Marquette, Michigan

Marquette Michigan Marquette, een middelgrote stad in Michigan, wordt gekenmerkt door een groot aantal parken. Presque Isle Park is het het populairste park en grenst direct aan het grote Lake Superior. Naast de parken vind je in Marquette ook diverse stranden en vuurtorens. Op cultureel gebied beschikt de stad over verschillende musea en kunstgalerieën.  

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marquette Maritime Museum

Langs de kustlijn van Lake Superior ligt het interessante Marquette Maritime Museum. Het is open gedurende het zomerseizoen en heeft een grote collectie aan (historische) maritieme voorwerpen uit Marquette. Vanuit dit museum wordt ook een tour naar de Marquette Harbor vuurtoren georganiseerd. Een ander museum is het Marquette County History Museum.

Presque Isle Park

Dit populaire 131 hectare tellende bosgebied is ontworpen door Fredrick Law Olmsted, dezelfde architect die het Central Park in New York ontwierp. Het park ligt op het gelijknamige Presque Isle, een schiereiland in Lake Superior. Je kunt er onder andere picknicken, wandelen, sporten en genieten van concerten in het openluchttheater. Een ander leuk park in de omgeving van Marquette is het Lakenenland Sculpture Park, waar je door middel van een weg allerlei bijzondere kunstwerken tegenkomt. 

Stranden

De twee meest bekende stranden van de stad zijn South Beach Park en McCarthy’s Cove. Beide stranden bieden de mogelijkheid tot barbecueën en picknicken.

Superiore Dome

In Marquette is de twee na grootste houten koepel van de wereld te vinden; de Superior Dome, in de volksmond ook wel de Yooper Dome genoemd. De koepel maakt deel uit van de universiteitscampus en dient als sportarena. Er vinden voornamelijk rugbywedstrijden plaats van het college team, maar er zijn ook regelmatig andere evenementen.

Feiten

Staat Michigan
County  Marquette 
Oppervlakte   50 km²
Hoogte 203 meter
Inwoners 21.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Marquette kent een gematigd klimaat met duidelijk te onderscheiden seizoenen. In de winter dalen de temperaturen tot onder het vriespunt en valt er een flink pak sneeuw. De zomers zijn vrij mild; de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 24 graden.

Geschiedenis

Het gebied rondom het huidige Marquette is al sinds het begin van de zeventiende eeuw bekend bij Franse missionarissen. Toch begint de ontwikkeling van de streek pas in 1844, wanneer William Burt en Jacob Houghton ijzerafzettingen vinden in de buurt van Teal Lake, vlak bij Marquette. Ze zijn bezig met een verkenning van het gebied wanneer hun kompas totaal op hol slaat. De vondst trekt de aandacht van investeerders en in 1845 wordt het eerste mijnbouwbedrijf in de regio opgericht; de Jackson Mining Company.

Een paar jaar later, in 1849, ziet een tweede mijnbouwbedrijf het levenslicht. De Marquette Iron Company wordt door Robert J. Graveraet, Edward Clark en Waterman A. Fisher en Amos Rogers Harlow opgericht en bestuurd. Er ontstaat een dorp bij het mijnbouwbedrijf, dat aanvankelijk New Worcester wordt gedoopt. In 1850 krijgt het echter een nieuwe naam ter ere van de Franse missionaris Jaques Marquette die de regio in kaart had gebracht. De bewoners van het dorp sterven de eerste winter bijna de hongersdood, tot er op Eerste Kerstdag een schip met voorraden aankomt. Marquette komt via een spoorlijn in verbinding te staan met verschillende mijnen in de omgeving en wordt daarmee een van de belangrijkste distributiecentra van Upper Peninsula.

De Marquette Iron Company gaat uiteindelijk ten onder. Zijn opvolger, de Cleveland Iron Mining Company, gaat het daarentegen voor de wind gaat. Het bedrijf stelt in 1854 een gedetailleerde plattegrond op van Marquette met een duidelijke verdeling van het land. In 1859 wordt het dorp officieel geïncorporeerd. Negen jaar later heeft het dorp al 1.600 inwoners en kent het een zeer snel groeiende economie. Zes jaar later slaat het noodlot toe. Er breekt een enorme brand uit in Marquette, die maar liefst driekwart van de stad compleet wegvaagt, inclusief het hele industriegebied. De bewoners zijn echter vastbesloten hun woonplaats weer helemaal op te bouwen, waarbij ze uitsluitend steen als bouwmateriaal gebruiken. In1871 wordt Marquette nogmaals geïncorporeerd, maar ditmaal als stad. De ijzerindustrie beleeft een hoogtepunt en het aantal hotels en ressorts groeit mee met het stijgende aantal toeristen dat in de zomer per stoomschip naar Marquette afreist.

In 1949 viert Marquette zijn honderdjarige bestaan met een groot feest en een grootste parade. Met de aanleg van highway 41 in de jaren ’60 verschijnen er grote winkelcentra in de buurt van Marquette, waardoor de binnenstad enigszins in verval raakt. Begin jaren ’70 opent de Marquette Mall, het grootste winkelcentrum van Upper Michigan, haar deuren.

Het inwonersaantal blijft in de loop van de vorige eeuw constant en veel van de inwoners vinden hun werk in de ijzerindustrie of het toerisme. Ook nu nog geldt Marquette als een belangrijk centrum in de ijzermijnindustrie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan