Missoula, Montana

Missoula, Montana In Missoula zie je geen wildwest-taferelen zoals saloons en cowboys die andere plaatsjes in Montana soms typeren. Je treft hier wel een knus centrum en de uitgestrekte, groene campus van de Universiteit van Montana. De hoofdgebouwen van de universiteit liggen aan de voet van Mount Sentinel. Missoula is een populaire woonplaats en behoort al geruime tijd tot de snelst groeiende steden van de VS.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Riverfront Walking Trail

Een fijne manier om kennis te maken met het centrum van Missoula is via de Riverfront Walking Trail. Dit fiets- en wandelpad is ongeveer acht kilometer lang en loopt langs de noordelijke en zuidelijke oever van de Clark Fork River. Bij Madison Street en Orange Street steek je het water over. Je wandelt langs verschillende groene parken, zoals McCormick, John H. Toole en Caras Parks. Je kunt een plattegrond en een routebeschrijving ophalen bij Parks & Recreation aan 600 Cregg Lane, dat op de wandelroute ligt. Leuke stops aan de route zijn Brennan's Wave, een uitkijkpunt waar je kajakkers en surfers ziet stoeien met een kunstmatige stroomversnelling, en het Old Milwaukee Depot, het station waar tussen 1897 en 1909 treinen uit Chicago, Milwaukee en St. Paul binnen stoomden.

Missoula, Montana

Missoula Brewery

Ga je voor een ijskoude pul bier op een warme zomerdag, of een verwarmende stout of porter op een koele herfstdag? Bij Missoula Brewery kun je proeven van heel verschillende, lokaal gebrouwen biertjes. Het menu varieert van Engelse ale's tot authentieke Duitse lagers en eigentijdse drankjes die typisch zijn voor Missoula. In Missoula stroomt het bier even gestaag als de Clark Fork River, in downtown vind je dan ook diverse proeflokalen en cafés. Een (prijzige) rondleiding door de brouwerij kun je krijgen aan 411 West Front Street. Biertjes proeven doe je in KettleHouse Brewing Company, Marvin's Tavern of Sean Kelly's A Public House.

Missoula, Montana

Smokejumper Visitor Center

Een vlammende bezienswaardigheid in Missoula is de Smokejumperbasis, bij het Aerial Fire Depot op Missoula International Airport. Smokejumpers zijn speciaal opgeleide brandweermannen en -vrouwen die bosbranden in afgelegen gebieden bedwingen. Ze worden met een parachute uit een vliegtuig gedropt en moeten daar zien te voorkomen dat er zo min mogelijk natuur verloren gaat. In het bezoekerscentrum aan 5765 W Broadway Street krijg je via tentoonstellingen, foto's en video's een beeld van hun heldhaftige werkzaamheden. In de zomer zijn er gratis rondleidingen op de basis en de trainingsplekken. Een bezoek duurt ongeveer twintig minuten zonder rondleiding. De toegang is gratis.

Missoula, Montana

Missoula Art Museum

Voor moderne kunst kun je terecht in het Missoula Art Museum. Het museum is gratis toegankelijk en streeft ernaar om werk, van lokale en internationale kunstenaars, te laten zien dat mensen aan het denken zet. Wat Edgar Paxson, Bill Ohrmann, Melanie Yazzie en Hmong Textiles produceerden, ga je hier ontdekken. De permanente collectie bestaat uit 1300 kunstwerken. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00.

Missoula, Montana

Rocky Mountain Elk Foundation

Missoula ligt in elk country, je kunt het stadje dan ook haast niet verlaten zonder een bezoek aan de Rocky Mountain Elk Foundation. Hier leer je op een leuke manier alles over de eland. Volg dierensporen, hoor het burlen en voel aan een elandengewei. Je kunt bovendien een prachtig houten wandelpad volgen door het diverse landschap. Onderweg heb je kans om witstaartherten, kalkoenen, adelaren en ader wildlife te zien. Rocky Mountain Elk Foundation ligt aan 5075 Grant Creek Road.

Bezienswaardigheden Missoula

Mount Sentinel

De "M" is hét symbool van Missoula. Vanaf Mount Sentinel heb je een mooi uitzicht over de stad en de bergachtige omgeving. Je wandelt vanaf de campus van University of Montana over elf haarspeldbochten naar een prachtig uitkijkpunt. Het is 1,2 kilometer naar de "M" en nog eens 1,6 kilometer naar de top van de berg. Een retourtje top is in totaal 5,6 kilometer.

Missoula, Montana

Omgeving

Rattlesnake National Recreation Area

Missoula ligt vlak bij de Rattlesnake National Recreation Area & Wilderness (RNRAW), een bergachtig en waterrijk gebied. Vooral de 'South Zone' in de National Recreation Area trekt veel bezoekers. Hier liggen mooie wandelpaden. De naam van het natuurgebied doet misschien anders vermoeden, maar er zijn er nooit ratelslangen waargenomen. Je zult er wel veel groot wild zien, waaronder herten, geiten, schapen en elanden. Beren leven er ook, maar die laten zich niet vaak zien.

Rattlesnake National Recreation Area, Montana

National Bison Range Refuge

Tussen Missoula en Kalispell ligt de National Bison Range. In dit natuurgebied leeft een van de belangrijkste kuddes Amerikaanse bizons. Je kunt op eigen gelegenheid door het park rijden met een self-guided tour. National Bison Range beschermt maar liefst vijfhonderd van deze iconische dieren. In het natuurgebied kun je ook (witstaart)herten, elanden, antilopes, dikhoornschapen en zwarte beren tegenkomen. Het reservaat is het hele jaar door geopend en ligt veertig kilometer ten noorden van Missoula, bij het plaatjse Moiese.

National Bison Range Refuge

Lolo Hot Springs

De namen Lewis en Clark ben je vast al eens tegengekomen tijdens je verblijf in Noordwest-Amerika. De ontdekkingsreizigers brachten deze regio in kaart. Je kunt vanuit Missoula de Lewis & Clark Trail volgen, die zich uitstrekt tot Lewiston in Idaho. Hiervoor volg je Highway 12. Een leuke stopplaats aan de route is Lolo Hot Springs, waar de expeditie enkele overnachtingen maakte. Missoula wordt omringd door verschillende heetwaterbronnen, waarvan Lolo Hot Springs er een is. Er is een binnen- en een buitenzwembad. Wil je in natuurlijke bronnen badderen, rijd dan verder tot je bij Jerry Johnson of Weir Hot Springs aankomt, dit is ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Missoula.

Missoula bezienswaardigheden

Garnet Ghost Town

Missoula wordt omringd door verschillende spookstadjes. In de negentiende eeuw heerste er een koortsachtige bedrijvigheid in de plaatsjes, die tijdelijk werden gesticht door gelukszoekers die naar goud en zilver groeven. Garnet Ghost Town ligt 48 kilometer ten oosten van Missoula, in het hart van de Garnet Mountains. Het stadje is ondanks het rad der tijd aardig in tact gebleven en vertelt het verhaal van glorie en haar ondergang voor de Eerste Wereldoorlog. In 1889 leefden er in Garnet ongeveer duizend mensen.

Garnet Ghost Town, Montana

Feiten

Staat Montana
County Missoula
Oppervlakte 62 km²
Hoogte 978 meter
Inwoners 67.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger).

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Aangezien Missoula in een vallei ligt, kan de smog en de mist vaak redelijk lang blijven hangen, vooral in de winter. Er zijn de laatste paar jaren wel flink wat beperkingen en wetten ingevoerd om de uitstoten te verminderen. Dit met succes, want de lucht in Missoula is schoner dan ooit. De winters in Missoula zijn aan de koude kant met overdag temperaturen net onder het vriespunt en ’s nachts zo’n 10 graden vorst. In de zomer blijft het aangenaam met in juli en augustus temperaturen rond de 25 graden. Het hele jaar door valt er relatief weinig regen, met mei en juni als maanden met de meeste regenval. In de winter is in de bergen om Missoula de kans op sneeuw groot.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan