Wilmington, North Carolina

Wilmington North Carolina Het charmante Wilmington is een leuke bestemming aan de oostkust. Adem de frisse zeelucht in als je wandelt over de River Walk en neem een kijkje bij het oorlogsschip USS North Carolina. Sla ook zeker het historische stadscentrum niet over, waar gebouwen uit vervlogen tijden, leuke winkeltjes, restaurants en cafés gehuisvest zijn. De vele filmstudio's in de regio leverden Wilmington de bijnaam 'Wilmywood' op.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historic Downtown Wilmington

De leukste bezienswaardigheid van Wilmington is haar historische centrum. Hier vind je grote, statige huizen uit lang vervlogen tijden en hoge eikenbomen langs brede lanen. Je kunt je laten vervoeren per paard en wagen en je door een gids alles laten vertellen over het oude stadje. Of wandel over de Riverwalk. Deze wandelroute (3,2 km) strekt zich van Hanover Street tot Ann Street langs de Cape Fear-rivier. Onderweg kom je langs leuke winkeltjes, boetiekjes en kunstgalerieën. Ook cafés en restaurants met fijne terrassen liggen op de wandelroute.

Wilmington

USS North Carolina Battleship Memorial

In het historische stadscentrum, aan de overkant van de rivier, ligt de populairste bezienswaardigheid van Wilmington: de USS North Carolina. Stap aan boord van dit voormalige oorlogsschip en waan jezelf een marinier in 1942. Tentoonstellingen met foto's en persoonlijke verhalen leren je alles over dit schip en haar bemanning ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt zelfstandig rond; bordjes vertellen je meer over het verleden. Trek voor een bezoek ongeveer twee uur uit. De kosten zijn ongeveer $14 per persoon. Het museum is dagelijks geopend.

Wilmington

The Bellamy Mansion

Dit plantagehuis is een van de mooiste voorbeelden van historische architectuur van de staat North Carolina. Het is gebouwd in een Griekse en Italiaanse stijl en heeft maar liefst 22 kamers. Het huis werd in 1859 gebouwd voor het gezin van plantage-eigenaar John D. Bellamy en vervult tegenwoordig de functie van museum. De tentoonstellingen en voorwerpen zijn gericht op architectonische geschiedenis, monumentenzorg en ontwerpkunst. Bezichtig ook het gerestaureerde koetshuis en de goed onderhouden tuinen.

Airlie Gardens

Publieke tuinen waar de bloemen naar hartenlust bloeien. De tuinen zijn geopend van dinsdag tot en met zondag. In de vroege jaren negentig werden deze tuinen aangelegd als privéverblijf voor de Pembroke Jones-familie. Er werden duizenden magnolia's, camelia's en azalea's geplant. De tuinen zijn vanaf 1999 opengesteld voor publiek.

Bezienswaardigheden Wilmington North Carolina

Stranden

Wilmington is de beste strandbestemming van North Carolina. Je vindt drie stranden op een eiland: Carolina Beach, Kure Beach en Wrightsville Beach. Carolina Beach combineert familieplezier met livemuziek. Kure Beach ligt in een vredig klein dorpje en herbergt de oudste visserspier van de Atlantische kust. Vlak bij Kure Beach ligt het North Carolina Aquarium. Op Wrightsville Beach, het toegankelijkste strand, kom je veel watersporters tegen. Op het kraakheldere water worden 's zomers surfwedstrijden georganiseerd. Op het brede zandstrand vind je vissers, aangespoelde kajaks en paddle boards. Adem de frisse zeelucht in terwijl je de Wrightsville Beach Loop (4 km) wandelt.

Wrightsville Beach, Wilmington, North Carolina

Burgwin-Wright House

Dit huis, in 1770 gebouwd met de oude gevangenis als fundering, werd eerst bewoond door John Burgwin, een plantage-eigenaar en koopman. In 1781 bewoonde Lord Cornwallis dit 'most considerable house in town'. Cornwallis was een van de voornaamste generalen van het Britse leger ten tijde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij gebruikte het huis als hoofdkwartier. Vandaag de dag is het huis volledig in oude staat teruggebracht en huisvest het het oudste museumhuis in het zuidoosten van de staat. Bekijk de mooie architectuur en de acttiende- en negentiende-eeuwse meubilering. Achter het huis staat een vrijstaand gebouw met daarin een keuken en werkkamer.

Poplar Grove Plantation

Breng een bezoek aan Amerika's oudste pinda-plantage. Je kunt er deelnemen aan een tour en demonstraties bijwonen. De plaats staat op het National Register of Historic Places en omvat onder andere een grote villa uit 1850, een smederij, weefstudio en landbouwexposities.

Cotton Exchange of Wilmington

In dit oude warenhuis, waar van oudsher vooral katoen werd verhandeld, kan je tegenwoordig nog steeds goed winkelen. Meer dan twintig winkels en restaurants hebben zich in dit historische gebouw gevestigd.

The Temple of Israel

Een Joods gebedshuis uit de negentiende eeuw. Dit is de oudste synagoge van North Carolina. De bouwstijl is een combinatie van Oosterse en Griekse kunsten.

New Hanover County Arboretum

Deze bomentuin is nog redelijk nieuw. Officieel is het geopend in 1989, maar het is nog steeds in ontwikkeling. Momenteel bevat het gebied 33 verschillende soorten tuinen, waaronder een kruidentuin, Japanse tuin en een rozentuin. Er groeien meer dan 4.000 verschillende soorten planten, bomen en bloemen.

Wilmington North Carolina

Vervoer

Het openbaar vervoer in Wilmington wordt grotendeels geregeld door de Cape Fear Public Transportation Authority. Zij hebben vaste routes voor hun bussen en trolleys opgezet en een gratis trolley in het centrum met de naam 'Wave Transit'. Greyhound Lines zorgt voor de zogenaamde 'intercity'-busverbinding met Raleigh.

Feiten

Staat North Carolina
County New Hanover
Oppervlakte 107 km²
Hoogte 9 meter
Inwoners 107.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winters in Wilmington zijn over het algemeen mild, met maxima tussen de 12 en 15 graden. 's Nachts duikt de temperatuur maar enkele keren onder het vriespunt en het sneeuwt er niet vaak. De lente duurt relatief lang: dit seizoen vangt aan in februari en duurt tot begin mei. De bloemen en struiken waar de regio dicht mee begroeid is, zorgen voor een hoge concentratie pollen in de lucht en voor een laag geel stuifmeel op daken van huizen en auto's. De zomer brengt hoge temperaturen met zich mee; maxima liggen in juni, juli en augustus vaak net boven de 30 graden. In september ligt het kwik net onder de 30 graden en pas in november wordt het kouder dan 20 graden. Veel bomen zijn 'evergreen' en behouden dus hun blad.

Geschiedenis

De geschiedenis van de regio waarin Wilmington ligt, voert terug naar de eerste helft van de zestiende eeuw, wanneer ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazano de streek verkent. De eerste Europeanen vestigen zich er in het begin van de achttiende eeuw en gaan al snel slaven gebruiken om verschillende producten en gewassen goedkoop te kunnen bewerken en exploiteren. Een eeuw later wordt de bosbouw een belangrijke economische factor.

Bij het uitbreken van de Burgeroorlog in 1861 is Wilmington al een grote welvarende havenstad aan de Atlantische Oceaan. De haven is een strategische plaats voor de aanvoer van goederen naar de Geconfedereerde Staten (het Zuiden). Buiten oorlogstijd verscheept men er voornamelijk tabak en katoen en wordt er kleding en munitie binnengehaald.

In november 1898 is Wilmington het toneel van een gewelddadige aanval van een georganiseerde racistische misdaadgroep. De gebeurtenis gaat de boeken in als de 'Wilmington Race Riot of 1898' (rel), maar wordt later het gezien als de enige machtsgreep in zijn soort in de Amerikaanse geschiedenis, met de benaming 'Coup d'Etat and the Massacre of 1898'. Het bloedbad is tot in de details gepland en komt totaal onverwacht. Voordat iedereen doorheeft wat er gebeurt, neemt de groep blanke racisten de macht. In totaal vinden honderd zwarte mensen de dood. De republikeinse burgemeester wordt afgezet en de leider van de 'white-mob' benoemt zich tot burgemeester. Naar aanleiding van deze gebeurtenis verlaten zo'n 2.100 zwarte inwoners de stad voorgoed en verandert de bevolkingsamenstelling van overwegend zwart in overwegend blank. Wetten worden doorgevoerd die via een omweg het recht van zwarten om te stemmen beperken, net als al eerder in de staat Mississippi gebeurde. Pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw, als het Congres de Civil Rights Acts aanneemt, krijgt deze bevolkingsgroep haar rechten terug.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt de economie van Wilmington een boost. De North Carolina Shipbuilding Company bouwt in vijf jaar tijd 243 schepen en zet de haven definitief op de kaart.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan