Knoxville, Tennessee

Knoxville Tennessee Knoxville is de derde stad van de staat Tennessee. Knoxville ligt in een groen, heuvelachtig gebied en in het zuidoosten van de stad komen de French Broad River en de Holston River samen om de Tennessee River te vormen. Op een uur rijden van Knoxville ligt het populaire Great Smoky Mountains National Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Three River Rambler

Dit is een 17 kilometer lange treinroute langs de Tennessee-rivier, met onderweg een prachtig uitzicht op Knoxville, de landbouwgronden eromheen en de 'Three Rivers Threstle', waar de French Broad en Holston Rivers samenkomen en de Tennessee River vormen. Een tocht duurt ongeveer 90 minuten.

Knoxville Tennessee

Market Square

Aan dit kleine plein in het stadscentrum liggen veel restaurants en winkels. Er wordt tweemaal per week een markt gehouden en er vinden veel evenementen plaats. Vroeger kwamen hier boeren uit de omgeving om hun goederen in het Market House te verkopen.

Knoxville Tennessee

Musea in Knoxville

Museum of Art biedt tentoonstellingen over moderne kunst van bijvoorbeeld bekende kunstenaars zoals Charles Burchfield en William Morris. Vlak naast het museum staat de 81 meter hoge Sunsphere. Ga gratis naar boven met de lift en geniet van het uitzicht. Het Frank McClung Museum heeft tentoonstellingen over bijvoorbeeld antropologie en archeologie en geeft informatie over Tennessee op het gebied van geologie, geschiedenis, kunst en cultuur.

Musea in Knoxville Tennessee

Uitgaan

Cotton Eyed Joe is een van de beste country dansgelegenheden van de Verenigde Staten. Voor de onervaren danser worden er bijna iedere avond cursussen gegeven. Geniet je liever van een biertje met live muziek op de achtergrond, ga dan naar Barley’s Taproom, waar je trouwens ook heerlijk pizza kunt eten. Houd je van jazz, dan moet je bij Bakers Peters Jazzroom zijn. Op deze historische locatie kun je prima dineren. Ook in de 4620 Jazz and Acoustical Club wordt veel jazz gespeeld en kun je genieten van verschillende soorten martini’s.

Knoxville Tennessee

Historische huizen

In Knoxville vind je verschillende monumentale huizen die zeker een bezoekje waard zijn. Het Mabry-Hazen House is een monument wat in 1858 gebouwd werd voor Joseph Alexander Mabry Jr. Het originele meubilair van het huis is bewaard gebleven, net als het antieke servies. Het huis functioneert tegenwoordig als museum. Een ander historisch huis is het William Blount Mansion. Gebouwd in 1792 voor William Blount, een van de ondertekenaars van de Amerikaanse grondwet.

bezienswaardigheden Knoxville

Marble Springs State Historic Site

Marble Springs is het thuis van voormalig gouverneur van Tennessee John Sevier (1745-1815). Op het landgoed zijn verschillende historische gebouwen te vinden, zoals de John Sevier Cabin, waar de gouverneur en zijn gezin woonden. De Historic Site ligt ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Knoxville.

bezienswaardigheden Knoxville

Plantation houses rondom Knoxville

Ramsey House Plantation werd eind achttiende eeuw gebouwd voor kolonel Francis Alexander Ramsey (1764-1820). Het was het eerste stenen gebouw van Knoxville. Tot de Amerikaanse Burgeroorlog beheerde de familie Ramsey op het landgoed een plantage. Het landgoed was tevens het centrum voor het sociale, politieke en religieuze leven in Knoxville. Het is nu een museum met tuinen, achttiende-eeuwse architecteur en authentiek meubliair. Vanaf het centrum is het ongeveer een kwartier rijden naar de Plantation.

Omgeving

Great Smoky Mountains National Park

Op een uur rijden van Knoxville ligt het populaire nationale park Great Smoky Mountains. Het park, bijgenaamd 'The Smokies' bevat hoge bergen, met als hoogste punt Clingmans Dome, op 2.025 meter. Het nationale park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en met meer dan negen miljoen bezoekers per jaar is het het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. De bossen vol hardhout zijn een van de grootste in hun soort. Het gebergte dankt haar naam aan de mysterieuze nevel die vaak rond de toppen van de bergen hangt. Deze mist, die je meestal in de morgen en na regenval zult aantreffen, is het resultaat van de warme vochtige lucht uit de Golf van Mexico die afkoelt in de zuidelijke Appalachen.

Great Smoky Mountains National Park, Tennessee

The Lost Sea

Dit is het op een na grootste ondergrondse meer ter wereld, in een uitgebreid netwerk van grotten in Sweetwater, Tennessee. In de grotten zijn ook prachtige stalactieten en stalagmieten te zien.

Lost Sea Cave, Sweetwater, Tennessee

Museum of Appalachia

Ongeveer dertig kilometer ten noorden van Knoxville ligt dit openluchtmuseum over de pionierstijd en vroege twintigste eeuw in de zuidelijke Appalachen. Er zijn meer dan dertig historische gebouwen.

Bezoek het Museum of Appalachia

Vervoer

Knoxville Area Transit (KAT) verzorgt het busvervoer in en rondom Knoxville. Er zijn circa twintig algemene routes en vijf routes waarop voornamelijk studenten worden vervoerd, rondom de campus van de University of Tennessee. Knoxville Trolley Lines is een gratis shuttleservice rond de campus en de binnenstad.

Feiten

Staat Tennessee
County Knox
Oppervlakte 254 km²
Hoogte 270 m
Inwoners 180.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Knoxville heeft een vochtig subtropisch klimaat. Vanwege de hoogte is het in Knoxville echter niet zo warm als in westelijker en zuidelijker gelegen gebieden. In de zomer is het weer warm en vochtig, met maxima rond de dertig graden. In de winter zijn de temperaturen redelijk laag, met maxima van 8 à 9 graden en nachttemperaturen net onder nul. Er valt sporadisch wat sneeuw.

Geschiedenis

Rond 1000 voor Christus leefden er al mensen in de streek van Knoxville. Een grafheuvel is daar het bewijs van. Rond de achttiende eeuw was de Cherokee de belangrijkste indianenstam in het gebied, maar ook de Muscogee en Shawnee woonden er. De eerste Europese handelaren en ontdekkingsreizigers arriveerden in de late zeventiende eeuw in de Tennessee Valley. Er zijn echter ook vermoedens dat Hernando de Soto, een Spaanse ontdekkingsreiziger, de regio al in 1540 had bezocht.

In de jaren tachtig van de achttiende eeuw waren er al veel kolonisten illegaal op het grondgebied van de Cherokee neergestreken. Bevelen van de regering om zich terug te trekken haalden weinig uit en de spanningen tussen de Cherokee en de kolonisten liepen op. In 1791 tekende William Blount, gouverneur van het grondgebied ten zuiden van de rivier Ohio, de Treaty of Holston. In dit verdrag tussen de Cherokee en de illegale kolonisten werden nieuwe grenzen van het grondgebied vastgelegd. Snel rezen er onduidelijkheden over de afspraken en laaide het geweld op.

Knoxville, de plaats waar de kolonisten zich gevestigd hadden, was een rumoerige rivierstad. Gewelddadige aanvallen van indianen en moorden waren bijna aan de orde van de dag. Een vriend van gouverneur Blount schreef eind achttiende eeuw dat hij onder de indruk was van de moderne gebouwen, maar dat het vreemd was dat de plaats zeven kroegen, maar geen kerk had.

Hoewel de plaats aan het eind van de achttiende eeuw vooral bezocht werd door reizigers en migranten op weg naar het westen, groeide het halverwege de negentiende eeuw explosief. Door de uitvinding van de stoomboot en de ligging aan drie rivieren werd Knoxville een regionaal handelscentrum met een paar duizend inwoners. Men verhandelde en verscheepte er vooral lokale producten als tabak, mais en whisky, veelal in ruil voor katoen, dat in het diepe zuiden groeide. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog die even later uitbrak, was Tennessee net als veel andere zuidelijke staten lid van de Geconfedereerde Staten. In Knoxville gingen er echter ook stemmen op tegen afscheiding van het Noorden. Na de verloren oorlog herstelde Knoxville door investeringen uit het Noorden vrij snel. In deze periode vestigden veel bedrijven zich in het gebied, waardoor er een grote toestroom van immigranten op gang kwam. In 1860 lag het inwoneraantal nog op circa 5.000, in 1900 ruim boven de 30.000

De Grote Depressie trof Knoxville hard en in de jaren 1950 en 1960 vertrokken veel textielbedrijven naar lagelonenlanden. In de jaren tachtig werd er de Wereldtentoonstelling gehouden. Het was met 11 miljoen bezoekers een groot succes en een goede promotie van de stad. Sindsdien heeft het stadscentrum zich sterk ontwikkeld, met de recente vernieuwing van Market Square, een nieuw bezoekerscentrum, een museum voor regionale geschiedenis en verschillende restaurants en bars. Vanaf de eenentwintigste eeuw kwam ook de kunstsector tot bloei, wat leidde tot de opening van concertpodia en galeries.

De economie van Knoxville is in grote mate afhankelijk van de aanwezigheid van de University of Tennessee, Oak Ridge National Laboratory, National Research Center en de Tennessee Valley Authority (energiemaatschappij). Knoxville is centraal gelegen in het oosten van de Verenigde Staten en daarom ook de locatie van veel distributiecentra en opslagdepots.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan