Stowe, Vermont

Stowe Vermont Stowe is een kleine stad in het noorden van Vermont, dicht bij de Canadese grens. Het ligt ingesloten tussen de Green Mountains, die onderdeel zijn van de Appalachen. Stowe is vooral bekend door zijn bijzondere geschiedenis en de mooie resorts die rond het dorp gebouwd zijn. Sound of Music-liefhebbers kijken hun ogen uit bij de Trapp Family Lodge, wintersportliefhebbers kunnen terecht in het enorme Stowe Mountain Resort en ijsverslaafden kunnen hun vingers aflikken bij de beroemde Ben & Jerry’s-fabriek.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trapp Family Lodge

Het populairste gebouw in Stowe is zonder meer de Trapp Family Lodge. De originele lodge, opgezet door Maria Von Trapp, brandde in 1980 af, maar ook de nieuwe versie van de lodge wordt nog steeds door de Von Trapp-familie gerund. De lodge probeert Oostenrijkse stijl te ademen en biedt zijn gasten een heel spectrum aan activiteiten (zoals tennis, langlaufen, yoga, geschiedenistours en allerlei andere dingen die men in een lodge kan verwachten). De Trapp Family Lodge ligt aan de Trapp Hill Road, tien minuutjes vanaf Stowe richting het westen.

Trapp Family Lodge, Stowe Vermont

Stowe Mountain Resort

Dit is de verzamelnaam voor de verschillende lodges en inns die langs Mountain Road liggen, de weg vanuit het noordwesten van Stowe. De skihellingen liggen op de flanken van Mount Mansfield, zo’n tien kilometer van Stowe. Op vier hellingen liggen 13 liften en 116 verschillende afdalingen.

Stowe Ski Resorts, Vermont

Stowe Recreation Path

Ondanks de focus op wintersport (er is zelfs een skimuseum), trekt Stowe in de zomer meer toeristen dan in de winter. Een van de belangrijke redenen hiervoor is de aanleg van het ruim acht kilometer lange Stowe Recreation Path, een prijzenwinnend project om de drukke bergwegen duurzaam te benutten. Het pad is gemaakt voor fietsers en voetgangers en loopt nabij Mountain Road door de valleien die omringd worden door hoge bergen.

Stowe Recreation Path, Vermont

Omgeving

Ben & Jerry's Ice Cream Factory

Neem deel aan een fabriekstour en kom te weten hoe het beroemde en bijzondere ijs bedacht en gemaakt wordt. Aan het eind van de rondleiding is er de mogelijkheid tot het proeven van eigen creaties. De fabriek ligt enkele kilometers ten zuiden van Stowe, in Waterbury. Rond de fabriek zijn er vooral in de zomer vele bezigheden en attracties, waaronder het ‘smakenkerkhof’, waar alle ‘ons te vroeg ontvallen Ben & Jerry’s-Smaken’ geëerd zijn met een grafsteen.

Northfield Falls

De staat Vermont staat bekend om de vele overdekte bruggen. Een mooie fotolocatie is Northfield Falls, waar je twee bruggen tegelijkertijd op de foto kunt zetten. Door de opening van de ene brug kun je de volgende al zien liggen. Northfield ligt ongeveer veertig minuten rijden ten zuiden van Stowe.

Moss Glen Falls

Voor deze serie aan watervallen volg je Route 100 naar het noordoosten. Vervolgens sla je af op Randolph Road en dan neem je de Moss Glen Falls Road. Je bereikt na ongeveer tien minuten de parkeerplaats, waar een duidelijke wandelroute naar de watervallen start. Je kunt een pad volgen naar de voet van de watervallen, of klimmen naar een heuvel waar je recht op de waterval kijkt. Moss Glen Falls bestaat uit vier watervallen, ze variëren van 1,5 tot 19 meter hoog. De omgeving is rijk aan bossen en groene weiden.

Smugglers' Notch State Park

Dit staatspark ligt een klein stuk ten noorden van Stowe. Lang geleden was er door de Green Mountains slechts een smal voetpad en een pad waar paarden overheen konden lopen, de slingerende weg werd omringd door hoge kliffen. Vandaag de dag trekt het staatspark vele bezoekers. Je hebt toegang tot de Bingham-waterval, kunt wandelen over diverse paden en kunt historische overblijfselen bekijken.

Kaasfabriek en steengroeve

En er kunnen nog meer kijkjes achter de schermen genomen worden in de buurt van Stowe. In Cabot, richting het oosten, laat een ‘fabriek’ toeristen meekijken bij het maken van kaas en in Barre, bij Montpelier, ligt een nog actieve bijna tweehonderd meter diepe steengroeve (de Rock of Ages Quarry) die tours organiseert. Bezoek eventueel ook de begraafplaats van Barre, waarop allerlei bizar gevormde grafstenen te zien zijn.

Waterbury

Vanuit Stowe kun je de Green Mountain Byway in zuidelijke richting volgen tot Waterbury. De mooie route voert je langs open weiden, boerenlandschappen, bossen en bergruggen. Ook zie je oude huizen, boerderijen, dorpjes en molens. Vanaf de Scenic Byway kijk je uit op Mount Mansfield, de hoogste bergtop in Vermont. Eenmaal in Waterbury is een bezoek aan het Little River State Park de moeite waard. Dit is een van de populairste staatsparken in Vermont. Op het uitgestrekte Waterbury Reservor kun je varen, vissen op baarzen en zalm, en waterskiën. Ook kun je zwemmen, een van de stranden bezoeken of wandelen over een van de lange paden. Little River State Park is deel van Mt. Mansfield State Forest. Bij de camping in het park starten historische en natuurwandelroutes. In de oostelijke hoek van het Waterbury Reservoir ligt het Waterbury Center State Park; ook hier kun je terecht voor zandstranden, een wandelroute, bootverhuur en picknickplaatsen.

Mount Mansfield & Underhill State Park

Met 1.339 meter is Mount Mansfield de hoogste berg van de staat Vermont. De top ligt in de plaats Underhill, de uitlopers van de berg bereiken de plaatsen Stowe en Cambridge. Wie Mount Mansfield vanuit het oosten of het westen bekijkt, kan er de contouren van een (langgerekt) gezicht in zien. Stowe zou de neus vormen en Underhill de kin. Rond Underhill, op het hoogste punt, ligt het Underhill State Park, aan de oevers van de Brown's River. Je kunt er goed wandelen. Van de vier wandelroutes is de Sunset Ridge Trail (4,8 km van de top) het populairst. Bij de parkingang kun je informatie krijgen over de wandelroutes, er zijn ook kaarten beschikbaar. Blijf op de gebaande paden: de begroeiing op de berg is zeldzaam en kwetsbaar.

Geschiedenis

Kolonisten vestigden zich voor het eerst in Stowe aan het eind van de negentiende eeuw. Ze vonden rust in bergen, ver weg de drukke kuststeden aan de Atlantische kust. Het dorp groeide langzaam en werd begin twintigste eeuw door de introductie van de skisport een toeristisch oord. Het resulteerde in de bouw van een compleet skiresort, genaamd Stowe Mountain Resort.

Uit de wintersport kwam het meest opmerkelijke hoofdstuk uit de geschiedenis van Stowe voort. In de jaren veertig kwam de Von Trapp-familie, bekend van The Sound of Music, naar Stowe. Zij waren vanuit Italië op de vlucht geslagen voor de nazi's in Europa. In Stowe opende moeder Maria de Trapp Family Lodge, die bij een brand in 1980 afbrandde, maar daarna weer herbouwd werd.

Naargelang de tijd vorderde, kwamen er meerdere resorts in Stowe, met als hoogtepunt het Topnotch Tennis Resort. Dit resort, net ten westen van Stowe, bestond al langer, maar werd speciaal voor de halve finale van de FED Cup uitgebreid met onder meer een tennisstadion voor 4.000 man.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan