Kalispell, Montana

Kalispell Montana Kalispell, gelegen in het noordwesten van Montana, is een van de belangrijkste plaatsen van die staat en dankt zijn bekendheid mede aan de ligging nabij het Glacier National Park. In de zomer kun je een duik nemen in het glinsterende Flathead Lake, net buiten de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Glacier National Park

Kalispell presenteert zichzelf als de toegangspoort tot het Glacier National Park, dat vijftig kilometer verderop ligt. Je kunt het park vanuit Kalispell bereiken via de pittoreske Going  to the Sun Road.

Kalispell

Flathead Lake

In de zomermaanden is het Flathead Lake, dat elf kilometer ten zuiden van Kalispell ligt, erg populair. Het is het grootste meer in de Verenigde Staten ten westen van de Mississippi en kan bezichtigd worden vanaf een autoroute langs het water. Het meer wordt omringd door bergpieken en zes staatsparken. Het is de ideale plek om te zwemmen, varen en vissen.

Kalispell

Conrad Mansion

In het centrum van Kalispell kun je verschillende musea bezoeken. De Conrad Mansion is een landhuis dat gebouwd werd in opdracht van stichter Joseph E. Conrad. Tot in de jaren zestig woonde de familie Conrad er, maar nadien is het overgenomen door de gemeente die het openstelde voor publiek. Het interieur is nog altijd in de stijl van de vroege twintigste eeuw.

Hockaday Museum of Art

In het Hockaday Museum ligt de nadruk op kunstenaars uit Montana en omgeving. Je kunt er een grote collectie kunst bekijken die geïnspireerd is door het Glacier National Park. Het museum beschikt ook over een collectie van werken van Blackfootindianen.

Hungry Horse Dam

32 kilometer ten noordoosten van Kalispell ligt de Hungry Horse Dam. De dam werd aangelegd om energie op te wekken en om overstromingen in dit gebied tegen te gaan. De Hungry Horse Dam ligt in de Flathead River en mag zich met 171 meter hoogte rekenen tot de top tien hoogste dammen van Amerika. De dam is aangelegd in een diepe, smalle kloof hoog in de Rocky Mountains. Door de aanleg van de dam ontstond het Hungry Horse Reservoir, dat een prachtig plaatje vormt met de omringende bergen. Daarnaast is het enorme waterreservoir een geliefde locatie voor vissen, varen, waterskiën en zwemmen. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 08:00 - 15:00, tussen Memorial Day (eind mei) en Labor Day (begin september). Je kunt er terecht voor meer informatie over de dam, wateractiviteiten en voor een rondleiding.

Kalispell Montana

Feiten

Staat Montana
County Flathead
Oppervlakte 14 km²
Hoogte 901 meter
Inwoners 20.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Kalispell en omgeving is sprake van een vochtig landklimaat, dat zich kenmerkt door grote temperatuurverschillen tussen de zomer en winter en een gelijkmatige neerslag door het jaar heen. December en januari zijn de koudste maanden, de gemiddelde temperatuur ligt dan vaak onder het vriespunt. Vanaf februari wordt het langzaam warmer met juli en augustus als heetste maanden. In deze periode ligt de temperatuur vaak hoger dan 25 graden Celsius. Vervolgens koelt het gelijkmatig weer af tot december.

Sneeuw kan voorkomen van oktober tot en met april, maar vooral in december en januari valt er veel. Gemiddeld kennen deze maanden twaalf sneeuwdagen en valt er maandelijks rond de 35 tot 45 centimeter sneeuw.

Geschiedenis

Kalispell werd in 1891 gesticht door de zakenman en bankier Charles E. Conrad. Conrad was bevriend met James J. Hill, de oprichter van de Great Northern Railway die St. Paul in Minnesota met de Grote Oceaan wou verbinden. Hill wou een stop creëren langs het spoor bij de Flathead Valley in Montana, dat destijds een leeg gebied was. Conrad nam de opdracht aan en stichtte met eigen geld een nederzetting. In 1891 begon de verkoop van bouwpercelen in Kalispell.

In de loop van de twintigste eeuw bleef de bevolking van Kalispell gestaag groeien, ondanks het feit dat de Great Northern Railway in 1904 naar het noorden werd verplaatst. Doordat Kalispell de hoofdstad van Flathead County was bleef de stad aantrekkelijk voor veel bedrijven en instellingen. Rond de stad was jarenlang veel houtindustrie te vinden en na de opening van het Glacier National Park in 1910 kwam ook het toerisme op gang. Tegenwoordig is Kalispell de op twee na grootste stad in Montana en het belangrijkste commerciële centrum van het noordwesten van de staat.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan