Montana

In het noorden van het oosten ligt Montana, een grote maar zeer dunbevolkte staat. Een groot deel van het landschap in West-Montana wordt gekenmerkt door hoge bergen en uitgestrekte vlaktes en valleien. In het westen bevinden zich de Rocky Mountains en in het oosten liggen de Great Plains; vlakke prairies waarop veel graan verbouwd wordt.

Feiten

Bijnaam: The Treasure State
Hoofdstad: Helena
Grootste stad: Billings
Bevolking: 998.000
Oppervlakte: 381.156 km²
Toetreding tot de VS: 8 november 1889
Officiële website: www.mt.gov

Vlag & Seal

Vlag Montana Seal Montana

Cultuur/Geschiedenis

In Montana vond op 25 juni 1876 een veldslag plaats die later de geschiedenisboeken in zou gaan als het begin van het einde, wat betreft de serie van gewapende conflicten tussen indianen en het Amerikaanse leger. Naarmate de Amerikaanse kolonisten verder naar het westen trokken om hun gebied uit te breiden en gebruik te maken van de hulpbronnen die daar beschikbaar waren, moesten steeds meer indianen plaatsmaken. Zij werden vaak op wrede wijze naar speciale reservaten verdreven. Anderen pasten zich aan en gingen op in de cultuur van de kolonisten. Niet alle indianen legden zich hier echter bij neer. Bij de rivier de Little Bighorn, in het zuidoosten van de Montana, raakten leden van de Sioux en Cheyenne met een Amerikaans leger in gevecht tijdens de Slag bij Little Bighorn. De kolonisten gingen hier ten onder, maar voor de indianen zou dit de laatste overwinning zijn. Op de plek waar de slag destijds plaats heeft gevonden is nu een nationaal monument te bezichtigen. Kijk voor informatie over het vervolg van deze strijd bij de staat South Dakota.

Feesten

Net als in veel andere staten vinden in Montana wel eens ‘pow wows’ plaats, bijvoorbeeld de Standing Arrow Pow Wow in Elmo (juli) en de Rocky Boy's Annual Pow Wow in Box Elder (augustus). Een pow wow is een festiviteit waar indianen, maar tegenwoordig ook anderen, bij elkaar komen om te zingen, te dansen en de indiaanse cultuur te eren.

Culinair

In Montana staan vooral veel stoofpotten en gerookte vis- en vleeswaren op het menu. In sommige gerechten zit elandenvlees.

Klimaat

Dwars door Montana loopt de Continental Divide. Deze Continentale Waterscheiding is een scheiding in de vorm van bergen en vormt de grens tussen het water dat naar het oosten stroomt en in de Atlantische Oceaan uitkomt en het water dat naar het westen stroomt en uitmondt in de Grote Oceaan. Hiermee is ook het klimaat van Montana in tweeën gedeeld. Het weer in het westen is milder dan het oosten, dat vooral uit uitgestrekte vlaktes bestaat. In het oosten komt in het winterseizoen extreem winterweer voor en overdag ligt de dagtemperatuur net onder het vriespunt. Soms wordt dit doorbroken door zogenaamde chinooks, harde droge windvlagen die de temperaturen tijdelijk doen stijgen en sneeuw wegblazen. In de zomer wordt het overdag redelijk warm, in het westen liggen de maxima net onder en in het oosten net boven de dertig graden. De nachten zijn koel.

Beste reistijd

De zomer is het meest geschikt voor de vele buitenactiviteiten die in Montana te doen zijn, zoals kamperen, vissen en wandelen. Vanaf oktober kan het ’s nachts vriezen en verandert de staat geleidelijk in een winterwonderland, wat prachtig is, maar je misschien toch beter kunt vermijden, omdat het extreem koud kan worden en er geregeld gevaarlijke sneeuwstormen opsteken. In het westen is het milder, maar omdat de Continental Divide (zie ‘klimaat’) niet precies in het midden van Montana ligt, is dit extreme winterweer op het grootste deel van de staat van toepassing.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan