Ithaca, New York

Ithaca New York Aan de zuidelijke punt van Cayuga Lake, in de Finger Lakes-regio, ligt Ithaca. De grote trekpleisters van deze stad zijn de watervallen, zoals de 45 meter hoge Ithaca Falls, een waterval met een breedte van 53 meter. Op een steenworp afstand van Ithaca liggen het Buttermilk Falls State Park, Robert Treman State Park en Taughannock State Park. Hier vind je watervallen, kloven, wandelpaden en uitzichtpunten. Ithaca is bovendien een aangename overnachtingsplek voor reizigers tussen New York City en de Niagara Falls

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cornell University Campus: Cornell University, Ithaca Cornell University behoort tot een van de beste universiteiten van Amerika. Proef de cultuur op de campus, volg een rondleiding of bezoek een van de faciliteiten. Zo kun je het Johnson Museum of Art bezoeken, waar naast onder andere moderne schilderijen en sculpturen veel ruimte is gereserveerd voor Aziatische kunst. Rond de campus van Cornell kun je het nodige natuurschoon bewonderen, zoals het Taughannock Falls State Park. Tegenover het museum ligt een pad dat je naar Beebe Lake leidt en naar een hangbrug over Fall Creek Gorge, een van de twee indrukwekkende riviergeulen rond de campus. Vanuit Cornell University kun je eveneens naar Ithaca Falls, een mooie waterval van ongeveer 45 meter hoog. Een prominent bouwwerk van de campus is McGraw Tower, bekend om zijn klokkenspel dat dagelijks bespeeld wordt door studenten en oud-studenten.

Cornell Botanic Gardens: Ithaca New York Op de campus van Cornell University ligt een prachtige botanische tuin. Neem een kijkje in het kruidenlab en struin tussen rododendrons en siergrassen. In het F.R. Newman Arboretum vind je verschillende soorten bomen op een uitgestrekt, heuvelachtig terrein. Cornell Botanic Gardens is gratis toegankelijk en te bezoeken van dinsdag tot en met zondag. Op sommige dagen worden er rondleidingen georganiseerd.

Robert Treman State Park: Robert Treman State Park, Ithaca In dit park ligt een wandelpad langs twaalf watervallen, waaronder de 35 meter hoge Lucifer Falls. Hier kun je heel mooi zien hoe de rivier zich een weg baant door het lager gelegen landschap.

Allan H. Treman State Marine Park: Haven bij Cayuga Lake, Ithaca Een van de bezienswaardigheden rond Ithaca is de grootste binnenlandse haven van de staat New York. Allen H. Treman kan ruim 400 boten herbergen. Je kunt vanuit het stadscentrum van Ithaca kun je de korte Cayuga Waterfront Trail volgen naar de haven. Hog Hole en de oevers van Cayuga Lake zijn goede plekken om watervogels te spotten. Verwar de haven overigens niet met het Robert H. Treman State Park, dat tien minuten rijden ten zuiden van het meer ligt.

Cayuga Lake Wine Trail: Wijngaard bij Finger Lakes, New York De route loopt langs vijftien kleine wijnmakerijen, verspreid over Cayuga Lake. Om een glas te proeven en deel te nemen aan bezichtigingen kun je op de oostoever terecht bij Long Point Winery en op de westoever bij Lucas Vineyards, Sheldrake Point Vineyard & Simply Red Bistro, Hosmer Winery, Goose Watch Winery en bij Swedish Hill Vineyard.

Science center: Wetenschapsmuseum Het Science center is met name geschikt voor de jongere bezoekers. Al klimmend, spetterend, bouwend en stuiterend maak je kennis met diverse facetten van de wetenschap. Er is een buitenspeelplaats, een pianotrap, een walk-in camera en andere exposities die voornamelijk gericht zijn op kinderen.

Museum of the Earth: Ithaca New York Dit museum en tevens onderwijscentrum bezit een enorme tentoonstelling over de miljarden jaren oude geschiedenis van de aarde. Het laat veel van Amerika’s oudste fossielen zien, waaronder het skelet van de mastodont uit Hyde Park en een groot kunstwerk, getiteld 'The Rock of Ages, Sands of Time'. Het museum is onderdeel van het Paleontological Research Institution.

Cayuga Nature Center: Ithaca New York Natuurliefhebbers kunnen in dit natuurcentrum alles leren over de natuurrijke omgeving van Ithaca. Bekijk de mooie vlinders in de Butterfly Garden of woon (op bepaalde dagen) een voedershow bij van schildpadden, slangen, vissen of zoogdieren. Verschillende wandelroutes leiden je langs de dierenverblijven. Een hoogtepunt voor veel bezoekers van het Cayuga Nature Center is de TreeTops Observation Tower. Vanaf deze observatiepost heb je een mooi uitzicht over het natuurgebied en de regio.

Taughannock Falls State Park: Taughannock State Park, Ithaca New York Aan de westelijke oever van Cayuga Lake ligt de Taughannock Falls, een van de mooiste watervallen van het noordoosten van de VS. Via de Gorge Trail (1,5 km) loop je naar de voet van de 66 meter hoge waterval, die uitkomt in een diepe kom. Andere paden brengen je juist naar uitzichtpunten boven de waterval. Aan de oever van Cayuga Lake ligt een haven en een strand. 

Vervoer

Vanuit Ithaca kun je met verschillende busdiensten, waaronder Greyhound Lines naar andere steden.  Tompkins Consolidated Area Transit (TCAT) heeft een uitgebreid netwerk van 39 lokale lijndiensten. Tioga County Public Transit heeft lijndiensten naar het nabijgelegen Tioga. Je kunt Ithaca Dispatch bellen voor lokale en regionale taxi’s. Ithaca Airline Limousine and IthaCar Service rijden van en naar het lokale vliegveld.

Feiten

Staat New York
County Tompkins
Oppervlakte 16 km²
Hoogte 136 meter
Inwoners 30.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Ithaca heeft een gematigd landklimaat met koude, sneeuwrijke winters en redelijke warme, vochtige zomers. In de lager gelegen vallei zijn de winters milder dan in de bergen. In de late herfst en vroege lente valt neerslag vaak in de vorm van sneeuw en regen. Dit gaat vaak gepaard met stevige wind. De maximumtemperaturen in de zomer liggen net boven de 25 graden Celsius, in de wintermaanden ligt de temperatuur iets onder het vriespunt.

Geschiedenis

Toen de eerste Europeanen arriveerden, leefden er Saponi- en Tutelo-indianen in het gebied dat nu Ithaca heet. De Sullivanexpeditie, geleid door de Amerikaanse generaals Sullivan en Clinton, verdreef de indianen van hun grond. Door deze en andere expedities werd het gebied vrijgemaakt voor blanke Europese kolonisten, die zich hier vanaf 1789 defintief vestigden. Vanaf het jaar dat volgde, werden er stukken grond toegekend aan oud-strijders uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Veel namen van grondstukken verwijzen nog naar de oud-soldaten.

Een groot gebied dat geschonken werd aan oud-strijders uit de staat New York, werd de Central New York Military Tract genoemd. Dit gebied kwam onder de supervisie van Simeon DeWitt. Zijn klerk, Robert Harpur, stelde uit liefde voor om het stadje Ithaca te noemen - naar het Griekse eiland waar Odysseus volgens Homeros' Odyssee koning was.

Ithaca beloofde in de jaren twintig en dertig van de negentiende eeuw een grote stad te worden dankzij de aanleg van de Owego Railway in 1832. Er kwamen echter al snel betere verbindingen tot stand waar Ithaca niet op aangesloten werd. In 1887 ontving Ithaca stadsrechten en in de jaren daarna groeide de stad vooral dankzij Cornell University, die werd opgericht in 1865. Begin twintigste eeuw werd Ithaca een belangrijk centrum voor productie van ‘stille films’. De films werden op locatie geschoten en lieten vaak Ithaca's natuurschoon zien.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in zwolle.
Meld je gratis aan