Grand Haven, Michigan

Grand Haven Michigan Ten noorden van de plaats Holland, ligt aan Lake Michigan het dorp Grand Haven. Een favoriete uitvalsplaats voor lokale bewoners om de stress van het dagelijks leven te ontvluchten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grand Haven Lighthouse & Pier

Dit is de beroemdste bezienswaardigheid van Grand Haven. Je loopt bijna in Lake Michigan via de smalle (verlichte) pier. Hij voert je naar de vuurtoren aan het puntje. De rode vuurtoren stamt uit 1839 en schittert op vele ansichtkaarten. Het is misschien wel de meest gefotografeerde plek van heel Michigan. De smalle pier is verbonden met de Grand Haven Boardwalk, die vier kilometer langs de haven loopt. Hier zijn winkeltjes, restaurants en er liggen vissersboten. Droom weg op een van de bankjes. 

Musical Fountain

Een leuke bezienswaardigheid in Grand Haven is de zogenaamde “Musical Fountain”. De fontein werd gebouwd in 1962 en vermaakt nog altijd hordes toeristen met zijn licht- en watershow. Het water spettert op de maat van de muziek, op zomeravonden zijn er speciale shows.

Musea/historische plaatsen

Grand Haven kent verschillende musea. De SS Milwaukee Clipper (een oude veerpont omgebouwd tot museum) is er een van, net als het depot museum en het driesteden museum. Deze musea hebben exposities van lokale en nationale kunstenaars en vertellen de geschiedenis van de regio op het gebied van visserij, de houtindustrie en kolonisten. Daarnaast zijn er in en rondom Grand Haven enkele historische plekken die de geschiedenis van de regio verhalen. Zo heb je het Scolnik-huis, dat de geschiedenis van de grote depressie vertelt.

Hoffmaster State Park

Grand Haven heeft een aantal stadsparken en in het noorden - op circa 15 minuten rijden - ligt het Hoffmaster State Park. Dit staatspark strekt zich uit langs de kust en telt enkele fijne wandelpaden en wat lage duinen.

Holland

Als je heimwee hebt, moet je een kijkje nemen in Holland, zo'n 30 kilometer buiten Grand Haven. Hier liggen Nelis’ Dutch Village en Windmill Island. Nelis' Dutch Village is een wat cartoonesk dorp dat een Nederlands dorp van 100 jaar geleden moet uitbeelden. Het is gebouwd om de vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten te vieren. Hier kun je Nederlands eten kopen, kaas maken en vele andere stereotypische activiteiten ondernemen. Er vlakbij ligt Windmill Island Gardens, waar een 250 jaar oude molen ('De Zwaan') zijn werk doet. Eromheen zijn bloemenperken (met natuurlijk tulpen), dijken, kanalen, Hollandse huisjes, een draaimolen en picknickplaatsen aangelegd. 't Is net alsof je thuis bent.

Vervoer

Grand Haven is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer alsook met eigen vervoer. Enkele grote snelwegen verbinden de stad met Grand Rapids en Detroit. Ook zijn er enkele busdiensten in de regio aanwezig.

Feiten

Staat Michigan
County Ottawa
Oppervlakte 19,2 km2
Inwoneraantal 10.412
Tijdzone GMT -5 ( zomer GMT -4)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Met watertemperaturen die boven de 20 graden Celsius kunnen komen kent Grand Haven een gematigd klimaat. In de zomer kan het kwik oplopen tot rond de 30 graden Celsius terwijl in de winter de temperaturen dalen tot onder het vriespunt. Sneeuwval is in deze periode geen uitzondering en de wind die vanaf het meer komt kan een koude gevoelstemperatuur tot gevolg hebben.

Geschiedenis

De moderne geschiedenis van Grand Haven gaat terug tot aan de Franse kolonisten. Al in de eeuwen voordat deze Europeanen voet aan wal zetten was het gebied een handelspost voor de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van Noord-Amerika. In 1835 kwam de naam Grand Haven als eerste in gebruik. In 1867 werd het plaatjes officieel toegevoegd aan de staat Michigan. In het verloop van de negentiende eeuw ontwikkelde het plaatsje zich als haven, scheepswerf en doorvoer voor bosbouw en visserij.

Economie

Tegenwoordig is de economie van Grand Haven voornamelijk gebaseerd op het toerisme. De ligging van het stadje aan Lake Michigan maakt het een ideale vakantieplek in de zomer. Grand Haven staat bekend om haar stranden, waar vele toeristen vertoeven als het heet is. Naast het toerisme zijn ook de visserij en de haven nog steeds van groot economisch belang voor de stad. Ook is de kustwacht van Lake Michigan in Grand Haven gevestigd. Daarnaast zijn ook de overheid en de scholengemeenschappen grote werkgevers.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan