Syracuse, New York

Syracuse New York Syracuse ligt in de staat New York, nabij Lake Erie en Lake Onondaga, een van de vele kleinere parallel liggende meren in upstate New York. De stad staat onder andere bekend om de Syracuse University en de vele festivals die het hele jaar door in 'the City of Festivals' georganiseerd worden. Ook op andere culturele terreinen heeft Syracuse veel te bieden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cultuur

De voornaamste attracties in Syracuse zijn de vele musea. Enkele daarvan zijn het Everson Museum of Art (waar de nadruk op keramiek en pottenbakken ligt), het Museum of Science and Technology (tentoonstellingen, workshops en activiteiten voor jong en oud) en het Erie Canal Museum (over het belangrijke Eriekanaal). Naast de vele musea biedt Syracuse ook op het gebied van muziek en uitvoerende kunsten een breed scala. Bekende muziekgezelschappen zijn Symphony Syracuse, de Society for New Music en de Syracuse Opera Company. Verder kunnen liefhebbers van jazz en theater ook goed aan hun trekken komen in de stad.

Syracuse New York

Syracuse University

Syracuse University heeft door de jaren heen een behoorlijke reputatie opgebouwd op het gebied van college sports, het hoogste amateurniveau waar studenten zich in de kijker proberen te spelen bij grote professionele teams. De Orangemen, de bijnaam van de universiteitsteams, hebben in het basketbal, football en lacrosse meerdere landstitels veroverd. Ter indicatie van de populariteit van deze sporten: het basketbalstadion op de campus is iedere wedstrijd gevuld met 33.000 toeschouwers en bij een uitverkochte thuiswedstrijd voor de American footballers  komen maar liefst 45.000 mensen kijken.

Syracuse New York

Rosamond Gifford Zoo

De Rosamond Gifford Zoo biedt een thuis aan meer dan 700 dieren van alle soorten en maten. Je vindt er de meest uiteenlopende dieren: van kleine insecten tot grote olifanten. In de U.S.S. Antiquities leven allerlei vissen, reptielen en amfibieën. Vogelliefhebbers kunnen terecht bij de Diversity of Birds Aviary en nachtdieren kun je bekijken in het verduisterde Adaptation - Natural Selection at Work. Pas op voor de leeuwen in de Lion Corridor en spot apen, meerkatten en fredkatten in het Ecosystems-gebouw. Andere delen van de zoo zijn Penguin Coast, de Wildlife Trail (met onder andere tijgers, wolven en beren), het Asian Elephant Preserve en de Elephant Encounter.

Syracuse New York

Parken

Syracuse kent tientallen parken, waarvan Thornden Park, Schiller Park, Sunnycrest Park, James Pass Arboretum en het Onondaga Park de bekendste parken zijn.

Franklin Square, Syracuse New York

Festivals

Door de diverse bevolking van de stad worden het hele jaar door uiteenlopende culturele feesten en muziekfestivals georganiseerd, zoals Poolse, Griekse en Ierse feesten en het Syracuse Jazz Festival (juni). Andere festivals zijn de Great New York State Fair (bijna het hele jaar door), het Great Syracuse Oktoberfest (oktober) en het Northeast Jazz & Wine Festival (juli).

Winkelen

Downtown shoppen kan in en rond Armory Square, vier blokken met winkels en restaurants nabij het spoor. Wie voor meer grootschaligheid kiest, kan terecht op een kwartiertje ten noorden van het centrum in het Carousel Center. In deze gigantische mall (140.000 m²) is werkelijk alles te vinden.

Armory Square, Syracuse New York

Omgeving

Chimney Bluffs State Park

Bij Chimney Bluff komen land en water tezamen om dit bijzondere landschap te vormen aan de oevers van Lake Ontario. Bekijk de natuurlijke torenspitsen van bovenaf, of vanaf de oevers op een van de natuurroutes. Vanaf de westelijke parkingang kun je de Garner Point Trail (0,8 km) volgen die een eindje naar de kust loopt en via het binnenland weer terug. Wil je langer langs de oevers van Lake Ontario lopen, volg dan de Bluff Trail (kunt kiezen voor de Garner Point Trail (0,8 km rond), de langere Bluff Trail (2 km one-way). Vervolgens kun je een klim maken over de Drumlin Trail (1,2 km) en via de East-West Trail je weg terug maken. 

Green Lakes State Park

Slechts twintig minuten rijden van Syracuse ligt dit wonderschone recreatiegebied. Green Lakes State Park draagt met trots zijn naam, die verwijst naar de azuurblauwe meren. De twee gletsjermeren nodigen uit tot zwemmen en wandelingen rond de oevers. Ze danken hun opvallende kleur aan het feit dat de oppervlakte- en bodemwateren niet mengen, waardoor de seizoenen geen invloed op het water hebben.

Omliggende steden

In de omgeving van Syracuse liggen diverse grote steden op overbrugbare afstand. In het zuiden liggen New York City en Philadelphia op 4,5 uur rijden, in het oosten ligt Boston op 5,5 uur en Buffalo en Rochester liggen ten westen van Syracuse op respectievelijk 2,5 en 1,5 uur. Toronto en Montréal liggen beiden op zo’n 4,5 uur.

Watersport

Vanzelfsprekend is er in de regio veel aan watersport te doen. Niet alleen het immense Lake Erie beidt vele mogelijkheden, maar ook de Finger Lakes in het noorden van New York State zijn geschikte oppervlaktewateren die onder andere zeilen en jetskiën mogelijk maken. Kanoën en kajakken zijn populaire activiteiten in de bergen, bijvoorbeeld in de Adirondacks, in het noordoosten van New York State, of in de Catskill Mountains in het zuidoosten. Het eerstgenoemde deel van de Appalachen staat bekend als de ware wildernis van New York State. De Catskill Mountains zijn over het algemeen wat toeristischer, vooral vanwege de geringe afstand tot New York City.

Vervoer

Een auto is het ideale vervoersmiddel in Syracuse. Zoals vele Amerikaanse steden is Syracuse een groot kruispunt van snelwegen. Highway 81 gaat naar het zuiden (richting New York) en het noorden (richting onder meer Montréal) en highway 90 gaat richting het westen (Rochester, Buffalo, Canada) en het oosten (Albany, New England).

Het busvervoer is in handen van de Central New York Regional Transportation Authority (CNYRTA, ook wel bekend als Centro). De CNYRTA verzorgt busdiensten tussen Syracuse en zijn voorsteden, evenals vervoer naar grotere steden als Auburn, Fulton en Oswego.

Feiten

Staat New York
County Onondaga
Oppervlakte 66 km²
Hoogte 116 meter
Inwoners 145.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Syracuse staat bekend om zijn vele sneeuw. De geografische ligging van de stad zorgt ervoor dat er zogenaamde meereffecten optreden, bekende verschijnselen rond de vijf grote meren van de VS, waarbij koude lucht en warm water samen voor grote hoeveelheden sneeuw kunnen zorgen. Gemiddeld valt er in Syracuse zo’n drie meter sneeuw per jaar.

De gemiddelde temperaturen in de winter zijn daarom ook laag. Je kunt overdag rekenen op een gemiddelde temperatuur van enkele graden onder het vriespunt. De zomer daarentegen kent relatief hoge temperaturen, die regelmatig naar de 30 graden kruipen.

Sport

Naast de collegeteams van Syracuse University vormt Syracuse ook nog de thuisbasis voor drie professionele sportclubs. De thuiswedstrijden van de Syracuse Chiefs (Minor League honkbal) worden gespeeld in het Alliance Bank Stadium; de wedstrijden van de Syracuse Crunch (ijshockey) en de Syracuse Silver Knights (voetbal) kun je bijwonen in het War Memorial at Oncenter.

Geschiedenis

De eerste Europeanen die Onondaga Lake eind zeventiende eeuw bereikten waren Franse missionarissen. Onder meer omdat het huidige SDyracuse redelijk landinwaarts lag en de Onondagas van de Iroquois Nation zich niet zomaar lieten verdrijven uit het gebied, duurde het tot ver achter in de negentiende eeuw voordat de Europese nederzetting kon ontwikkelen tot een stabiel dorp. Er waren echter voldoende mogelijkheden voor een glansrijke toekomst. Het terrein waarop de nederzetting was gesticht was vlak en er bevond zich in de buurt veel zout water, dat veel kansen bood voor de zoutindustrie.

Er werd bovendien besloten om een kanaal aan te leggen. Eenmaal voltooid werd de oever van het kanaal geleidelijk volgebouwd met huizen, hotels, winkels en fabrieken. In 1820 werd het bruisende plaatsje door John Wilkinson 'Syracuse' gedoopt, vernoemd naar een stad in Italië. Door de komst van een spoorlijn in 1939 begon Syracuse aan een stormachtige groei, waarna het in 1848 met het nabijgelegen Salina fuseerde tot de City of Syracuse.

In het midden van de negentiende eeuw had Syracuse zich ontwikkeld tot het hart van de Upstate Region New York en was het een belangrijk centrum door zijn spoorlijnen, wegen en kanaal. De zoutindustrie beleefde zijn hoogtepunt en er werden moderne voorzieningen als een watersysteem aangelegd. Er verschenen steeds meer bedrijven en banken en daarnaast begon de agriculturele sector zich te ontwikkelen. Bovendien werd in 1870 een onderwijsinstituut geopend, dat later omgevormd zou worden tot de Syracuse University. Deze universiteit zou zich door de jaren heen ontwikkelen tot een instituut van nationaal aanzien, vooral op het gebied van sport.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan