Burlington, Vermont

Burlington Vermont Dit hippe collegestadje aan de oever van Lake Champlain is een plaats waar je je meteen thuis voelt. Hoewel Burlington te boek staat als de grootste stad van Vermont, is het maar een kleintje vergeleken met steden in andere staten. Na een wandeling langs Lake Champlain kun je neerstrijken in een van de vele cafés. Burlingtons nachtleven is bruisend, dit heeft alles te maken met de studenten van de University of Vermont. Bijna de helft van de inwoners is student of op de een of andere manier verbonden aan de universiteit. Ten zuiden van Burlington ligt Shelburne, waar het kroonjuweel van de regio zich bevindt: het Shelburne Museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lake Champlain

Burlington grenst direct aan Lake Champlain, een langgerekt meer dat zich uitstrekt tot in Canada. Wandel of fiets over het twaalf kilometer lange Burlington Bike Path dat het spoor van een oude treinroute volgt. Aan de waterkant bij Main Street/Steele Street zijn fietsen te huur. Er vertrekken dagelijks meerdere boottochten over het meer. Geniet onderweg van de omgeving en houd je ogen goed open; misschien vang je wel een glimp op van Champ, een mysterieus schepsel dat volgens legendes al eeuwen in het water leeft. Als je meer wil weten over de geschiedenis van Lake Champlain bezoek je Lake Champlain Maritime Museum. Ruim driehonderd scheepswrakken maken deel uit van de collectie van het museum, dat aan de oevers van het meer ligt.

Burlington

Church Street Market Place

Wie zin heeft om te winkelen, kan terecht op Church Street in Burlington. Het winkelgebied is alleen toegankelijk voor voetgangers. De straten zijn gevuld met kleine winkeltjes en er zijn restaurants waar de lokale lekkernijen verkrijgbaar zijn.

Burlington

ECHO Lake Aquarium and Science Center

Het verleden, heden en de toekomst van Lake Champlain komen samen in dit kindvriendelijke museum aan Lake Champlain. Vele kleine aquaria laten je kennismaken met de lokale flora en fauna.

Shelburne Museum

Vijftien kilometer ten zuiden van Burlington ligt een museum dat zo door kan voor een van de grote Smithsonians. De collectie bestaat uit 150.000 Americana-voorwerpen, voornamelijk folk art en decoratieve kunst, verdeeld over 39 historische gebouwen. Neem eens een kijkje bij de zaagmolen uit 1786, de vuurtoren uit 1871, het treintoestel uit 1890 of de overdekte brug die zo typisch is voor New England. Veel huizen stonden oorspronkelijk in een ander deel van New England, maar zijn verhuisd om hun verval tegen te gaan. Je kunt je in het Shelburne Museum prima een halve dag vermaken. Vijf minuten verderop liggen de Shelburne Farms. Dit landgoed werd ontworpen door architect Frederic Law Olmsted (die ook Central Park ontwierp). De welvarende familie Webb gebruikte Shelburne Farms als buitenhuis en werkboerderij. De uitzichten op het meer zijn de moeite waard, net als een bezoekje aan de inn.

Shelburne Farms, Burlington

Festivals

Burlington is regelmatig het decor van leuke festivals. Enkele voorbeelden zijn het Burlington Discover Jazz Festival (eerste twee weken van juni), het driedaagse bierfestijn Vermont Brewers Festival (midden juli) en het Dragon Boat Festival op Lake Champlain (begin augustus).

Omgeving

Ben & Jerry's

Op ongeveer een half uur rijden ten oosten van Burlington ligt de oorspronkelijke fabriek van Ben & Jerry's, een van de populairste ijsproducenten ter wereld. Door middel van een twintig minuten durende rondleiding krijg je een indruk van de geschiedenis en de ontwikkeling van het merk. Aan het einde mag je verschillende smaken ijs proeven. Je kunt de fabriek het beste op een doordeweekse dag bezoeken.

Camel's Hump State Park

Een mooi staatspark in de buurt is Camel's Hump, circa zestig kilometer ten zuidoosten van Burlington. De Camel's Hump, de derde hoogste berg in Vermont, is het beklimmen waard. Er leiden diverse wandelroutes naar de top, waaronder de 3,4 kilometer lange Burrows Trail (one-way) vanaf de parkeerplaats nabij Huntington. Ga in het weekend vroeg op pad in verband met de beperkte parkeerruimte.

Burlongton

Feiten

Staat Vermont
County Chittenden
Oppervlakte 40 km²
Hoogte 61 meter
Inwoners 42.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

Al in 1791 werd de University of Vermont gesticht, die toen een kleine privé-universiteit was. Er woonden destijd nog helemaal niet veel mensen in Burlington, maar dat veranderde snel door de aanleg van het Champlain-kanaal en het Erie-kanaal in 1825. De houtindustrie was een belangrijke bron van inkomsten. Hout werd in Burlington bewerkt en geëxporteerd.

Na de Tweede Wereldoorlog verslechterde de economie in Burlington en kwamen veel commerciële gebouwen langs de oever leeg te staan. Eind twintigste eeuw werd de panden nieuw leven in geblazen en namen musea en galerieën er hun intrek. De in onbruik geraakte spoorlijn maakte plaats voor een lang fietspad langs het water. Lake Champlain werd een geliefde watersportlocatie.

Tegenwoordig vormen het toerisme, het culturele leven en de universiteit de belangrijkste inkomstenbronnen voor Burlington, dat uitgegroeid is tot de grootste stad van Vermont. Verschillende bekende grote bedrijven zagen in Burlington het levenslicht, waaronder Ben & Jerry’s, de bekende ijsproducent.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan