Duluth, Minnesota

Duluth bezienswaardigheden De stad Duluth ligt aan de monding van de St. Louis-rivier, aan het immense Lake Superior. Duluth kent een flink hoogteverschil, waardoor de stad de bijnaam ‘San Francisco van het noorden’ draagt. Het stadsbeeld van Duluth wordt bepaald door Lake Superior en de beroemde Aerial Lift Bridge, een hoge brug die verticaal omhoog getild kan worden. Verder staat Duluth bekend om de vele groene stadsparken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Duluth Depot

Dit oude treindepot en -station uit 1892 biedt vier verdiepingen vermaak. Onder de grond, op Depot Square, sta  maak je kennis met het Duluth van 1900. Het Lake Superior Railroad Museum dat hier gevestigd is, stelt een tiental oude treinstellen en locomotieven tentoon, waaronder de oudste locomotief van de staat. Op straatniveau ligt de Great Hall. Deze ziet er precies zo uit als de ontmoetingsplaats die het honderd jaar geleden was. Ben je geïnteresseerd in inheemse cultuur? Neem dan een kijkje op de bovenste verdieping, bij de Lake Superior Ojiwbe Gallery. Hier staat de Ojiwbe-stam centraal. Je vindt er traditionele kleding, kralenwerk en informatie over hun geschiedenis en cultuur.

Duluth, Minnesota

North Shore Scenic Railroad

De geschiedenis komt tot leven! Tijdens de zomer kun je een historische treinrit maken vanaf Duluth Union Depot. Je rijdt door Canal Park en langs de oevers van Lake Superior. Je tuft door prachtige bossen naar Two Harbors, zo'n 48 kilometer verderop. Er zijn ook kortere treinritten mogelijk. Onderweg vertelt een gids je het verhaal van Duluth en de verandering die het spoor bracht. De treinen vertrekken van half april tot en met eind oktober.

Leif Erikson Park

Leif Erikson Park is beroemd vanwege het Vikingschip dat er te zien is. In het jaar 997, ver voordat andere Europese kolonisten voet aan wal zetten, bezocht Leif Erikson uit Noorwegen het Noord-Amerikaanse continent. Het zeilschip waarmee hij dat deed, is in Noorwegen nagebouwd en ligt nu in Leif Erikson Park. Bezoek ook de naastgelegen Duluth Rose Garden. De rozentuin is geheel in Engelse stijl aangelegd en telt meer dan 3.000 rozenstruiken.

Duluth, Minnesota

Canal Park

Voor restaurants, (antiek)winkels en cafés moet je in Duluth naar de wijk Canal Park. Bekijk hier de pier met vuurtoren, de schepen die de haven in en uit varen en bezoek het Superior Maritime Visitor Center. Een andere attractie is het Great Lakes Aquarium met dieren en leefomgevingen uit het Great Lakes Basin en andere zoetwater-ecosystemen, zoals de Amazone-rivier. Het aquarium telt in totaal meer dan tweehonderd vis-, vogel-, reptiel-, amfibie-, en zoogdiersoorten. Via de Aerial Lift Bridge (een brug die omhoog ‘gelift’ kan worden zodat er grote schepen onderdoor kunnen varen) is er een verbinding met Park Point. Park Point bestaat vrijwel geheel uit een 11 kilometer lange, smalle zanderige landtong die Lake Superior van de Superior Bay scheidt. Het is de grootste zoetwaterlandtong ter wereld. De Aerial Lift Bridge is een bezienswaardigheid op zich en vormt een niet te missen deel van het stadsbeeld. Het is een hele unieke brug: er is maar een andere brug van dit soort in de VS gebouwd.

Duluth, Minnesota

Glensheen Historic Estate

Aan Lake Superior staat een heel groot landhuis. Het hele jaar door zijn er tours om het van binnen te bezichtigen. Een ander bezienswaardig gebouw is de Historic Central High School, daterend uit 1892 en gebouwd met lokaal gedolven zandsteen. Bezichtig een oud klaslokaal en de niet te missen grote klokkentoren die wel wat wegheeft van de Big Ben uit Londen.

Omgeving

North Shore Drive

Vanuit Duluth kun je de noordelijke oever van Lake Superior volgen naar Thunder Bay in het Canadese Ontario. De route brengt je naar verschillende attracties, waaronder Split Rock Lighthouse. Ook word je getrakteerd op prachtige uitzichten met watervallen en natuurlijk het weidse Lake Superior. De volgende attracties liggen op je route:

Duluth, Minnesota

Split Rock Lighthouse State Park

Hoogtepunt van het Split Rock Lighthouse State Park is, de naam verklapt het al, de vuurtoren. Die stamt uit 1910 en werd gebouwd om schepen veilig over Lake Superior te loodsen. Je kunt een rondleiding volgen door de vuurtoren. Neem een kijkje bij het wachtershuis, beklim de toren en bekijk de machtige lamp. Split Rock Lighthouse ligt 32 kilometer ten noordoosten van het plaatsje Two Harbors.

Duluth, Minnesota

Tettegouche State Park

Aan de oever van Lake Superior, ten noorden van Duluth, ligt het Tettegouche State Park. Het landschap zou het goed doen op een ansichtkaart. Tettegouche maakt deel uit van de North Shore en heeft alles te bieden wat de oever van Lake Superior zo aantrekkelijk maakt: kiezelstranden, vooruitstekende kliffen en een ruim assortiment aan wandelpaden. In Tettegouche State Park zijn speciale gebieden voor rotsklimmers. Een populaire excursie in Tettegouche is de hike naar de 18 meter hoge waterval; het punt waar de Baptism-rivier overgaat in Lake Superior.

Duluth, Minnesota

Gooseberry Falls State Park

Dit staatspark kun je met vijf watervallen letterlijk bruisend noemen. Gooseberry Falls State Park ligt op de oever van Lake Sueprior en is zeker een tussenstop waard. Drie watervallen in de Gooseberry River stelen de show: Upper, Lower en Middle. De rivier raast door een rotsachtige kloof naar Lake Superior. Er zijn wandelroutes die je kunt volgen om dichter bij de watervallen te komen of in de ondiepe rivier te waden. Gooseberry Falls State Park wordt ook wel de toegangspoort tot de noordkust genoemd en ligt bij het plaatsje Two Harbors.

Duluth, Minnesota

Itasca State Park

Tussen Duluth en Fargo kun je een tussenstop maken in het Itasca State Park. Itasca is het oudste staatspark van Minnesota en bestaat uit meren die ontspringen aan de Mississippi-rivier. Je kunt een van de wandelroutes volgen of een van de vuurtorens beklimmen. Er is een rondweg in het park die je per auto, camper of fiets kunt verkennen. Aan de weg starten verschillende wandelroutes. Begin je bezoek in een van de bezoekerscentra: Jacob V. Brower of Mary Gibbs Mississippi Headwaters Center. Itasca State Park ligt op drie uur rijden ten westen van Duluth.

Duluth, Minnesota

Jay Cooke State Park

Rijd je vanuit Duluth naar het zuiden, richting Minneapolis, dan kom je na 30 minuten rijden bij het Jay Cooke State Park. Inheemse volken, Europese ontdekkers, bonthandelaren en missionarissen moesten hier met hun kano’s en bevoorrading een stuk over land lopen om weer verder te kunnen varen over de onbevaarbare St. Louis River. Andere bezienswaardigheden en activiteiten zijn de rustieke gebouwen die Jay Cooke ontwierp, de zestig meter lange hangbrug over de rivier en de wandelroutes met mooie uitzichten op de St. Louis River. Het park ligt vlak bij Spirit Mountain.

Duluth, Minnesota

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Klimaattechnisch is Duluth een koude stad. Lake Superior brengt een verkoelend effect in de zomer (maxima van 20-25 graden) en de winter staat vaak in het teken van maandenlange, zeer koude sneeuwperioden van november tot en met maart. Van december tot en met februari vriest het overdag een aantal graden, en in april is het met maxima van 10 graden nog geen aangenaam lenteweer te noemen. Mei is een aangename maand, net als september. Temperaturen lopen dan op richting de twintig graden.

Geschiedenis

Duluth kent een typisch Amerikaanse geschiedenis. Het gebied in Oost-Minnesota werd lange tijd bevolkt door verschillende indianenstammen, totdat een Franse pionier het gebied rond Lake Superior ging verkennen om de handelsroutes in Noord-Amerika te versterken. Daniel Greysolon Sieur De Luth zette eind zeventiende eeuw een nieuwe handelspost op aan de monding van de St. Louis River. Naar hem is Duluth vernoemd.

Al vroeg in het bestaan van de nederzetting bleek het dankzij zijn logistiek goede ligging van belang te zijn voor de Hudson Bay Company, een belangrijke handelsorganisatie. Het duurde echter tot halverwege de negentiende eeuw voordat het permanent bewoond werd. Dit was te danken aan de afnemende interesse in traditionele handel in inheemse goederen en de opkomst van de mijnbouw. Duluth werd per spoor verbonden met de rest van het land en groeide uit tot het centrum voor de ijzerertsmijnen in het oosten van de staat.

Ook de twintigste eeuw is een voor vele Midwest-steden bekend verhaal. Duluth ontwikkelde een enorme industriesector en mede dankzij de twee oorlogen groeide het uit tot een stad van zo’n 200.000 inwoners. Echter, toen de oorlog voorbij was en het industrietijdperk voorgoed voorbij leek, raakte Duluth in het slop. Tegenwoordig speelt het toerisme een belangrijke rol en biedt Lake Superior (als een van de zogenaamde 'Great Lakes') veel recreatiemogelijkheden. Ook de Aerial Lift Bridge trekt veel bekijks.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan