford. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen met thema's over de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Je vindt hier ook het graf van de 38e president en zijn First Lady, Betty Ford.

Vuurtorens

De staat Michigan heeft meer vuurtorens dan elke andere staat. Grand Haven Lighthouse staat op een pier bij Grand Haven State Park, Holland Harbor Lighthouse (ook wel bekend als Big Red) is een drie verdieping tellend gebouw, en Muskegon south Pier Lightouse, uit 1903, is een rode toren met een lantaarnkamer.

Grand Haven, Grand Rapids Michigan

Heritage Hill Historic District

Aan downtown grenst Heritage Hill, een nationaal historisch district met 1.300 huizen daterend van 1844 tot 1920. Je kunt een brochure ophalen bij het HHA-kantoor en vervolgens een rondwandeling maken, waarbij je meer dan zestig verschillende architectonische stijlen ziet. Bijzonder is het Meyer May House, een huis in prairiestijl, gebouwd door Frank Lloyd Wright in 1908. De lokale winkelier Meyer May had hier een kledingzaak voor mannen (May's of Michigan).

John Ball Zoological Garden

In deze dierentuin vind je ongeveer tweeduizend dieren, waaronder leeuwen, grizzlyberen en chimpanees. Naast een kinderboerderij beschikt de John Ball Zoological Garden ook over het enige aquarium van Michigan. Vanaf de heuvel heb je mooie uitzichten op de stad.

Grand Rapids Michigan

Vervoer

Het openbaar vervoer wordt geregeld door Interurban Transit Partnership, dat zichzelf benoemt als 'The Rapid'. Er zijn ongeveer dertig routes, naar alle belangrijke punten in het centrum en daar buiten. Verder rijden er DASH-bussen, voluit Downtown Area Shuttle. Deze bussen bieden ritten aan vanaf de grote parkeerplaatsen naar andere punten in de stad.

Feiten

Staat Michigan
County Kent
Oppervlakte 117 km²
Hoogte 200 mter
Inwoners 188.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

The Three Fires (de Ottawa-, Ojibwa- en Potawatomistammmen) leefden enkele honderden jaren geleden in West-Michigan. Aan de westelijke oever van de Grandrivier, aan het einde van de stroomversnellingen, stonden dorpjes van de Ottawastam. In 1821 kreeg de Verenigde Staten delen van Zuid-Michigan in handen als gevolg van de Treaty of Chicago. Het land werd opengesteld voor kolonisten. Op de plaats van het huidige Gerald R. Ford Museum stichtten missionarissen in 1825 een missiepost. Ook kwam er een handelspost, op de plaats van het huidige Amway Grand Plaza Hotel. De post werd samen met een huis en smidse gesticht door Louis Campau uit Detroit, die beschouwd wordt als de officiële stichter van Grand Rapids. Landmeters van de overheid arriveerden in 1831, om het land op te delen en te verkopen. Hiermee werd de basis voor het huidige Grand Rapids gelegd: uit New England en New York kwamen mensen naar de Grand River Valley, op zoek naar een goed stuk grond. Campau deed de grootste aankoop: 29 hectare, ongeveer gelijk aan het huidige zakencentrum van Grand Falls.

In 1838 bestond het dorp uit ongeveer een vierkante kilometer, en bij de eerste volkstelling in 1845 werden 1.510 inwoners geteld. Vijf jaar later, in 1850, werd Grand Rapids een stad. Een belangrijke industrie was de meubelindustrie en in de loop der tijd kwam daar de productie van kleding en tapijten bij. Verder werd de landbouwsector belangrijk.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan