Utica, New York

Utica New York Het groene Utica, geflankeerd door de machtige Appalachen, vormt de verbinding tussen de bevolkte oostkust en het Grote Meren-gebied. Het ligt in het hart van de staat New York, een streek die vaak wordt aangeduid als de Mohawk-vallei, waar de Mohawk-rivier en het 580 kilometer lange Erie-kanaal stromen. De naam 'Utica' is ontleend aan de vroegere Romeinse hoofdstad van Noord-Afrika.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Musea

Er bevinden zich enkele bescheiden musea in Utica, waaronder het Children’s Museum of History, Natural History, Science & Technology, waar je diverse interactieve tentoonstellingen kunt bekijken. Een ander museum is het Munson-Williams-Proctor Arts Institute Museum of Art, dat beschikt over een grote collectie aan klassieke en moderne werken uit Europa en Amerika. Daarnaast kun je in Utica twee Hall-of-Fames bezoeken, namelijk de National Distance Running Hall of Fame en de New York State Twirlers Hall of Fame (twirling is vergelijkbaar met ritmische gymnastiek, waarbij je oefeningen uitvoert met een stokje).

Matt Brewing Company

Bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een tour door de Matt Brewing Company, een brouwerij die in 1888 werd opgericht door de Duitse immigrant Francis Xavier Matt. Tijdens een rondleiding krijg je allerlei informatie over de geschiedenis en de manier van brouwen. Van mei tot september vindt er elke donderdag de Saranac Thursday plaats, waarbij diverse livebands naar de brouwerij komen en er flink feest gevierd wordt.

Matt Brewing Company, Utica

Adirondack Scenic Railroad

De Adirondack Scenic Railroad is een toeristische spoorbaan tussen Utica en Lake Placid die oorspronkelijke stamt uit het begin van de twintigste eeuw. De tussenliggende historische stations zijn allemaal gerestaureerd. Je kunt aan boord gaan van verschillende thematreinen. Zo kun je in Utica opstappen op de Beer & Wine Tasting Train, waarbij je aan boord verschillende wijnen en bieren kunt proeven.

Dierentuin

In het zuiden van Utica vind je de Utica Zoo, die gelegen is in het Roscoe-Conkling Park. De betrekkelijk kleine dierentuin huist ongeveer tweehonderd dieren, waaronder vogels, krokodillen, apen, zeehonden en alpaca's.

Utica Marsh Wildlife Management Area

Utica Marsh is een groot natuurgebied dat bestaat uit drasland, gelegen tussen de Mohawk-rivier en het State Barge-kanaal. Het gebied telt een oppervlakte van circa 86 hectare en vormt de woonplaats van diverse planten en dieren, met name vogels. Er zijn veel wandel- en fietspaden uitgezet. Daarnaast zijn er verschillende uitkijktorens en twee aanmeerplaatsen voor boten.

Stanley Theatre

Het Stanley Theatre is een historische filmzaal in Utica, dat gebouwd is in een Mexicaans barokke stijl. De bioscoop heeft altijd een sterke band met Warner Brothers Pictures onderhouden. De bioscoop opende haar deuren op 10 september 1928. Het theater is een bijzonder bouwwerk, doordat verschillende stijlen gecombineerd worden. Zo heeft het gebouw Mexicaanse, indiaanse en zelfs Moorse invloeden. Naast films werden er ook al vanaf het begin liveshows opgevoerd, met name door theatergezelschappen. Het Stanley Theatre werd in 1976 benoemd als een nationaal monument.

Stanley Theatre, Utica

Vervoer

Utica ligt aan de Interstate-90, die van oost (Albany, Boston) naar west (Syracuse, Buffalo) loopt. Het openbaar vervoer in Utica en de omringende gebieden wordt verzorgd door Centro.

Feiten

Staat New York
County Oneida
Oppervlakte 43 km²
Hoogte 139 meter
Inwoners 62.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Utica heeft een vochtig landklimaat dat gekenmerkt wordt door koude winters en milde zomers. In de zomer wordt liggen de temperaturen overdag tussen de 24 en 29 graden, maar het is ook regelmatig iets frisser. 's Nachts daalt het kwik tot ergens tussen de 10 en 16 graden. De winters zijn behoorlijk koud en er valt ook de nodige sneeuw. Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt en 's nachts wordt het gemiddeld -10. Er valt het hele jaar door ongeveer evenveel neerslag.

Sport

Utica is een echte 'renstad': naast de Hall of Fame van beroemde renners organiseert de stad namelijk ook twee grote renevenementen: de Boilermaker 15K Road Race (tweede zondag van juli) en de America's Greatest Heart Run and Walk (een wedstrijd om geld in te zamelen voor de American Heart Association).

Daarnaast spelen er diverse sportteams in Utica, waaronder de Utica College Pioneers (actief in meerdere sporten, waaronder American football en basketbal) en de Utica Klubs (rugby). Een ander opvallende sportclub is de Utica Rollergirls, die actief zijn op het gebied van rolschaatsen.

Geschiedenis

Hoewel de precieze plek waar Utica nu ligt niet permanent bewoond was door verschillende Iroquis-indianenstammen, was de regio vanwege de rivier wel belangrijk voor de Iroquis. Het waren de Fransen die voor het eerst een fort bouwden op de plek waar de Mohawk-rivier het minst diep was. Na vele wisselingen van overheersers werd de plek in 1798 officieel een Amerikaanse nederzetting.

De aanleg van het Erie-kanaal is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad. Door de ligging van Utica, ongeveer halfweg tussen de Grote Meren en de industrieën aan de oostkust (met name Pennsylvania), werd het een belangrijke aanlegplaats voor schepen die het kanaal afvoeren. Enkele zijkanaaltjes brachten de stad daarnaast in verbinding met andere steden in de regio, waardoor Utica eveneens een overslagfunctie kreeg. De stad werd ook wel 'Canal Town' genoemd.

De industriële groei werd gestopt door de ontwikkelingen van de twintigste eeuw. De industriële revolutie was voorbij en grote delen van het land, met name de enorme industrieën in het noordoosten, raakten plots vervallen en verlaten. Hetzelfde lot was Utica beschoren, waar de laatste industrieën wegtrokken en corruptie oprukte. Utica kwam zelfs bekend te staan als een maffiastad.

Tegenwoordig is Utica weer een moderne, welvarende stad. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol, net als de ontwikkeling van cultuur, groen en toerisme. Door de gunstige leefomstandigheden en goede voorzieningen heeft Utica de laatste tijd veel immigranten aangetrokken, die een beter leven proberen op te bouwen in de 'Second Chance City'.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan