Albany, New York

Albany bezienswaardigheden Albany is de hoofdstad van de staat New York en ligt zo’n 200 kilometer bij de stad New York vandaan. Het is een oude Nederlandse nederzetting, vandaar dat je nog vele Nederlands klinkende namen tegen zult komen. Met een flink aantal parken in de stad is het een goed rustpunt vanuit of op weg naar de metropool New York City.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Empire State Plaza

De Empire State Place (officieel het Governor Nelson A. Rockefeller Empire State Plaza genoemd) is een verzameling van aparte architectonische gebouwen. Naast diverse regeringsgebouwen vind je er onder andere het New York State Museum en een cultureel centrum waar diverse voorstellingen worden opgevoerd. In de zomer vinden er regelmatig grote openluchtconcerten plaats.

Albany

New York State Museum

Het New York State Museum is een van grootste staatsmusea van de VS. De focus ligt voornamelijk op kleine kunsten, nationale geschiedenis en de geschiedenis van de economie en politiek van de staat New York. Elk jaar verzorgt het museum ongeveer tien nieuwe tentoonstellingen, naast het grote aantal vaste tentoonstellingen dat het museum rijk is. Enkele voorbeelden van populaire tentoonstellingen zijn Birds of New York, Fire Engine Hall en The World Trade Center: Rescue Recovery Response.

Albany City Hall

Het huidige stadhuis stamt uit 1883 en werd ontworpen door Henry Richardson in Romaanse stijl. In 1972 werd het gebouw opgenomen als Nationaal Historic Place. Het stadhuis bestaat onder andere uit het kantoor van de burgemeester en een raadszaal. Kenmerkend voor het gebouw is de 62 hoge meter toren met een klokkenspel.  

New York State Capitol

In dit grote negentiende-eeuwse gebouw zetelt sinds de jaren 1880 het bestuur van de staat New York. Tot op de dag van vandaag wordt het gebouw gerestaureerd om het terug te brengen in oorspronkelijke staat. Je kunt er rondleidingen krijgen en diverse tentoonstellingen bezichtigen, waaronder een historisch overzicht van alle New Yorkse gouverneurs.

Albany

Albany Institute of History and Art

Het Albany Institute werd opgericht in 1791 en is daarmee een van de oudste musea in de Verenigde Staten. Het instituut beschikt, naast een grote expositieruimte met verschillende tentoonstellingen, eveneens over een bibliotheek, educatieve programma’s, diverse onderzoeksprojecten en wetenschappelijke publicaties. In 2001 werd het instituut uitgebreid met een mooi atrium van glas en staal, waardoor er ook plaats was voor een museumwinkel en een auditorium. Het Albany staat internationaal hoog aangeschreven en is onder andere bekend door de expositie over de beroemde ‘Albany Mummies’.

Parken

In Albany vind je veel parken, waaronder Washington Park, een van de oudste stadsparken van de staat New York. Verder heb je onder andere Lincoln Park met een zwembad en Pine Bush, een groot natuurgebied met pijnbomen, zandduinen en een grote verscheidenheid aan (zeldzame) diersoorten.

Activiteiten

In het Palace Theatre en The Egg, een eivormig cultureel centrum, vinden regelmatig muziek- en theatervoorstellingen plaats. In het Times Union Center, een grote overdekte arena waar je onder andere basketbalwedstrijden kunt bekijken, worden vaak concerten van nationale en internationale beroemde bands gehouden.

Lark Street

Lark Street, vaak ook ‘Greenwich Village’ genoemd, is een gezellige wijk tussen Washington Park en Empire State Plaza. Lark Street is een bruisend centrum voor jeugdcultuur en nachtleven. Je vindt er tevens veel cafés, restaurantjes, antiquariaten, boetiekjes en oude boekenwinkeltjes.

Festivals

Eén van de vijf zustersteden van Albany is Nijmegen. De twee steden zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbonden. Als dank voor de hulp tijdens de oorlog stuurde Nijmegen in 1948 50.000 tulpenbollen naar Albany. Het schenken van tulpen werd een traditie en wordt tegenwoordig nog steeds gevierd tijdens het jaarlijkse Tulip Festival, dat in mei plaatsvindt.

Feiten

Staat New York
County Albany
Oppervlakte 56 km²
Hoogte van 0 tot 99 meter
Inwoners 98.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Albany heeft een vochtig en continentaal klimaat met koude, sneeuwachtige winters en hete en vochtige zomers. Vooral in de winter valt er flink wat sneeuw en kan het ’s nachts flink vriezen. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 25 graden, maar loopt het kwik regelmatig op tot boven de 30 graden.

Geschiedenis

Albany heeft een lange geschiedenis en behoort dan ook tot de oudste Europese nederzettingen die deel uitmaakten van de oorspronkelijke dertien kolonies. Deze dertien kolonies aan de oostkust van Amerika werden gesticht tussen 1607 en 1733 en zouden in 1776 hun onafhankelijkheid uitroepen en verdergaan onder de naam Verenigde Staten van Amerika. Nadat het gebied jarenlang bewoond was door verschillende indianenstammen, werd het in de zestiende eeuw voor het eerst bezocht door Europese ontdekkingsreizigers. Het eerste gebouw was een fort op Castle Island, dat in 1540 door Franse handelaren werd gebouwd. Na een verwoestende overstroming bleef het gebied een tijdje verlaten.
 
In 1609 arriveerde de Engelsman Henry Hudson met het VOC-schip de Halve Maen in het gebied, waarna hij het claimde als grondgebied van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vijf jaar later herbouwde Hendrick Christiaensen het voormalige Franse fort en doopte het Fort Nassau. Het was de eerste bonthandelspost in het huidige Albany. Het fort werd wederom overstroomd (in 1618), herbouwd en herdoopt, nu als Fort Oranje. In 1652 riep Pieter Stuyvesant, gouverneur van Nieuw-Nederland (een Nederlands kolonie in de VS), Fort Oranje en de omringende gebieden uit tot het stadje Beverwijck.
 
Toen het gebied in 1664 overgenomen werd door de Engelsen, werd Beverwijck veranderd in Albany, naar de graaf van York en Albany. De Engelsen zouden tot het uitbreken van de Amerikaanse Revolutie de macht behouden. Na een korte herovering van de Nederlanders in 1673 heette de stad Willemstadt, tot het in 1674 definitief onder Brits gezag viel en opnieuw Albany werd gedoopt.     De stad speelde in 1754 een belangrijke rol in de voorfase van de Grondwet van de Verenigde Staten. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1775–1783) was Albany door zijn gunstige ligging aan de Hudsonrivier een belangrijk centrum voor het aanvullen van materialen en het plannen van militaire strategieën. In 1797 werd Albany benoemd als hoofdstad van de staat New York.

Sindsdien heeft de stad zich snel ontwikkeld, met name op het gebied van transport door de ligging aan de rivier. Bovendien bleef de stad ook op politiek terrein actief. Zo was Martin van Buren, die in 1837 tot de achtste president van de Verenigde Staten werd gekozen, de oprichter van de Albany Regency, een groepje politici uit (de buurt van) Albany die de regering vormden in de staat New York. In 2009 vierde de stad op grote wijze het 400-jarige jubileum van de aankomst van Henry Hudson met de Halve Maen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan