Adirondack Mountains, New York

Adirondack Mountains De Adirondack Mountains is een gebergte in het noorden van de staat New York, met maar liefst 42 pieken hoger dan 1.200 meter. Mount Macy is met 1.629 de hoogste. De Adirondack Mountains bevinden zich in het Adirondack Park, dat is groter dan Yosemite, Yellowstone, Glacier, Grand Canyon en Great Smoky Mountains samen. Het natuurgebied is rijk aan meren, vijvers, rivieren en beken. Je kunt er kanoën, kajakken, raften, vissen en zwemmen. Daarnaast vind je er drieduizend kilometer wandelroutes. Lake Placid is een bekende plek in de Adirondacks. Hier vonden in 1932 en 1980 de Olympische Winterspelen plaats. Ebenezer Emmons gaf de bergen in 1838 de naam 'Adirondacks': een Engelse afleiding van het inheemse woord 'ratirontaks' (zij die bomen eten). De Mohawk gebruikten deze benaming voor de Algonquian-sprekende stammen, die delen van bomen aten wanneer het voedsel schaars was.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Scenic Drives

De routes 3, 28, 30, 86 en 9N zijn allemaal toeristische routes. Route 30 is voor velen favoriet. Deze weg loopt langs veel meren, van noord naar zuid. Route 28 loopt van oost naar west, vanaf Lake Champlain naar het landbouwgebied in de Western Foothills. Meren op deze route zijn Fulton Chain Lakes, Blue Mountain Lake en Raquette Lake. Route 3 loopt van oost naar west in het noordelijke deel van het park. Je komt door boerendorpen en rijdt over de kam van de Alder Brook Mountains, voordat de Saranac Lakes aan bod komt. Ook deze route doet Raquette Lake aan. De route eindigt via Cranberry Lake in Jefferson County.

Adirondack Mountains

Lake Champlain

In het noordoosten van de Adirondacks domineert Lake Champlain het landschap. Vanaf de dikke muren van Fort Ticonderoga heb je schitterende uitzichten op Lake Champlain en de uitgestrekte bossen op de oevers. In de zomer kun je wandelen en raften bij de Ausable Chasm, een drie kilometer lange rotskloof, uitgesleten door een rivier.

Adirondack Mountains

Tri-Lakes Region

Lake Placid (met het gelijknamige dorp, waar in 1932 en 1980 de Olympische Winterspelen gehouden werden), Saranac Lake en Tupper Lake vormen samen de Tri-Lakes Region. Deze regio ligt centraal in de Adirondacks en is vanwege de prachtige meren een van de meest bezochte gebieden. In het Wild Center bij Tupper Lake is aandacht voor de ecologie en natuurbescherming van de Adirondacks. Er zijn wandelpaden, films en dieren (waaronder otters en vissen). Er is veel informatie met betrekking tot de natuurlijke geschiedenis: de ijstijden komen aan bod, net als de impact van de huidige klimaatsveranderingen. Op Whiteface Mountain, bij Lake Placid, kun je het hele jaar door bobsleeën, met de gondola omhoog en een bezoek brengen aan het Olympic Museum. In de winter is het een wintersportparadijs waar je kunt skiën, tuben en langlaufen.

Adirondack Mountains

Adirondack Museum

Het Adirondack Museum ligt ten zuiden van de Tri-Lakes Region, bij Blue Mountain Lake. Het is open vanaf Memorial Day (de laatste maandag van mei) tot halverwege oktober, net als veel andere voorzieningen in de Adirondacks. Het museum is opgezet om de bezoeker de geschiedenis van het Adirondack-gebied te tonen en te laten zien wat de relatie is tussen de mensen en de wildernis. Het museum heeft zowel binnen als buiten tentoonstellingen. Buiten kun je historische bouwwerken bekijken. Binnen bevindt zich onder andere een grote verzameling kunstobjecten en er zijn verschillende thema's waarbij onderwerpen met betrekking tot de natuur en het gemeenschapsleven aan bod komen. Bij het thema 'Roads and Rails' zijn bijvoorbeeld oude vervoersmiddelen tentoongesteld.

Niagara Falls

Mount Marcy

Mount Marcy ligt ten zuiden van Lake Placid en is de hoogste piek van de bergketen. Mount Marcy wordt veel bezocht door hikers en bergbeklimmers. De populairste route om de top te bereiken is de Van Hoevenberg Trail. Deze route is ongeveer twaalf kilometer lang en is vrij zwaar. In de maanden oktober tot mei ligt er op de berg vaak sneeuw. 

Adirondack Mountains

Lake George

Het kitscherige toeristenplaatsje Lake George is samen met het gelijknamige meer de zuidelijke toegangspoort tot de Adirondacks. Het 51 kilometer lange meer biedt allerlei vermaak. Van parasailen, boottochten en kajakken tot vistrips. Het meer wordt omringd door hoge kliffen waar je regelmatig mensen van af ziet springen, zoals Diver (4,5 meter) en Double Diver (9 meter). Het is leuk om een stukje te fietsen over de Warren County Bikeway, een vijftien kilometer lange route van Lake George naar Glens Falls Feeder Canal. In het plaatsje zijn fietsen te huur. Wandelaars gaan naar Cat Mountain (westkant) of Shelving Rock (oostkant). Veel wandelpaden aan Lake George bieden uitzicht op kleine delen van het meer. De wandeling naar Cat Mountain (4,8 km one-way) leidt je naar een uitzicht over bijna heel Lake George, dat omlijst wordt door vele bergen. Je wandelt door verschillende omgevingen met stroompjes, moerassen en beverdammen. De Shelving Rock is een wandeling van 2,8 kilometer (one-way) naar een heuveltop aan de oostkant van Lake George. Het is een makkelijke route voor families. Tijdens deze route zie je een waterval en koel je in de zomer af in het verfrissende water. Lake George was populair bij de families Vanderbilt en Rockefeller en eveneens bij kunstenaars als Georgia O'Keefe.

Lake George bij Adirondacks, New York

Roaring Brook Falls

Aan Route 73, niet ver van Keene Valley, kun je een korte wandeling maken naar de Roaring Brook-waterval. Je loopt vanaf de parkeerplaats naar het pad, dat vrij snel opsplitst. Je neemt het rechter pad naar de voet van de waterval - die slechts 500 meter van je af ligt. Een iets avontuurlijkere route krijg je als je niet rechts, maar linksaf slaat: je loopt een helling op en bereikt na 800 meter top van de waterval. Je moet hier en daar wat klimmen en klauteren. Pas op voor losliggende rotsen; er zijn nauwelijks hekjes langs de route.

Vervoer

De Adirondack Mountains beslaan een uitgestrekt gebied, dat het beste met het eigen vervoer te bereiken en te verkennen is. Je kunt ook met de trein gaan: Amtraks Adirondack Service wordt aangemerkt als een van de 'Top 10 Most Scenic Train Trips in North Amerika'. De trein vertrekt vanaf Penn Station in New York en rijdt door de Hudsonvallei, Saratoga Springs en Ticonderoga naar Montréal in Quebec. Vanaf alle grote steden in de omgeving rijden bussen van Adirondack Trailways. Onder andere Lake George, Saranac Lake, Warrensburg, Lake Placid, Keene en Potterville zijn op deze manier te bereiken. Ook Greyhound biedt busdiensten naar enkele bestemmingen in de Adirondackbergen, waaronder Saranac Lake en Lake George. In deze twee regio's zijn autoverhuurbedrijven aanwezig.

Geschiedenis

In het verleden jaagden de indianen van de Algonquian en Mohawk in deze bergen. Zij hadden geen vaste woonplaatsen. Pas met de komst van de Europese missionarissen ontstonden de eerste permanenten dorpen.

De eerste kap van de bossen in de Adirondacks begon kort nadat de Engelsen de Nederlanders van de troon gestoten hadden als heersers over het gebied. De naam veranderde van New Netherlands in New York en het gebied genereerde grote rijkdom door land- en bosbouw. Na 1850 begonnen de eerste mensen zich zorgen te maken over de natuur. Kale gronden waren onderhevig aan erosie, en de hout- en papierindustrie kapten meer en meer bos.

Na meer dan dertig jaar inspanning van verschillende natuurliefhebbers (waaronder Colvin, een schrijver die het park doorkruiste en alles beschreef wat hij zag) benoemde de staat de regio in 1885 tot een Forest Preserve, met de belofte dat het gebied voor altijd beschermd zou blijven. Dit was echter niet genoeg voor Colvin: hij wilde dat de hele Adirondackbergen beschermd zouden worden, en niet alleen een gedeelte van de bossen. In 1892 wees de overheid de status 'State Park' toe, met als belofte dat het land zodanig bewaard moest blijven dat iedereen er door de eeuwen heen gebruik van kan blijven maken. Hiermee werden de eerdere 'beschermregels' deels teniet gedaan: nu konden particulieren land kopen en er hotels, campings en resorts bouwen. Twee jaar later werd er daarom een nieuwe conventie aangenomen, zodat het gebied 'forever wild' zou blijven. Ook tegenwoordig heeft de overheid een stevige vinger in de pap als het gaat om de ontwikkeling van (zelfs particuliere) delen van het park.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan