Chattanooga, Tennessee

Chattanooga bezienswaardigheden Lookout Mountain Welkom in Chattanooga, ooit 'the dirtiest city in America' genoemd. Die tijd is gelukkig al enige decennia voorbij, Chattanooga is nu een van de groenste steden van het land, met prachtige wandelpaden langs het water, elektrische bussen en voetgangersbruggen over de Tennessee River. Liefhebbers van outdooractiviteiten halen hun hart op met de vele klimroutes, wandelpaden, fietspaden en watersportmogelijkheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tennessee Aquarium

Het Tennessee Aquarium staat met stip op nummer één van populaire attracties in Chattanooga. Het bestaat uit twee karakteristieke gebouwen: Ocean Journey en River Journey. Dit laatste gebouw bevat het grootste zoetwateraquarium ter wereld. In het andere gebouw staat de oceaan centraal en kun je onder andere een vlindertuin bezoeken, haaien bekijken en roggen aanraken. Daarnaast is er een grote IMAX-bioscoop met bijzondere natuurfilms. Je kunt eveneens een ticket kopen voor een twee uur durende boottocht door de Tennessee River Gorge.

Bezoek het Tennessee Aquarium in Chattanooga

Lookout Mountain

Op Lookout Mountain, gelegen op een klein kwartier rijden van Chattanooga's centrum, vind je verschillende populaire attracties, waaronder Rock City, de Ruby Falls en de Incline Railway, een kabelspoorweg die je via een helling van 72 graden naar de top van de berg brengt. Rock City bevat prachtige uitzichtpunten bovenop rotskliffen, waaronder de 'Seven States View'. Wandel hier bijvoorbeeld de Enchanted Trail. De Ruby Falls is een ondergrondse waterval die door velen wordt beschouwd als een van de mooiste natuurlijke attracties in de regio. Tip: koop combi-tickets voor alle drie de bezienswaardigheden.

Lookout Mountain, bezienswaardigheid in Chattanooga

Point Park

Geïnteresseerd in de Burgeroorlog? Ga dan op Lookout Mountain naar Point Park. Dit park is onderdeel van Chickamauga & Chattanooga National Military Park. Je vindt er meer informatie de slag die er tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsvond. Bezoek in Point Park ook het uitzichtpunt Moccasin Bend. Dit is een klassiek en ansichtkaartwaardig uitzicht op de Tennessee River.

Chattanooga uitzicht vanaf Point Park op Lookout Mountain

Tennessee Riverwalk

Dit 21 kilometer lange wandelpad volgt de rivier vanaf de Chickamauga Dam naar het centrum van de stad. Het pad maakt deel uit van het Tennessee Riverpark System. Bezoek in ieder geval Coolidge Park, een gezellig stadspark. Het grenst aan de Walnut Street Bridge en in de buurt zijn pontons aangelegd over het moeras, hier kun je vogels spotten.

Walnut Street Bridge bij Coolidge Park, Chattanooga

Chattanooga Choo Choo Hotel

Dit hotel is gevestigd in het gerenoveerde ‘Terminal Station'. In het hotel kun je er overnachten in Victoriaanse treinwagons die omgetoverd zijn tot hotelkamers. Een andere indoor bezienswaardigheid is het Hunter Museum of American Art: De collectie van dit museum bevat verschillende kunstwerken van de Hudson River School, Amerikaans impressionisme, naoorlogse kunst en negentiende-eeuwse genrestukken.

Treinen en locomotieven in het Chattanooga Choo Choo Hotel

Omgeving

Cloudland Canyon State Park

Een half uur rijden ten zuiden van Chattanooga ligt Cloudland Canyon State Park. Het park strekt zich uit rond een diepe kloof en biedt schitterende uitzichten. Het spectaculairste uitzicht op de kloof heb je wanneer je het wandelpad vanaf de picknickplaats volgt. Wandelliefhebbers kunnen ook kiezen voor een route langs de kloofrand of een afdaling (per "trap") in de kloof. De Waterfalls Trail brengt je naar twee watervallen die over zandsteen in een bekken stromen.

Cloudland Canyon State Park in Georgia bij Chattanooga, TN

Vervoer

Walnut Street Bridge in Chattanooga Omdat veel reizigers via Chattanooga naar het zuiden reizen, is de infrastructuur in deze stad de afgelopen decennia goed ontwikkeld. Het is een complex systeem van spoorwegen, straten, tunnels en bruggen. Vooral deze bruggen kunnen er erg ingenieus en indrukwekkend uitzien. De bekendste brug is de Walnut Street Bridge, een zeer lange voetgangersbrug.

Het openbaar vervoer in de stad wordt geregeld door Chattanooga Area Regional Transportation Authority (CARTA). De CARTA heeft zo'n twintig lijnen, waaronder een gratis elektrische shuttleservice in het centrum.

Feiten

Staat Tennessee
County Hamilton
Oppervlakte 300 km²
Hoogte 206 meter
Inwoners 170.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De staten Virgina, West Virgina, Tennessee en North Carolina bestaan gedeeltelijk uit middelgebergte; de Appalachen. In Tennessee vindt de overgang plaats van hogere bergplateaus naar moerassig laagland. De zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten - waartoe ook Tennessee behoort - hebben daarom een vochtig klimaat met een warme, vochtige zomer, waarin de maxima tussen de 30 en 33 graden liggen. In het grootste deel van het jaar staat er een warme zuidelijke wind. In de winter heeft de regio echter vaak te maken met een noordelijke stroming, die koufronten met zich meebrengt. Toch blijft de maximumtemperatuur ruim boven nul liggen; in januari wordt het overdag zo'n 10 graden en kan het 's nachts licht vriezen.

Geschiedenis

De eerste bewoners van het Chattanoogagebied waren indianen. De naam is samengesteld uit twee verschillende inheemse woorden, namelijk ‘Chato’ (wat ‘steen’ betekent) en de suffix ‘Nunga’ (wat ‘woonplaats’ betekent). Anderen beweren weer dat de naam Chattanooga afgeleid is van een inheemse benaming die zoveel betekent als ‘The Big Catch’ (de grote vangst), omdat men zo goed kon vissen op de nabije Tennesseerivier.

De eerste leden van de Cherokee vestigden zich er omstreeks het jaar 1776. In 1838 werd de stam echter gedwongen om - samen met vele andere indianenstammen - dit gebied te verlaten en richting de huidige staat Oklahoma te trekken. De plaats waar nu Chattanooga ligt, werd door de Europese bezetters gebruikt om er emigranten te vestigen.

De stad groeide snel en profiteerde van haar ideale ligging aan de rivier. Toen in 1850 een spoorlijn werd aangelegd, kwam de groei in een stroomversnelling. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd er hevig gevochten in Chattanooga. Er zijn in de stad dan ook veel parken en monumenten te vinden die aan de oorlog herinneren.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan